Ειδήσεις

Τι λένε πολιτικοί αρχηγοί στην “δ” για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο Εκλογικός Νόμος (που τελικά πέρασε στην Βουλή, αλλά εξακολουθεί να προβληματίζει) και η Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απ’ ευθείας από τον λαό, είναι δύο από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τον τελευταίο καιρό την πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, κανένα από το δύο αυτά ζητήματα δεν λύνει τα προβλήματα της πολιτικής της χώρας μας, ούτε βεβαίως και μπορεί να ανοίξει άμεσα μια νέα σελίδα για αλλαγές.
Ωστόσο, το πρώτο βήμα έγινε –όπως εκτιμούν κάποιοι για έναν διάλογο που έπρεπε κάποτε να ξεκινήσει.
Σήμερα, μιλούν στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του «Ποταμιού» κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και το μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ κ. Νίκος Σοφιανός για τα δύο αυτά «καυτά» πολιτικά ζητήματα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ,
ΠΡ. ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Για τον Εκλογικό Νόμο
«Στο θέμα του Εκλογικού Νόμου, η κυρία Γεννηματά ‘δώρισε’ 50 έδρες στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη! Είναι ένα πράγμα το οποίο δεν θα της το συγχωρήσει ο κόσμος, ποτέ. Δεν περίμενα ποτέ την στάση αυτή του Πασόκ. Να πλησιάσει τόσο πολύ στην ψήφιση του Εκλογικού Νόμου και η κυρία Γεννηματά υπό διάφορες προφάσεις, πρόσφερε αυτό το ‘δώρο’ στον κ. Μητσοτάκη. Δεν το έχω καταλάβει ακόμη αυτό. Το μόνο που υποψιάζομαι είναι ότι έχουν κάνει κάποια ‘υπόγεια’ συμφωνία. Το μηδέν μπόνους είναι η απλή αναλογική. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Το ουσιώδες είναι η κατανομή των εδρών. Όταν δωρίζονται 50 έδρες, είναι σαν να αναγνωρίζουμε ότι τα πολιτικά κόμματα είναι αδύνατον να μπορούν να κάνουν συνεργασίες. Κάποιος θα κλέβει έδρες και θα σχηματίζει κυβέρνηση. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Συνήθως την ενισχυμένη αναλογική την θέλουν κόμματα που έχουν άνω του 30%. Όταν ένα κόμμα σαν της κυρίας Γεννηματά με το 4%, συμφωνεί με τις 50 έδρες μπόνους, σημαίνει ότι έχει γίνει ‘θυγατρική’ της Ν.Δ!»

Για την εκλογή ΠτΔ
«Όσον αφορά την Εκλογή ΠτΔ είναι καλύτερο να μην γίνεται από τον λαό. Διότι εάν γίνεται από τον λαό, θα αποκτήσει δύναμη και μετά πάμε σε ‘δυαρχία’ που σημαίνει ότι θα έχουμε πολιτειακές συγκρούσεις. Μην ξεχνάτε ότι ο τέως βασιλιάς, ο Γλύξμπουργκ από κάτι τέτοιο έχασε τον θρόνο του. Ήρθε σε σύγκρουση με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό, και έχσασε τον θρόνο. Η ‘δυαρχία’ είναι ένα επικίνδυνο πράγμα. Προκύπτει ζήτημα αρμοδιοτήτων. Αν δώσουν αρμοδιότητες στον ΠτΔ η σύκγρουση πλησιάζει ακόμη περισσότερο. Αλλά και χωρίς αρμοδιότητες, εάν εκλεγεί από τον λαό, δεν θα μπορεί κανένας να τον αμφισβητήσει εφεξής. Μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια αντιφρονούντων κομμάτων για να δημιουργήσουν ‘εκτροπή’.

ΣΤΑΥΡΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ,
ΠΡ. ΤΟΥ «ΠΟΤΑΜΙΟΥ»
Για τον εκλογικό νόμο:
«Ο κ. Τσίπρας πίστεψε ότι με κάποιες νέες συμμαχίες από τα ακροδεξιά μέχρι τα λεβέντικα, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δικό του εκλογικό νόμο, για να κάνει για άλλη μια φορά άνω κάτω την Ελλάδα. Δεν του βγήκε το σενάριο. Τον εγκαταλείψανε και οι τελευταίοι του φίλοι. Στη σημερινή Ελλάδα χρειαζόμαστε ένα πρώτο κόμμα που να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων, άρα δε χρειαζόμαστε το μπόνους των 50 εδρών. Χρειαζόμαστε ένα μικρό αναλογικό μπόνους και όχι μία ισοπέδωση του πρώτου και του δεύτερου κόμματος. Πάμε όμως σε μία λύση που δεν είναι λογική και η οποία τελικά θα είναι καταστροφική για τη χώρα.
– Η ολοκληρωμένη πρόταση που έχει ήδη καταθέσει το Ποτάμι συνίσταται στα εξής βασικά σημεία:
Οι βουλευτές μειώνονται σε 255. Οι 250 εκλέγονται στην Ελλάδα και οι 5 από την ομογένεια.
α) Οι βουλευτές εκλέγονται με δύο τρόπους:
– Σε 140 μονοεδρικές περιφέρειες με σταυρό από ενιαία λίστα υποψηφίων. Δίπλα στο όνομα του κάθε υποψηφίου αναγράφεται το όνομα του κόμματος που τον στηρίζει.
– Οι 110 με λίστα σε ευρείες περιφέρειες. Ο ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον βουλευτή της αρεσκείας του στη μονοεδρική και το κόμμα της αρεσκείας του στην ευρεία περιφέρεια. Η ψήφος που μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό είναι η ψήφος στην ευρεία περιφέρεια.
β) Το πρώτο κόμμα λαμβάνει bonus 1 έδρα για κάθε 2% των ψήφων αντί των 50 εδρών που λαμβάνει σήμερα. Με αυτό τον τρόπο το σύστημα γίνεται πιο αναλογικό και ταυτόχρονα ενισχύεται το πρώτο κόμμα ώστε να δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Τα κόμματα που δεν εκλέγουν βουλευτές στις μονοεδρικές παίρνουν τις έδρες που τους αναλογούν από τις ευρείες περιφέρειες.

γ) Πέντε έδρες της Βουλής καταλαμβάνονται από Έλληνες της ομογένειας οι οποίοι εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες στον τόπο διαμονής τους. Αφού πρόκειται για μονοεδρικές, η ψήφος δεν μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό ώστε να μην αλλοιώνονται οι συσχετισμοί.
δ) Με την πλήρη αλλαγή του εκλογικού χάρτη αλλάζουν και οι σημερινές περιφέρειες.
ε) Το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή διατηρείται
στ) Τα κόμματα ωθούνται να υιοθετήσουν πιο δημοκρατικό εσωτερικό τρόπο λειτουργίας προκειμένου να επιλέξουν τους υποψήφιους βουλευτές.
Το παραπάνω σύστημα πιστεύουμε ότι είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και δημιουργεί μια νέα σχέση πολίτη-πολιτικής. Είναι πιο αναλογικό, δίνεται η δυνατότητα να επιλεγούν άξιοι άνθρωποι ανεξαρτήτως κόμματος, σπάνε οι μεγάλες περιφέρειες. Είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση και για βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος, αλλά πρέπει να μείνουν στην άκρη μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Επίσης είχαμε καταθέσει λίγο πριν την ψήφιση του εκλογικό νόμου
2 + 1 τροπολογίες και προτείναμε: Την κατάργηση του bonus των 50 εδρών και αντικατάσταση με αναλογικότερο σύστημα, το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατοχύρωση της ψήφου στα 17 και όχι στα 16, που προωθεί η κυβέρνηση. Επιπλέον, Το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση και τα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κόμματα του Κοινοβουλίου να πάρουν θέση.
Με την πρώτη τροπολογία για την «καθιέρωση αναλογικότερης πριμοδότησης στον πρωτεύσαντα εκλογικό σχηματισμό στις εθνικές εκλογές», το εκλογικό σύστημα γίνεται περισσότερο αναλογικό και αντιπροσωπευτικό, αφού αφενός εισάγεται η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που λειτουργεί εκβιαστικά προς τους ψηφοφόρους και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας της ψήφου και αφετέρου εισάγεται η αντικατάσταση του μπόνους των 50 εδρών με ένα αναλογικότερο σύστημα, που συνίσταται στην παροχή ενός μη σταθερού και αμετάβλητου μπόνους στο κόμμα, που έρχεται πρώτο στις εκλογές. Με τον τρόπο αυτό, πριμοδοτείται ο πρώτος εκλογικός σχηματισμός, για να έχει προβάδισμα στον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα ωθείται σε αναζήτηση συνεργασιών με τα υπόλοιπα κόμματα, για να σχηματίσει κυβέρνηση. Με την προτεινόμενη τροπολογία, ο πρώτος σε ψήφους εκλογικός σχηματισμός παίρνει μια έδρα μπόνους για κάθε 2%, π.χ. 18 έδρες για 36% των ψήφων. Το ότι το bonus δεν είναι σταθερό και το ότι η χορήγησή του ακολουθεί τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, αποτρέπει την ύπαρξη εξωφρενικών στρεβλώσεων – κόμμα με 19% να παίρνει bonus περισσότερες έδρες από αυτές της κατανομής. Το bonus μιας έδρας για κάθε δύο εκλογικές μονάδες ισχύει και για συνασπισμούς κομμάτων, που έχουν λάβει τις περισσότερες ψήφους κι όχι μόνο για κόμματα, όπως ισχύει σήμερα.
Με τη δεύτερη τροπολογία για την «άσκηση εκλογικού δικαιώματος στην αλλοδαπή», δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι κάτοικοι εξωτερικού είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και σε δημοτολόγια. Πλέον, εφόσον το επιθυμούν, θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους στην αλλοδαπή, σε κατά τόπους προξενικές ή πρεσβευτικές αρχές και για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου. Το δικαίωμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας – κυρίως νέοι –έχουν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης και ουσιαστικά στερούνται του δικαιώματος να έχουν λόγο για τις εξελίξεις στη χώρα. Αν η τροπολογία γίνει δεκτή, θα μπορούν να ψηφίζουν.
Με την τρίτη τροπολογία, καταργείται η μέθοδος του πλασματικού υπολογισμού της «συμπλήρωσης» 17 ετών για την απόκτηση του δικαιώματος του εκλέγειν. Με την κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του π.δ. 26/2012, εξορθολογίζεται μία στρέβλωση και αποτυπώνεται νομοθετικά με ορθό τρόπο ότι δικαίωμα ψήφου παρέχεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17 έτος της ηλικίας τους (17 + μία μέρα), σε αντίθεση με την κυβερνητική πρόταση, που ανοίγει το δρόμο για τη ψήφο στα 16!
Υπενθυμίζεται, ότι το Ποτάμι σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής εκλογικού συστήματος, που περιλαμβάνει διατάξεις μιας άλλης αντίληψης για το πολιτικό σύστημα εν γένει. Οι προτεινόμενες τροπολογίες έχουν χαρακτήρα βελτιωτικών προτάσεων στο ισχύον εκλογικό σύστημα, το οποίο δεν αλλάζει με τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης».

Για την εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας:
Αν πάμε σε εκλογή από το λαό τότε αλλάζουμε το πολίτευμα. Πάμε σε Προεδρική Δημοκρατία. Η πρόταση Αλιβιζάτου για ένα «διευρυμένο σώμα» περίπου 400 εκλεκτόρων το οποίο θα εκλέγει τον Πρόεδρο είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση που έχει κατατεθεί. Οι βουλευτές, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι από τις πρωτεύουσες των νομών να εκλέγουν τον Πρόεδρο. Θα είναι και ένα σήμα ότι θέλουμε η Αυτοδιοίκηση να έχει ενισχυμένο ρόλο στην «νέα εποχή».
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ,
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΓ
ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για τον Εκλογικό Νόμο:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιλέγει τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να αποπροσανατολίσει το λαό από τα πραγματικά του προβλήματα, όπως άλλωστε έκαναν διαχρονικά όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Θυμίζουμε ότι βρισκόμαστε εν μέσω δύο αξιολογήσεων. Στην πρώτη αξιολόγηση η κυβέρνηση ενταφίασε την κοινωνική ασφάλιση, επέβαλε νέους φόρους που γονατίζουν τη λαϊκή οικογένεια, προχώρησε σε νέες ιδιωτικοποιήσεις ενώ στη δεύτερη ετοιμάζεται να βάλει χέρι σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στο ίδιο το δικαίωμα της απεργίας.
Όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης ανεξάρτητα τη στάση κράτησαν στην ψήφιση του εκλογικού νόμου επιδιώκουν την κυβερνητική σταθερότητα για την ανεμπόδιστη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο  ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βλέπει ότι υποχωρεί η εκλογική του επιρροή, με τον εκλογικό νόμο θέτει την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων με άλλα κόμματα για να μοιράζονται την ευθύνη της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής και να αποσπούν τη συναίνεση του λαού. Ενώ η ΝΔ υπερασπίζεται το εκλογικό σύστημα του ενισχυμένου bonus, γιατί ευνοηθεί στην περίπτωση που είναι πρώτη στις εκλογές.
Το ΚΚΕ χωρίς να σπέρνει αυταπάτες ότι η εφαρμογή αυτού του εκλογικού νόμου μπορεί να οδηγήσει σε ανακούφιση τα λαϊκά νοικοκυριά και σε αλλαγή στρατηγικής των κυβερνήσεων, ψήφισε παρών επί της αρχής, ψήφισε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στα 17 ενώ κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του ορίου του 3%»
Για την εκλογική ΠτΔ
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να ντύσει με προοδευτικό περιτύλιγμα τις προτάσεις της για το Σύνταγμα οι οποίες στοχεύουν σε περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία του αστικού κράτους, στο όνομα της «δημοκρατίας», παράλληλα με την επιδίωξη ενσωμάτωσης και χειραγώγησης του λαού.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρόταση για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), που φτάνουν μέχρι και την εκλογή του ΠτΔ απευθείας από το λαό. Η πρόταση αυτή, η οποία στην ουσία αλλάζει και το χαρακτήρα του πολιτεύματος ενώ θα δοθούν περισσότερες εξουσίες, υπερεξουσίες στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σε ένα θεσμικό παράγοντα που πιο αποφασιστικά θα έχει λόγο σε μια σειρά ζητήματα, και ταυτόχρονα θα υλοποιεί τις αντιλαϊκές  πολιτικές των κυβερνήσεων που διαχειρίζονται αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.  Δεν πρόκειται για διεύρυνση της δημοκρατίας αλλά για επίφαση της δημοκρατίας, μια άλλη όψη μιας αστικής δημοκρατίας, η οποία είναι δημοκρατία για τους λίγους, γι’ αυτούς που έχουν την ιδιοκτησία και την εξουσία. Και φυσικά η εκλογή του ΠτΔ από το λαό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει σε τίποτε την ήδη άσχημη κατάσταση που ζει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.
Τα συνθήματα περί «επανάστασης της δημοκρατίας» που στόλισε ο κ. Τσίπρας τις θέσεις του για το Σύνταγμα δεν ακουμπούν τους εργαζόμενους που ζουν την εργασιακή ζούγκλα, τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος, των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ το οποίο ετοιμάζεται για νέες επεμβάσεις στην περιοχή μας, με τη σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα κάνει σημαία της την αναθεώρηση του συντάγματος, τον εκλογικό νόμο και θα στήνει φιέστες δήθεν διαλόγου με το λαό, θα υλοποιεί βήμα βήμα την αντιλαϊκή πολιτική της. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα μπορούν να οργανώνουν την πάλη τους, να προετοιμάζουν το δικό τους σχέδιο για να αποκρούσουν την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας στο δρόμο της συσπείρωσης, της ρήξης και της ανατροπής».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου