Ρεπορτάζ

Επικριτικός και πάλι ο κ. Δ. Κρεμαστινός κατά της Κυβέρνησης

Στις… «συνιστώσες» που υπάρχουν μέσα στην κυβέρνηση, απέδωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του Πασόκ κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, τα εμπόδια που τίθενται συνεχώς όταν πρόκειται να προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις όπως η αξιοποίηση του Ελληνικού και κατ’ επέκταση, του Γκολφ στ’ Αφάντου.
«Όπως ξέρετε, μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν διάφορες συνιστώσες οι οποίες συγκυβερνούν. Και μέσα από την φιλοσοφία της κάθε συνιστώσας, εκφράζεται και η άποψή της. Όσον αφορά το Ελληνικό ή το Γκολφ Αφάντου και ο,τιδήποτε έχει σχέση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, είναι ένας τρόπος του πώς να επιβραδυνθούν ή να ανασταλούν επενδύσεις όταν η ‘συνιστώσα’, που προσπαθεί να τις αποτρέψει δεν πιστεύει σε αυτές. Άρα λοιπόν, το να επικαλείται κάποιος ότι πρέπει να κηρυχθεί το Ελληνικό ‘αρχαιολογικός χώρος’ όταν επί δεκαετίες εχρησιμοποιείτο σαν αεροδρόμιο -και όταν έπαψε να είναι εδώ και χρόνια- η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν είχε ενεργοποιηθεί για να πει ότι πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, και ευαισθητοποιείται ξαφνικά ενόψει επενδύσεων, αντιλαμβάνεστε ότι δεν εξυπηρετείται το καλώς εννοούμενο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Κανένας δεν θέλει να συγκαλύπτει τα αρχαιολογικά ευρήματα φτιάχνοντας έργα ή πολυκατοικίες. Το περίεργο πάντως είναι ακριβώς αυτό: αιφνιδίως εμφανίζεται το ζήτημα και ξεκινούν όλοι να συζητούν και αν υπήρχε θα έπρεπε να είχε τεθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ίδια την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αυτό είναι μια προσπάθεια όσων δεν πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις και βρίσκονται μέσα στην κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Κρεμαστινός.
Σε ερώτηση σχετικά με την Συνταγματική Αναθεώρηση, ο κ. Κρεμαστινός είπε: «Υπάρχουν κάποια θετικά σημεία στις προτάσεις του κ. Τσίπρα. Π.χ. ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι ένα θετικό σημείο. Η συναλλαγή που πρέπει να σταματήσει στην πολιτική ζωή της χώρας, κρίνεται ως θετικό σημείο. Όμως, δεν αρκεί. Όλα αυτά πρέπει να λάβουν χαρακτήρα μαζικό –δηλαδή να ισχύσουν για όλους, όσους συναλλάσσονται με το εκλογικό σώμα. Δηλαδή, όταν μιλάμε για περιορισμένες θητείες να ισχύει για όλους τους εκλεγμένους: δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές. Επανεκλογή μετά την θητεία από ένα αξίωμα σε ένα άλλο».
Ερωτηθείς για την άποψή του σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ο βουλευτής του Πασόκ είπε: «Εφόσον μένουμε στο ίδιο Κοινοβουλευτικό Σύστημα, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό μπορεί να επιφέρει ανωμαλία. Κι αυτό γιατί, παρ’ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αρμοδιότητες, έχει φωνή και μπορεί να μιλάει. Φαντάζεστε έναν Πρόεδρο να εκλεγεί με πλειοψηφία της τάξης του 60% και ο Πρωθυπουργός με 36% -όπως είναι σήμερα; Πόση δύναμη θα αποκτήσει αυτός ο Πρόεδρος –έστω και χωρίς αρμοδιότητες; Συνεπώς, εάν έχει αντίθετη φιλοσοφία με τον εκάστοτε Πρωθυπουργό θα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο Πολίτευμα. Άρα, δεν πρέπει να ανακατεύουμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, εφόσον υπάρχει το σημερινό Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα. Εάν είχαμε το Πολίτευμα της Γαλλίας ή των ΗΠΑ τότε, ναι θα μπορούσε να γίνει αυτό. Με το υπάρχον σύστημα, θα δημιουργηθεί ένας νέος πόλος εξουσίας ο οποίος θα έχει λόγο και θα μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση. Άρα, δεν είναι θετικό».
Είπε ακόμη, ότι είναι απαραίτητο να καταργηθεί το Υπερ-Ταμείο που θα διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία της χώρας για 100 χρόνια ή έστω να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση, καθώς κρίνεται απαράδεκτο και πρέπει να τεθεί από μια κυβέρνηση που να είναι πιο ισχυρή από την σημερινή και ευρύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.
Τέλος, σε ερώτηση εάν βλέπει εκλογές άμεσα ο κ. Κρεμαστινός είπε: «Για ποιον λόγο να έχουμε εκλογές; Ο μόνος λόγος για να γίνουν εκλογές είναι εάν αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα που ψήφισαν. Αλλά ο ελληνικός λαός θα κληθεί να δώσει και πάλι το ‘ΟΚ’ στην κυβέρνηση για να κάνει ό,τι έκανε; Λένε ότι η Βουλή ψήφισε το 3ο Μνημόνιο. Δεν είναι έτσι. Μέσα σε ένα βράδυ, έφεραν το Μνημόνιο και μας είπαν: ή ψηφίζετε ή πάμε αύριο στην δραχμή. Εμείς το μάθαμε μετά τις εκλογές ούτε κάν μετά την ψηφοφορία. Εμείς ψηφίσαμε για να μην φύγει η χώρα από το Ευρώ και όχι για νέα Μνημόνια, ούτε για παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας της χώρας για 100 χρόνια…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου