Ειδήσεις

Ρόδος και Κρήτη οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί για τους Ρώσους

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται η τουριστική σεζόν για την Ρωσική αγορά, καθώς φέτος παρά την αστάθεια που σημειώθηκε με τους προορισμούς όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, αυτή η αγορά κινήθηκε καλά για την χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο Σύνδεσμος Τουρ Οπερέιτορ της Ρωσίας, οι μεσογειακοί προορισμοί και η Νοτιοανατολική Ασία προσέλκυσαν φέτος τους Ρώσους τουρίστες, μετά το κλείσιμο της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
Τα πρώτα στοιχεία για τις διακοπές των Ρώσων στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι δείχνουν αυξημένη ζήτηση για όλη τη σεζόν για τους μεσογειακούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία, ελαφρά αύξηση για την Κροατία και το Μαυροβούνιο και αναγέννηση για τη Νοτιοανατολική Ασία, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια είχε μειωμένη ζήτηση, αλλά φέτος προορισμοί της εισέρχονται στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλών προορισμών των Ρώσων.
Μια άλλη σημαντική διαπίστωση είναι η αυξημένη ζήτηση για Τυνησία φέτος, σε ποσοστό πάνω από 200% σε σχέση με πέρυσι. Οι πωλήσεις για την Τυνησία βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των προορισμών των Ρώσων στο εξωτερικό.
Οι Ρώσοι επιδιώκουν φέτος εξοικονόμηση των δαπανών τους στα ταξίδια στο εξωτερικό, επιλέγοντας πιο οικονομικά καταλύματα και πτήσεις. Το μέσο κόστος ανέρχεται στα 600 δολάρια. Οι Ρώσοι, ωστόσο, παραμένουν από τους πιο γενναιόδωρους τουρίστες σήμερα, με τη δαπάνη ανά ταξίδι στο εξωτερικό να φτάνει στα 500 ευρώ.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ
Με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΖ Τour Ελλάδας, κ. Δημήτρης Χαριτίδης, επισήμανε ότι η Ελλάδα ήρθε στην δεύτερη θέση σε σχέση με τους άλλους προορισμούς για το φετινό καλοκαίρι:
«Μέχρι και το τέλος Ιουλίου, η κίνηση από την Ρωσική αγορά ήταν η αναμενόμενη. Μπορεί τα αεροσκάφη να ήταν περισσότερα, αλλά η πληρότητα δεν ήταν επιθυμητή. Τον μήνα Ιούλιο, σημειώθηκε μια αύξηση της τάξης του 22% σε σχέση με το 2015. Η Ελλάδα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών. Αναλυτικά, τα στοιχεία αναφέρουν ότι από την αρχή του Ιανουαρίου 2016 το 24% των πελατών προτίμησαν φέτος να μείνουν στην Ρωσία (σε αυτό έπαιξε ρόλο η πτώση του εθνικού νομίσματος που είναι το ρούβλι και η απαγόρευση εξόδου από την χώρα, στα 6εκ. άτομα που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας) ενώ το 14% προτίμησε την Ελλάδα και ακολουθούν: το 12% προτίμησε την Ταϊλάνδη, το 10% την Τυνησία, το 8% την Κύπρο, 5% την Ισπανία και 5% την Βουλγαρία κ.λπ. Η Κύπρος έπεσε πάρα πολύ, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες κλίνες. Συνεπώς, η Τουρκία βγήκε φέτος εκτός συναγωνισμού. Επιπροσθέτως, η μέση τιμή του τουριστικού πακέτου για την Τουρκία ανέβηκε από τα 67.000 ρούβλια (926 ευρώ) στα 80.000 ρούβλια (1.106 ευρώ) ανά άτομο. Παράλληλα, σημειώθηκε μείωση της ζήτησης της Τουρκίας και στις κρατήσεις «Last Minute» ενώ μειώθηκε και ο χρόνος διαμονής κατά μία ημέρα –τουλάχιστον».
Όπως δηλώνει ο κ. Χαριτίδης, έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και η προτίμηση των Ρώσων τουριστών όσον αφορά τα ξενοδοχεία καθώς το 49% προτιμάει τα πεντάστερα ξενοδοχεία (ενώ το 2015 ήταν 47%) και ακολουθούν: 26% των προτιμήσεων στα τετράστερα (ενώ το 2015 ήταν 28%), 23% των προτιμήσεων στα τρίστερα (ενώ το 2015 ήταν 22%).
Στην Τουρκία επιλέγουν μονόκλινα δωμάτια ενώ μέχρι και πέρσι τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Η Ρόδος και η Κρήτη παραμένουν οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί για τους Ρώσους λόγω μεγάλης διαθεσιμότητας σε κλίνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα νούμερα των αφίξεων των Ρώσων είναι μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα και αν συνεχιστεί ο καλός ρυθμός των κρατήσεων, η φετινή τουριστική χρονιά (που άρχισε με τα γνωστά προβλήματα στην έγκριση έκδοσης βίζας) μπορεί να κλείσει με αύξηση κατά 40% από την ρωσική αγορά.
Το επόμενο δίμηνο πάντως, Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου θα είναι καθοριστικό για το πώς θα κλείσει η φετινή τουριστική κίνηση από την Ρωσική αγορά, οπότε υπάρχει ακόμη αισιοδοξία.
«Οι κρατήσεις δείχνουν ότι πάνε καλά μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. Όσον αφορά το 2017, θα σας έλεγα ότι ο πραγματικός στόχος είναι η επανάληψη των φετινών νούμερων. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν πολλά του χρόνου για την Ρωσική αγορά. Μην ξεχνάτε ότι ανοίγει πλέον και η Τουρκία ενώ οι δυτικοί τουρ οπερέιτορς κινούνται ακόμη συντηρητικά. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την διαθεσιμότητα των δωματίων αλλά και των αεροπορικών θέσεων. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να περιμένουμε περίπου τα ίδια επίπεδα με φέτος…» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΖ Τour Ελλάδας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου