Ειδήσεις

Στο ΚΕΘΕΑ Ρόδου δίνεται η ευκαιρία στις μητέρες να «ξαναγεννήσουν» τα παιδιά τους!

Στη Ρόδο, σε ένα δωματιάκι 30 τμ γίνονται «θαύματα». Αυτό υποστηρίζουν οι γονείς εξαρτημένων ατόμων, που με την βοήθεια της Ευδοκίας και του Αποστόλη, οι οποίοι πλέον είναι οικογένειά τους, μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους, μια δεύτερη ευκαιρία.
Με τις πολύτιμες γνώσεις αλλά και την πολλή αγάπη της Ευδοκίας και του Αποστόλη, των υπευθύνων για την λειτουργία του ΚΕΘΕΑ στη Ρόδο, δίνεται η ευκαιρία στις μητέρες να «ξαναγεννήσουν» τα παιδιά τους, και στα παιδιά να βγουν στη ζωή ξανά ελεύθερα και αποδεσμευμένα από τις εξαρτήσεις.

«Εδώ μέσα γίνονται
θαύματα…»
Η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ στη Ρόδο ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση μήνα και μέσα σε αυτό το διάστημα ήδη 21 παιδιά και 35 γονείς, συμμετέχουν στα προγράμματα του Κέντρου. Μέσα σε 1,5 μήνα ήδη τρία παιδιά έχουν ενταχθεί στην Θεραπευτική Κοινότητα «ΑΡΙΑΔΝΗ» στην Κρήτη. «Πρόκειται για πραγματικό θαύμα, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ήδη τρία από τα παιδιά μας να κάνουν αυτό το τεράστιο βήμα. Να γράψετε ότι εδώ μέσα γίνονται “θαύματα”», δηλώνει στην «δ» μητέρα εξαρτημένου παιδιού. Μια μητέρα-ηρωίδα, από τους πολλούς γονείς ήρωες που συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα στο ΚΕΘΕΑ της Ρόδου, που στεγάζεται σε ένα δωματιάκι, στο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου.
Σε αυτό το μικρό δωματιάκι, που όμως στεγάζει μεγάλα όνειρα και πολλές ελπίδες, έγινε χθες η συνάντηση με τον κ. Αποστόλη Πετρίδη, υπεύθυνο συμβουλευτικής του κέντρου ΚΕΘΕΑ και σύμβουλο τοξικοεξάρτησης και την κ. Ευδοκία Ζάχου, κοινωνική ανθρωπολόγο, καθώς και με τους γονείς εξαρτημένων παιδιών. Ο Αποστόλης και η Ευδοκία είναι η «ψυχή» του ΚΕΘΕΑ της Ρόδου, που ήρθαν στο νησί μας για να αγκαλιάσουν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με κάθε μορφής εξάρτηση, από νόμιμες και μη νόμιμες ουσίες, αλλά και να στηρίξουν τους γονείς για να κάνουν όλοι μαζί το μακρύ ταξίδι της απεξάρτησης.
«Οι Ροδίτες χρήστες
είναι περισσότερο
επιβαρυμένοι»!

ΚΕΘΕΑ«Είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία, αλλά έχει αποτέλεσμα» δηλώνει ο κ. Αποστόλης Πετρίδης στην «δ» μιλώντας για το στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, το οποίο είναι τριετές και δεν έχει λίστα αναμονής. Ο κ. Πετρίδης, πριν έρθει στη Ρόδο ήταν υπεύθυνος συμβουλευτικής σε όλες τις φυλακές της Κεντρικής Ελλάδας, έχει βοηθήσει ανθρώπους να ξαναγεννηθούν από τις στάχτες τους. Είναι κατηγορηματικός, «έχει αποτέλεσμα» λέει γεμάτος υπερηφάνεια για του χρήστες που είδε να ξαναβγαίνουν στην ζωή ελεύθεροι, να διαπρέπουν επαγγελματικά, να κάνουν οικογένεια… Η κ. Ευδοκία Ζάχου ήρθε στη Ρόδο από τον Βόλο, έχοντας εκεί δει να γίνονται «θαύματα και όνειρα να πραγματοποιούνται» και είναι αποφασισμένη να παλέψει ώστε να γίνει το ίδιο και εδώ στο νησί μας. «Το 70% των χρηστών τα καταφέρνει με το στεγνό, δωρεάν, πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. Το υπόλοιπο 30% ξαναπροσπαθεί και ένα μεγάλο ποσοστό επιτυγχάνει τον στόχο του», λέει η κ. Ζάχου.
Ο κ. Πετρίδης, μας είπε ότι οι χρήστες της Αθήνας, χαρακτηρίζουν τους Ροδίτες χρήστες «επαγγελματίες», εξαιτίας, δυστυχώς, της ευρηματικότητάς τους  με τα τσιρότα Durogesic, τη γνωστή υπόθεση που είχε συγκλονίσει το νησί, αλλά και με την βουπρενορφίνη που βρήκαν τρόπο να την χρησιμοποιούν ως ενέσιμη. Η δήλωσή του, ότι οι χρήστες της Ρόδου είναι περισσότερο επιβαρυμένοι σε σχέση με τους χρήστες της υπόλοιπης Ελλάδας, είναι σοκαριστική. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να το δούμε κατάματα. Ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, ίντερνετ… Μορφές εξάρτησης που στη Ρόδο είναι διαδεδομένες και δεκάδες εκατοντάδες άνθρωποι και οι οικογένειές τους ταλαιπωρούνται και αναζητούν λύση…

 

ΚΕΘΕΑ ΡΟΔΟΥΑναζητείται επειγόντως στέγη

Το ΚΕΘΕΑ, το οποίο έκανε παράρτημα στη Ρόδο, μετά από μεγάλο αγώνα του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων της περιοχής μας, με την συνδρομή και των τοπικών φορέων, παρέχει θεραπευτικά προγράμματα για κάθε μορφή εξάρτησης, για όλες τις ηλικίες.  Στον ενάμιση μόλις μήνα λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου ΚΕΘΕΑ Ρόδου, αρκετοί άνθρωποι έχουν απευθυνθεί ζητώντας βοήθεια, και θα ήταν ακόμα περισσότεροι, αν υπήρχαν οι κατάλληλες κτηριακές υποδομές. Το κτήριο των 30 τμ δεν αρκεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του νησιού. Δεν διασφαλίζεται το απόρρητο, δεν υπάρχει ιδιωτικότητα, δεν μπορεί να δοθεί στους υπεύθυνους και στους θεραπευόμενους ή τους εν δυνάμει θεραπευόμενους, ο απαραίτητος χώρος.
Στο συγκεκριμένο δωματιάκι, φιλοξενούνται κι άλλες δομές. Στον ίδιο χώρο που γίνονται οι συναντήσεις, λειτουργεί και η γραμματεία, είναι και το κουζινάκι και η τουαλέτα… «Πώς θα μπορέσει σε αυτόν τον χώρο, με αυτές τις συνθήκες, να μας ανοίξει την καρδιά του, να μας εξομολογηθεί το πρόβλημά του ο χρήστης που θέλει να ζητήσει την βοήθειά μας;», αναρωτιέται ο κ. Πετρίδης και έχει δίκιο.
Στο διάστημα που ήμασταν εκεί, διακόψαμε αρκετές φορές την συζήτηση επειδή χτυπούσαν τα τηλέφωνα της γραμματείας, ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα χτύπησαν την πόρτα, χρήστες που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα ήρθαν να πιουν το καφεδάκι τους, γιατί ο Αποστόλης και η Ευδοκία είναι πλέον τα «φιλαράκια τους»… Αν όμως, υπήρχαν οι κατάλληλες κτηριακές δομές, όλα αυτά θα γίνονταν παράλληλα χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλον.
Όπως μας εξήγησε η κ. Ευδοκία Ζάχου, το ΚΕΘΕΑ Ρόδου αναζητά ένα κτήριο κατάλληλο για να φιλοξενήσει όλες τις δομές του, να τις αναπτύξει και να βοηθήσει όσους θέλουν να απεξαρτηθούν. Ήδη, βρίσκονται σε επαφή με τις τοπικές αρχές και τελούν σε αναμονή απάντησης αρκετό καιρό, για το κτήριο που θα στεγάσει τις δομές του ΚΕΘΕΑ, τις ελπίδες και τα όνειρα των χρηστών και των οικογενειών τους για ένα καινούριο αύριο.Οι γονείς αγωνιούν, οι χρήστες το ίδιο, ζητούν άμεσα να βρεθεί λύση, να βρεθεί χώρος. Κάθε μέρα που περνάει, είναι πολύτιμη.
Ο κ. Πετρίδης, ξεκαθαρίζει ότι το ΚΕΘΕΑ έχει κονδύλια και διαθέτει προσωπικό που μπορεί να μετατρέψει ένα εγκαταλειμμένο κτήριο σε λειτουργικό. Αμεσα. Χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι τοπικοί φορείς. Το μόνο που ζητούν είναι η παραχώρηση -έστω- ενός εγκαταλειμμένου κτηρίου, το οποίο θα επισκευάσουν οι ίδιοι και θα διαμορφώσουν κατάλληλα για να μπορούν να αναπτυχθούν οι δομές όπως πρέπει, και να βοηθηθούν άμεσα οι χρήστες που θέλουν να ξανακερδίσουν την ζωή τους.
Πώς γίνεται η θεραπεία
Τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ακολουθούν ψυχοκοινωνική κατεύθυνση και δεν χορηγούν φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης. Στόχος της θεραπείας είναι να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει το σύνολο των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία και διατήρηση της εξάρτησης, αποκόπτοντας οριστικά το άτομο από το φαύλο κύκλο της. Για το σκοπό αυτό η θεραπευτική διαδικασία λαμβάνει υπόψη και εμπλέκει το άτομο, το διαπροσωπικό του δίκτυο αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.
Στο πλαίσιο αυτό ο εξαρτημένος δεν αντιμετωπίζεται ως «ασθενής» που υποβάλλεται παθητικά σε θεραπεία, αλλά συμμετέχει ενεργά σε αυτήν. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελούσια, δεν πραγματοποιούνται αναγκαστικές εισαγωγές και ο θεραπευόμενος διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την παρακολούθηση ανά πάσα στιγμή.  Από τη στιγμή που το άτομο αποφασίζει να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρόγραμμα, απαιτείται η ενεργητική συμμετοχή του στις καθημερινές θεραπευτικές, εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες.
Η  πολύπλευρη θεραπευτική παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ περιλαμβάνει υπηρεσίες ενημέρωσης, μείωσης της βλάβης, συμβουλευτικής υποστήριξης, φροντίδας της υγείας, ψυχικής απεξάρτησης, οικογενειακής θεραπείας εκπαίδευση και κατάρτισης, νομικής στήριξης, επανένταξης στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας.
Τελικό στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα και το χτίσιμο ενός νέου τρόπου ζωής με ισότιμη και δημιουργική ένταξη του ατόμου στην κοινωνία.
Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν  στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους και χωρίς διακρίσεις.
Το ΚΕΘΕΑ υιοθετεί τον Κώδικα Δεοντολογίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων, ενώ έχει διαμορφώσει και δικό του περισσότερο αναλυτικό Κώδικα Δεοντολογίας.
Ενημέρωση & πρόληψη
Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ σε όλη τη χώρα λειτουργούν ως πυρήνες πρόληψης και πηγές πληροφόρησης, με δράσεις και πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την εξασφάλιση της συμμετοχής της στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η κατάρριψη των μύθων και η έγκυρη ενημέρωση για τις ουσίες και τις εξαρτήσεις, η προώθηση μηνυμάτων πρόληψης, η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων εις βάρος όσων αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, και η διευκόλυνση της πρόσβασης στις υπηρεσίες, είναι μερικοί από τους βασικούς στόχους των ενημερωτικών ενεργειών του ΚΕΘΕΑ.
To KEΘΕΑ εφαρμόζει επίσης εξειδικευμένα προγράμματα και δραστηριότητες πρόληψης σε εκπαιδευτικές κοινότητες όλων των βαθμίδων, στις τοπικές κοινωνίες, στην οικογένεια και σε ομάδες με συμπεριφορά υψηλού κινδύνου για εμπλοκή στη χρήση ουσιών. Η προσέγγιση των προγραμμάτων είναι διεπιστημονική και στόχος τους η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για χρήση ουσιών και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των συμμετεχόντων. Εκτός από την παροχή αντικειμενικής και κατάλληλης για κάθε ηλικιακή ομάδα ενημέρωσης, σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι ο βιωματικός χαρακτήρας, με στόχο τη διανοητική και συναισθηματική κινητοποίηση,  την ενεργητική συμμετοχή, την ανταλλαγή εμπειριών, την κατανόηση και την ερμηνεία.
Το ΚΕΘΕΑ παρέχει επίσης, εκπαίδευση σε θέματα πρόληψης σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες και πραγματοποιεί ενημερωτικές και επιστημονικές εκδόσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την προώθηση της πρόληψης.

Χρειάζεσαι βοήθεια;
Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τη χρήση ουσιών ή ανησυχείς για κάποιον δικό σου και θέλεις να τον βοηθήσεις, ένα τηλεφώνημα σε ένα συμβουλευτικό κέντρο αρκεί για να πάρεις βοήθεια. Όλες οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ προσφέρονται δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής και με σεβασμό στο απόρρητο. Αν θες να μιλήσεις ή να πάρεις περισσότερες πληροφορίες μπορείς να καλέσεις με αστική χρέωση από όλη την Ελλάδα το 1145, τη γραμμή βοήθειας του ΚΕΘΕΑ ή στο 22410 33240 στο ΚΕΘΕΑ Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου