Κύμα κατασχέσεων από λογαριασμούς επαγγελματιών και επιχειρήσεων που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία και άσκηση διώξεων ακόμη και σε πρόσωπα που έχουν μεταβιβάσει εικονικά τις επιχειρήσεις τους γιατί χρωστούν στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ έχουν προκαλέσει «πανικό» στην αγορά.
Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) έχει εισπράξει 385 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο ως το τέλος Ιουνίου.
Οπως διαπιστώνουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό ήταν:
– Η αυτοματοποιημένη διαδικασία αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος προς τους οφειλέτες που δημιουργούν νέες οφειλές. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη διενέργεια του μηνιαίου αυτοματοποιημένου Ελέγχου Δηλωθέντων Καταβληθέντων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αποστέλλεται ενημερωτικό e-mail προς τους οφειλέτες που τους πληροφορεί σχετικά με τον καταλογισμό εις βάρος τους νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με τον τρόπο αυτόν ειδικά οι οφειλέτες που έχουν ρύθμιση καλούνται να προχωρήσουν έγκαιρα στην εξόφληση κάθε νέας οφειλής ώστε να μην κινδυνεύσουν να την χάσουν.
– Η αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία είναι πολύ αποδοτική, με εισπράξεις 17 εκατ. ευρώ σε λίγους μήνες.
– Ο φόβος της δέσμευσης των λογαριασμών στις τράπεζες αλλά και οι ποινικές διώξεις στους κατ’ επάγγελμα παραβάτες.
– Ο εντοπισμός επιχειρήσεων, κυρίως μονοπρόσωπες ΕΠΕ και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, που καταστρατηγούν τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα για την καταβολή των εισφορών.
Οι «πατέντες» εισφοροδιαφυγής που ακολουθούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού, εστίασης, ψυχαγωγίας – κέντρα διασκέδασης, παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας είναι:
1. Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, τα δε περιουσιακά στοιχεία που διέθεταν στο παρελθόν έχουν διοχετευθεί σε τρίτους.
2. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπευθύνους που δηλώνουν ως έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν.
3. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή διευθύνοντες συμβούλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως υπερήλικοι, γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, οικονομικοί μετανάστες με κατοικία την έδρα της εταιρείας ή και υπάλληλοι της επιχείρησης.
4. Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που έπαψε να καταβάλει εισφορές. Στη νέα επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς.
5. Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από εταιρείες φύλαξης ή καθαριότητας που αναλαμβάνουν έργα ως υπεργολάβοι.
Το ΒΗΜΑ