Eνώ οι αριθμοί της τουριστικής κίνησης ευημερούν, τα έσοδα και οι τζίροι μειώνονται και οι μικρομεσαίες αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις ανησυχούν, τα τραπεζικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα για την οικονομική και επιχειρηματική κατάσταση της Ρόδου.
Σύμφωνα με στοιχεία από τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στο νησί, η επιχειρηματικότητα σε τοπικό επίπεδο μπορεί να περνάει δύσκολες μέρες, αλλά συνεχίζει… ακάθεκτη, σχεδιάζοντας επενδύσεις και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της.
Η βελτίωση στις συναλλαγές μέσω των τραπεζών και η μερική χαλάρωση των capital controls ξεκίνησε –κανονικά- από χτες, χωρίς αυτό να αποτελεί πανάκεια στα ήδη οξυμένα προβλήματα της ρευστότητας.
«Το βασικό πρόβλημα είναι η ανάκτηση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Οι μικροκαταθέτες δεν τολμούν να σηκώσουν τα χρήματά τους, ενώ οι μεγαλοκαταθέτες, που διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό ή σε γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος, δεν δείχνουν καμία διάθεση να φέρουν τα χρήματά τους πίσω προς το παρόν. Το τελευταίο διάστημα (και μεσούσης της τουριστικής περιόδου) καταγράφεται μια αύξηση των καταθέσεων αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην αυξημένη χρήση πλαστικού χρήματος μέσω των POS. Κι αυτός όμως ο τρόπος, δημιουργεί προβλήματα στους επιχειρηματίες κυρίως στις μικρές και ΜμΕ καθώς λόγω χρεών, οι συναλλαγές κατάσχονται και δεν μπορούν να κινηθούν όπως πρέπει. Εδώ λοιπόν, πρέπει να εφαρμοστεί η ρύθμιση που περιέχεται στο νέο νομοσχέδιο περί ακατάσχετου στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, οπότε να μην υπάρχει πρόβλημα στην ρευστότητα», δηλώνει στην «δημοκρατική» στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.
Η ενδεχόμενη υποχρεωτική χρήση των POS, ίσως όμως και να λύσει προβλήματα. Πέραν της ανάγκης του ελέγχου για φοροδιαφυγή, μπορεί να λύσει τα χέρια στην καθημερινότητα των μικρών και ΜμΕ που έχουν άμεση ανάγκη για πληρωμή μισθοδοσίας, συναλλαγών, προμήθεια εμπορευμάτων κ.λπ.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις ωστόσο, αποφεύγουν ακόμη τις ελληνικές τράπεζες. Φοβούνται είτε για την δέσμευση των χρημάτων τους, είτε για κατασχέσεις (για χρέη στο δημόσιο, οφειλές κλπ) είτε ξαφνικό ‘κούρεμα’, είτε για άλλες ενδεχόμενες αψυχολόγητες κινήσεις στις οποίες προχωρά συστηματικά η κυβέρνηση, απειλώντας την αγορά που νιώθει πλέον έντονη ανασφάλεια και βρίσκεται με το… πιστόλι στον κρόταφο. Συνεπώς, τα χρήματα παραμένουν στο εξωτερικό, σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που εγγυώνται ασφάλεια.
«Όσο οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις διατηρούν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, τόσο μειώνεται η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και φυσικά, στην αγορά. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε στα όρια άλλων εποχών, θα χρειαστεί πολύς χρόνος. Η μερική χαλάρωση των capital controls δεν θα λύσει προβλήματα. Βασική προϋπόθεση είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της οικονομίας ώστε να επιστρέψει μέρος των χρημάτων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη», δηλώνει στην «δ» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδ/σου κ. Μιχάλης Μιχαήλ.
ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ
Την ίδια ώρα, και ενώ το κλίμα ανασφάλειας απέναντι στις τράπεζες συνεχίζεται, οι επενδύσεις στην Ρόδο δεν σταματούν. Από την μία οι τράπεζες μπορεί να έχουν κλείσει τις ‘κάνουλες’ για χορήγηση δανείων αλλά από την άλλη, ψάχνουν καλούς και φερέγγυους επιχειρηματίες που να θέλουν να χρηματοδοτηθούν για να κάνουν νέες επενδύσεις ή να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Περιέργως, μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, υπάρχουν λοιπόν και τα καλά νέα!
Στην Ρόδο, τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει δεκτά πάνω από δέκα αιτήματα επωνύμων ξενοδόχων για νέες ξενοδοχειακές μονάδες (ή ανακαινίσεις, ή επεκτάσεις) ενώ ο πλέον επικερδής κλάδος, που είναι τα σούπερ – μάρκετ (ντόπιων συμφερόντων), επίσης επεκτείνει τις δραστηριότητές του.
Πληροφορίες της «δημοκρατικής» αναφέρουν ότι οι επιχειρηματίες που φέρονται να ετοιμάζονται για να κτίσουν νέα ξενοδοχεία είναι οι κ.κ. Ι. Χατζηλαζάρου, Αρ. Σολούνιας, Νικ. Νικολαΐδης (στο Κιοτάρι), Κ. Μηνέττος (στο Γεννάδι) κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ντόπιες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των σούπερ – μάρκετ (Σπανός, Πάππου, Παναγιωτάς κλπ) εμφανίζουν καλή εικόνα, ενώ οι αντίστοιχες αλυσίδες καταστημάτων που δεν είναι ντόπιων συμφερόντων, δεν έχουν σχέση με τις τράπεζες σε τοπικό επίπεδο, καθώς οι δραστηριότητές τους χρηματοδοτούνται είτε από το κέντρο είτε από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ακόμη, οι αγροτικές επιχειρήσεις στρέφονται κυρίως στην Τράπεζα Πειραιώς για συναλλαγές τους, είτε για ρευστότητα, λόγω του ό,τι προσφέρει πιο ελκυστικά προϊόντα και διευκολύνσεις. Ωστόσο, ο κλάδος θεωρείται ότι πηγαίνει πολύ καλά στην Ρόδο, σε σχέση με την παραγωγή και την μεταποίηση.
«Οι τράπεζες σήμερα στην Ρόδο συνεχίζουν να χορηγούν στεγαστικά και επιχειρηματικά αλλά όχι καταναλωτικά δάνεια. Τώρα πια, οι τράπεζες ψάχνουν να βρούν καλούς πελάτες για να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό, γίνεται με περισσότερη προσοχή, αλλά έχοντας το μεγάλο πλεονέκτημα του Τουρισμού, η οικονομία στην Ρόδο όχι μόνον δεν συρρικνώνεται αλλά βελτιώνεται –παρά το δύσκολο οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον. Αυτό είναι θετικό αλλά και οι μικροί και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πλέον είναι πολύ προσεκτικοί», όπως δηλώνει στέλεχος τοπικής τράπεζας.