Μία τελευταία συνέντευξη, πριν αναχωρήσει για το Ρίο, όπου και όλοι ελπίζουμε να έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει και να αγωνισθεί στο άλμα επί κοντώ, έδωσε η Νικόλ Κυριακοπούλου του ΑΓΕΣ Κάμειρος, στην ιστοσελίδα shape.gr. Αναλυτικά τα όσα είπε:
Από ποια ηλικία προπονείσαι;
«Ξεκίνησα τον αθλητισμό από τα 7 μου χρόνια κάνοντας ενόργανη γυμναστική ενώ στα 11 μου άρχισα να ασχολούμαι με τον στίβο. Ξεκίνησα το άλμα επί κοντώ στα 16 μου. Όταν κατάλαβα ότι είχα τις δυνατότητες, αποφάσισα να ασχοληθώ και σε επίπεδο πρωταθλητισμού».
Σε ενθάρρυνε η οικογένειά σου να ξεκινήσεις ή ήταν προσωπική απόφαση;
«Ναι οι γονείς μου ήταν πάντα πολύ υποστηρικτικοί. Η ενασχόληση μου όμως με το άλμα επί κοντώ ήταν προσωπική μου απόφαση».
Πότε αποφάσισες ότι αυτό είναι το άθλημά σου;
«Στα 16 χρόνια κατά τη διάρκεια της προπόνησης μου είδα άλλες αθλήτριες να ασχολούνται με το επί κοντώ και είχα μεγάλη περιέργεια να δοκιμάσω κι εγώ. Από την πρώτη μου κιόλας επαφή ήμουν πλέον σίγουρη ότι αυτό το αγώνισμα ήταν για εμένα. Η αίσθηση του άλματος σου κόβει την ανάσα!».
Πόσες ώρες κάνεις προπόνηση την ημέρα;
«Μεταξύ 6 και 8 ώρες τις οποίες χωρίζω σε πρωί και απόγευμα».
Η προπόνηση περιλαμβάνει και επιπλέον ασκήσεις ενδυνάμωσης; Τι είδους;
«Ναι, περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις με βάρη, λάστιχα, αλλά και ασκήσεις ενόργανης γυμναστικής (μονόζυγο, δίζυγο κλπ)».
Περίγραψέ μας μία μέρα σου.
«Πρωινό ξύπνημα 7.30 και προπόνηση από τις 8:30 έως τις 11:30 περίπου. Μετά θα ασχοληθώ με δουλειές του σπιτιού. Φαγητό και ξεκούραση μέχρι τις 16:30. Ξανά προπόνηση από τις 17:30 μέχρι τις 21:00. Αν έχω μια προπόνηση την ημέρα κ έχω δυνάμεις θα πάμε μια βόλτα με τον άντρα μου συνήθως για φαγητό παρέα με φίλους».
Έχεις συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο που ακολουθείς σε περιόδους προπονήσεων; Ποιο είναι;
«Ναι προσέχω τη διατροφή μου πάντα, όχι μόνο σε περιόδους προπονήσεων. Αποφεύγω γλυκά, αναψυκτικά, γενικά ότι έχει ζάχαρη, ψωμί, ζυμαρικά. Η διατροφή μου περιλαμβάνει πάντα σαλάτα και κάποια πηγή πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι».
Έχεις κάποια αδυναμία στη διατροφή που δεν επιτρέπεται; Ποια είναι;
«Μ’ αρέσουν τα παγωτά, αλλά έχω πειθαρχία κ μπορώ να περιμένω τις διακοπές».
Όταν δεν προπονείσαι, ξεφεύγεις από αυτό αλλά κρατάς κάποια βασικά;
«Δεν προπονούμαι στις διακοπές μου. Δεν διαρκούν πολύ, συνήθως σταματάμε τις προπονήσεις για 3 εβδομάδες. Το χρειάζομαι για να μπορώ να ξεκινήσω ξανά την επόμενη χρονιά».
Πώς καταπολεμάς το άγχος και πώς το διαχειρίζεσαι;
«Δεν αγχώνομαι πια πριν από αγώνες. Αντίθετα τους αποζητάω γι’ αυτό και κάνω πολλούς αγώνες. Αν αγχωνόμουν θα τους απέφευγα»
Για έναν πρωταθλητή, υπάρχει χρόνος για προσωπική ζωή;
«Με σωστή διαχείριση και καλό προγραμματισμό μπορείς να έχεις και προσωπική ζωή. Σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο να βρεις τις σωστές ισορροπίες αλλά αν υπάρχει καλή διάθεση όλα γίνονται. Προσωπικά είμαι πολύ τυχερή γιατί ο σύζυγός μου προέρχεται από τον χώρο του αθλητισμού οπότε υπάρχει κατανόηση, κοινά ενδιαφέροντα και όλα λειτουργούν ρολόι!».
Αν είχες κόρη, θα ήθελες να ακολουθήσει πορεία πρωταθλητισμού;
«Αν το επιθυμούσε η ίδια δεν θα είχα κανένα πρόβλημα και θα προσπαθούσα να την βοηθήσω όπου και όπως μπορώ. Μέσα από τη δική μου διαδρομή στον πρωταθλητισμό, άλλωστε, προσπαθώ να εμπνεύσω τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό γιατί είναι μια σημαντική εμπειρία στη ζωή ενός ανθρώπου που μπορεί να του αποφέρει πολλά σε προσωπικό επίπεδο».