Ειδήσεις

«Νικητές» και «χαμένοι» της τουριστικής φετινής σεζόν

Η φετινή τουριστική σεζόν ξεκίνησε με αρκετά καλούς οιωνούς, συνεχίστηκε με εξελίξεις (προσφυγικό, τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, Brexit) που προκάλεσαν ανησυχίες, αλλά οι υπάρχουσες ενδείξεις είναι ότι το πρόσημο θα είναι τελικώς θετικό, έστω και αν δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Παράλληλα, όμως, διαφαίνεται ότι θα είναι μία χρονιά όπου θα δούμε ορισμένους προορισμούς να παρουσιάζουν σημαντική άνοδο, τη στιγμή που άλλοι θα κινηθούν χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι. Ιόνιο, Κυκλάδες και Κρήτη δείχνουν να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, τα Δωδεκάνησα και το ανατολικό Αιγαίο επηρεάζονται από το προσφυγικό, ενώ μεικτή είναι η εικόνα στην Πελοπόννησο και την Αθήνα.

Μεταξύ των φορέων του τουρισμού φαίνεται να υπάρχει μία μορφή «σύγκρουσης» όσον αφορά το κατά πόσον η φετινή σεζόν θα πρέπει να κριθεί ικανοποιητική ή όχι. Σύμφωνα με τη μία άποψη, σε επίπεδο αφίξεων το πρόσημο θα είναι τελικώς θετικό μόνο εφόσον αντιστραφεί το κλίμα στις οδικές αφίξεις το κρίσιμο δίμηνο του Ιουλίου – Αυγούστου, ενώ σε επίπεδο εσόδων θα υπάρξει μεν άνοδος, αλλά θα είναι οριακά και της τάξεως του 1%-2%. Σύμφωνα με την άλλη άποψη, η οποία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις αεροπορικές αφίξεις, οι οποίες κινούνται ανοδικά τόσο σε επίπεδο εξαμήνου όσο και όσον αφορά τις προβλεπόμενες αφίξεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το 2016 θα είναι μία ακόμη χρονιά με επιδόσεις – ρεκόρ και θα πρέπει να κριθεί ως ικανοποιητική δεδομένων των ζητημάτων που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες (προσφυγικό, Brexit, τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη που είχαν ως αποτέλεσμα ένα ποσοστό των Ευρωπαίων να προτιμήσει να μείνει εντός συνόρων, εξελίξεις στην Τουρκία, κ.ά.). Σημειωτέον πως και η πρώτη πλευρά χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά ότι πάει καλά, ανησυχεί απλώς για την επόμενη διετία (2017-2018) λόγω της υψηλής φορολόγησης που δημιουργεί θέματα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Το σημείο που άπαντες συμφωνούν πάντως είναι ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από μία «ανισοκατανομή». Από τη μία πλευρά, υπάρχουν περιφέρειες αλλά και συγκεκριμένοι προορισμοί που κινούνται σαφώς ανοδικά και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζουν και διψήφια ποσοστά αύξησης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν προορισμοί με πτώση όσον αφορά στις αεροπορικές αφίξεις ή παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης μετά από μία αρκετά μεγάλη περίοδο αύξησης.

Οι «νικητές»
Οι περιοχές που δείχνουν να συνεχίζουν την ανοδική πορεία βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο ΕΟΤ, στο α’ εξάμηνο του 2016 η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στην Κέρκυρα (11,5%) και ακολουθούν το Ηράκλειο (11%), η Μύκονος (11%) και η Σαντορίνη (10,5%). Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρείται στην Καλαμάτα (14,3%) και το Άκτιο (13%).

Όμως, είναι πιο ενδιαφέροντα τα στοιχεία από την Ενιαία Αρχή Συντονισμού Πτήσεων αναφορικά με τις προβλεπόμενες διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου που αντιστοιχεί στο 41% των ετήσιων αεροπορικών αφίξεων. Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούλιο, οι τουριστικοί προορισμοί που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη άνοδο είναι: Μύκονος (+19,3%), Ηράκλειο (+17%), Σαντορίνη (+16,4%), Κέρκυρα (+14%) η Ρόδος (+11%), Καλαμάτα (+39%), Άκτιο (+22,6%) και Σκιάθος (+19,9%).

Οι ίδιοι προορισμοί είναι και αυτοί που κινούνται καλύτερα τον Αύγουστο: Μύκονος (+27,2%), Ηράκλειο (+17,2%), Σαντορίνη (+17,9%), Κέρκυρα (+14,2%) η Ρόδος (+5,9%), Καλαμάτα (+21,6%), Άκτιο (+10,8%) και Σκιάθος (+21,9%).

Οι «χαμένοι»
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν προορισμοί που παρουσιάζουν πτώση. Στο α’ εξάμηνο, μειωμένο αριθμό αφίξεων είχαμε στα αεροδρόμια της Κω, της Σάμου, της Χίου και της Μυτιλήνης. Κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων αυτών αεροδρομίων είναι ότι βρίσκονται σε νησιά που δέχθηκαν τον μεγαλύτερο όγκο των προσφυγικών ροών των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται και παρατηρείται μία ανάκαμψη, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο η χρονιά να κλείσει χωρίς να παρατηρηθεί διψήφια πτώση.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι υπάρχουν και περιοχές που παρουσιάζουν μία μεικτή εικόνα. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Πελοποννήσου. Η Καλαμάτα είναι από τις περιοχές με σημαντική άνοδο αλλά την ίδια στιγμή ο Άραξος, ο οποίος εξυπηρετεί τα θέρετρα στη δυτική Πελοπόννησο παρουσιάζει μείωση τουλάχιστον όσον αφορά στο πρώτο μισό της χρονιάς.

Επίσης, ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι και αυτή της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στα μέσα Ιουλίου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, στο α’ εξάμηνο υπήρξε αύξηση 4,2% που είναι σχετικά χαμηλότερη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές. Και επιπλέον τον Ιούνιο, από τους «καλούς» από τουριστικής πλευράς μήνες για την πρωτεύουσα, η αύξηση ήταν μόλις στο 0,5%. Στοιχεία που ερμηνεύονται και ως σημάδια «κόπωσης» από αρκετούς τουριστικούς παράγοντες.

Το 2016 φάνηκε να υπάρχει μία τάση επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν, καθώς σε προορισμούς όπως η Κρήτη και η Σαντορίνη παρατηρήθηκε αύξηση των τουριστικών αφίξεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, γεγονός

Ημερησία

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου