Ειδήσεις

«Πρέπει να περάσουμε στην εποχή της «Νέας Μεταπολίτευσης» με ένα Σύνταγμα που να κατοχυρώνει την κοινωνική δικαιοσύνη»

Στην σημερινή (26/7/2016) εκπομπή Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ με την Εμμανουέλα Αργείτη και την Μαρίνα Δεμερτζιάν, ήταν καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στις προτάσεις του Πρωθυπουργού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Σχολίασε ακόμη την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά από Σεπτέμβρη και υπεραμύνθηκε της ένταξης θεμάτων κοινωνικής δικαιοσύνης στο Σύνταγμα. (http://www.youtube.com/watch?v=qejMGroxYL4)

Για τις προτάσεις του Πρωθυπουργού για την Συνταγματική Αναθεώρηση

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που ξεκινά η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση με μια διαδικασία πλατιά, δημοκρατική, με τη συμμετοχή των πολιτών. Δεν θα έχει καμία σχέση η διαδικασία που θα προωθήσουμε, με ό,τι γινόταν μέχρι τώρα: συζητήσεις μόνο μέσα στην Ολομέλεια, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων δηλαδή, χωρίς οι πολίτες να έχουν λόγο ή δικαίωμα παρέμβασης».

«Στην πρόταση για αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση, ανοίγουν κυρίαρχα ζητήματα για πολίτευμά μας αλλά για τον τρόπο με τον οποίο θα εκβαθυνθεί η δημοκρατία. Θα υπάρξουν πιο αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και θα ανοίξουν θέματα όπως η περίφημη κατάργηση της άρσης ασυλίας των βουλευτών ή η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών που τόσα σκάνδαλα έχουν κρυφτεί πίσω από αυτόν τον νόμο».

«Θέτονται επίσης ζητήματα για τα κοινωνικά δικαιώματα, για την συνταγματική κατοχύρωση του αγαθού του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, την υποχρεωτική κατοχύρωση της διαιτησίας στα εργασιακά και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Εργασιακά και Σύνταγμα

«Γνωρίζουμε όλοι πως από τον Σεπτέμβρη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δηλαδή, τον κατώτατο μισθό, κτλ. Προσωπικά νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει πολύ καλές προτάσεις για αυτά τα θέματα και πιστεύω ότι θα περάσουν από την διαπραγμάτευση. Θεωρώ ότι τα πράγματα στα εργασιακά, μετά τη διαπραγμάτευση θα είναι πολύ καλύτερα, αλλά και αυτό μένει να αποδειχθεί».

«Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά με τους θεσμούς- στην οποία έχουμε πρόθεση να προστατέψουμε τα εργασιακά, και θα αποτυπωθεί σε νομοθετική μας πρωτοβουλία, δεν συνδέεται χρονικά με τις προτάσεις για την συνταγματική κατοχύρωση των εργασιακών κεκτημένων. Είναι όμως κακό αυτό να προβλέπεται και συνταγματικά, ούτως ώστε οποιαδήποτε Κυβέρνηση προκύψει μετά να μην μπορεί να το αλλάξει;»

«Χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός πρότεινε να υπάρξει Συνταγματική κατοχύρωση των εργασιακών, προσβλέποντας στο μέλλον και επιδιώκοντας να έχει το Σύνταγμα κοινωνικά χαρακτηριστικά, χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, προστασίας των εργαζομένων και προστασίας του ελληνικού λαού. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανοχύρωτα τα εργασιακά και να μπορεί κάποιος μόνο με ένα νόμο να καταργήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή την διαιτησία. Αν περιέχονται όλα αυτά στο Σύνταγμά μας, τότε θα πρέπει για οποιαδήποτε αλλαγή να αναθεωρήσει κάποιος το Σύνταγμα της χώρας. Πρέπει να γίνει Συνταγματική υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τα εργασιακά ζητήματα. Το Σύνταγμα είναι ο κυρίαρχος καταστατικός χάρτης της χώρας και αν θέλουμε να περάσουμε στη «Νέα Μεταπολίτευση», όπως χαρακτηριστικά λέγεται, πρέπει να εισάγουμε σε αυτό ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Απάντηση στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, κ. Όθωνα

«Χαρακτηρίσατε ως λαϊκίστικο πανηγύρι και ως μια φιέστα με κλακαδόρους, μια οργανωμένη συζήτηση που ανοίγει σε όλη την κοινωνία για την συνταγματική αναθεώρηση, με ευθύνη της Κυβέρνησης. Λέτε κλακαδόρους τους βουλευτές και τους παραγωγικούς φορείς του τόπου. Όλα αυτά είναι το χειρότερο επίπεδο λαϊκισμού και αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεπουλήσει τα πάντα με το σκοπό να δεθεί στο άρμα της Ν.Δ. Ακόμη και την απλή αναλογική, που ήταν καταστατική αρχή της 3ης του Σεπτέβρη για το ΠΑΣΟΚ, την ξεπουλήσατε για να γίνετε ουρά της Ν.Δ. Λυπάμαι για αυτό που κάνετε και λυπάμαι για αυτό που γίνεται το ΠΑΣΟΚ».

Απάντηση στο ΚΚΕ για τις δημόσιες υποδομές και την Υγεία

«Την προηγούμενη Παρασκευή ψηφίσαμε Οδηγία της Ε.Ε. που όριζε τον διαχωρισμό των δικτύων. Δηλαδή είναι διαφορετικά πράγματα οι υπηρεσίες των σιδηροδρόμων και άλλο πράγμα οι υποδομές. Καθορίστηκε δε, ότι η δημόσια υποδομή των σιδηροδρόμων θα είναι για πάντα υπό δημόσιο έλεγχο. Το δημόσιο δίκτυο θα μπορεί να χρησιμοποιείται από ιδιώτες, επ’ αμοιβή. Δεν «χαρατσώνεται» ο ελληνικός λαός».

«Το ΚΚΕ επίσης, κατηγορεί εμάς, για εμπορευματοποίηση της Υγείας, όταν κάνουμε μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, μετά από πολλά χρόνια, και όταν την περασμένη εβδομάδα έγιναν τα εγκαίνια του Νοσοκομείου της Σαντορίνης και μέχρι τώρα έχει δεχτεί 600 ασθενείς. Το ίδιο αυτό Νοσοκομείο που οι προηγούμενες Κυβερνήσεις ήθελαν να το πουλήσουν σε ιδιώτες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου