Ειδήσεις

Η υπερφορολόγηση χτυπάει τις τουριστικές επιχειρήσεις

«Nάρκη» στα θεμέλια των τουριστικών επιχειρήσεων συνιστά η υπερφορολόγηση που έχουν υποστεί το τελευταίο 12μηνο οδηγώντας τα αποτελέσματά τους σε αρνητική τροχιά, παρά τις θετικές επιδόσεις που καταγράφουν τα βασικά μεγέθη του τομέα σε επίπεδο διεθνών αφίξεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στην αιχμή της φετινής σεζόν.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τα οικονομικά μεγέθη των τουριστικών επιχειρήσεων θα είναι φέτος χειρότερα σε σχέση με το 2015. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου, οι επιχειρήσεις του τομέα έχουν επιβαρυνθεί σε ετήσια βάση με, επιπλέον, φορολογικά βάρη της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αν επιβληθεί από το 2018 και το Τέλος Διανυκτέρευσης, το ύψος των πρόσθετων φορολογικών υποχρεώσεων των τουριστικών επιχειρήσεων ετησίως θα ανέλθει σε 950 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, βάσει των εκτιμήσεων του ΣΕΤΕ, το ελληνικό Δημόσιο έχει απώλεια ετήσιων εσόδων ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από τη μη αντιμετώπιση του θέματος της φορολόγησης των «γκρίζων» τουριστικών μισθώσεων σε ακίνητα και από τη μη έκδοση αποδείξεων. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Τουρισμού έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης για το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς των γκρίζων τουριστικών μισθώσεων σε ακίνητα όπου έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Επίσης την έχει αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει την τελική ευθύνη των νέων οικονομικών δεδομένων που θα ισχύσουν για την εν λόγω αγορά.

Τι φταίει

Το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ στην τελευταία του μελέτη σημειώνει ότι αρνητικός παράγων για την ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας γενικότερα παραμένει η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση τόσο από τους έμμεσους, όσο και από τους άμεσους φόρους. Παράλληλα, συμπληρώνει ότι τα σημαντικά κέρδη ανταγωνιστικότητας για τον ελληνικό τουρισμό που προκύπτουν από την εσωτερική υποτίμηση αντισταθμίζονται σε σημαντικό βαθμό από τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Το Ινστιτούτο έχει υπολογίσει ότι οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις του τελευταίου 12μήνου έχουν επιφέρει απώλεια ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μεγαλύτερη του 10%, εξανεμίζοντας ουσιαστικά το 50% της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας που επιτεύχθηκε από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων με την επίπονη κοινωνικά και οικονομικά εσωτερική υποτίμηση. Σε ό,τι αφορά τους μακροπρόθεσμους στόχους για τον ελληνικό τουρισμό, το Ινστιτούτο προσδιορίζει για το έτος 2021 τις διεθνείς αφίξεις στα 34,8 εκατ., από 26,1 εκατ. πέρυσι, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στα 19,6 δισ. ευρώ, από 14,1 δισ. ευρώ το 2015.

Σε σχέση με τη φετινή σεζόν, τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν αύξηση των διεθνών αφίξεων τον Ιούλιο και τάση ενίσχυσης των κρατήσεων τελευταίας στιγμής τον Αύγουστο επιτρέπουν την εξαγωγή πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για το σύνολο της χρονιάς.

Ειδικότερα, στα αεροδρόμια δημοφιλών προορισμών όπως της Κέρκυρας, της Κρήτης και της Ρόδου καταγράφηκε σημαντική αύξηση των διεθνών αφίξεων τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε θετικό έδαφος πέρασαν και οι οδικές αφίξεις. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η σύγκριση τον προηγούμενο μήνα γίνεται με τον Ιούλιο του 2015 που σημειώθηκε για ένα διάστημα κατακόρυφη πτώση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής λόγω της νωπής τότε απόφασης επιβολής των capital controls και της αστάθειας που δημιούργησε στη χώρα η ανακοίνωση διενέργειας του δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία και η Κύπρος δέχονται ένα ισχυρό κύμα κρατήσεων τελευταίας στιγμής κερδίζοντας μερίδια από τις απώλειες που καταγράφει ο τουρκικός τουρισμός ως αποτέλεσμα των διαδοχικών τρομοκρατικών επιθέσεων και της αναταραχής από το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα. Για το πρώτο εξάμηνο, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 5,5% και στην Ισπανία κατά 12%. Για το ίδιο διάστημα στην Κύπρο οι αφίξεις ξένων τουριστών εμφάνισαν αύξηση κατά 21,2%, ενώ στην Τουρκία παρουσίασαν πτώση κατά 27,9%.
Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου