Ειδήσεις

Καθημερινοί έλεγχοι ποιότητας του νερού στο Φράγμα Γαδουρά – Οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν

Την θέση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο θέμα της λειτουργίας του Φράγματος Γαδουρά, ξεκαθάρισε χθες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γιάννης Φλεβάρης.
«Επισκεφθήκαμε το Φράγμα Γαδουρά και τους ταμιευτήρες του. Θέλω εκ μέρους της ΠΝΑ να εκφράσω την πεποίθηση ότι το έργο αυτό δεν  μπορεί να μπει ‘κάτω από το χαλί’. Σήμερα, που βρισκόμαστε ενώπιον μιας κλιματολογικής αλλαγής, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνθήκες ανομβρίας και μια γενικότερη μεταβολή των υδροφόρων οριζόντων, τα καλά νέα έρχονται από το Φράγμα Γαδουρά. Η ΠΝΑ, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και όλους εμάς που υπηρετούμε, στήριξε και στηρίζει πάρα πολύ αυτό το μεγάλο έργο, το οποίο αποτελεί ‘έργο ζωής’ για την Ρόδο και τα άνυδρα νησιά της περιοχής της Δωδεκανήσου. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση του Φράγματος Γαδουρά με τον αγωγό και την δεξαμενή στους Αγίους Αποστόλους, δεν έχει κατέβει η στάθμη. Υπερβαίνει σταθερά τα 110 μέτρα. Το όριο παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα. Είναι μια ‘τράπεζα’ νερού, μια πηγή που θα κρατήσει και την Ρόδο με άριστη υδροδότηση αλλά γενικότερα, θα μας κρατήσει με επαρκή άμυνα απέναντι στο φαινόμενο της ανομβρίας. Θέλω να πω ότι το Φράγμα Γαδουρά δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο ή περισσότερους, αλλά ανήκει σε όλους όσοι εργάστηκαν και εργάζονται για να λειτουργήσει και φυσικά, σε όλους τους καταναλωτές».
Ο αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε ακόμη ότι «συνεχίζονται εντατικότατα οι έλεγχοι για την ποιότητα του πόσιμου νερού» καθώς μετά από μια σειρά δημοσιευμάτων δημιουργήθηκε ανησυχία στους καταναλωτές. «Το νερό είναι άριστης ποιότητας. Είναι πόσιμο, φτάνει καθαρό στο ποτήρι του καταναλωτή. Γίνονται σχεδόν καθημερινά οι μετρήσεις και οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αξιοποιήσουμε από εδώ και στο εξής στο έπακρο το μεγαλύτερο αυτό έργο της περιοχής».
Σε ερώτηση σχετικά με την έντονη ‘παραφιλολογία’ που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό για ενδεχόμενη ανάθεση της λειτουργίας του Φράγματος σε ιδιώτη, ο κ. Φλεβάρης απάντησε:
«Η ΠΝΑ δίνοντας πάντα καθαρές απαντήσεις, κλείνει όλα τα θέματα ‘παραφιλολογίας’ ή όλα τα θέματα που αφορούν προβληματισμούς προς την κοινωνία –η οποία δοκιμάζεται εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια μέσα σε ένα καθεστώς μνημονίων, ύφεσης, κρίσης κ.λπ. Η ΠΝΑ έχει μόνο μία σημαία και ένα μόνο σύνθημα: ‘διαφάνεια και καθαρότητα σε όλες τις επιλογές’. Όπως γνωρίζετε σε συνεντεύξεις τύπου που έχει δώσει ο ίδιος ο περιφερειάρχης για να τονίσει την σημαντικότητα, τη δύναμη και την προοπτική αυτού του μεγάλου έργου, όλα γίνονται με βάση όσα προβλέπει η νομοθεσία, με διεθνή διαγωνισμό και βεβαίως, είναι ανοιχτά και δημοκρατικά τα πάντα μέσα σε καθεστώς νομιμότητας».
Ο κ. Φλεβάρης διαβεβαίωσε ότι το νερό ελέγχεται απόλυτα μέχρι να φτάσει στις βρύσες μας, και είναι άριστης ποιότητας. «Τα παράπονα έγιναν σε περιοχές που δεν υδροδοτούνται από το Φράγμα».
Όσον αφορά την στάθμη του νερού και την ανησυχία για ενδεχόμενη ανομβρία, ο αντιπεριφερειάρχης είπε: «Ακόμη και σταγόνα νερού να μην πέσει στο νησί, το νερό επαρκεί για δύο ολόκληρα χρόνια. Είμαι κάθετος, κατηγορηματικός σ’ αυτό. Το Φράγμα μπορεί να σηκώσει το πρόβλημα στην ‘πλάτη του’».
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΓΑΔΟΥΡΑ
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Φλεβάρης για το Φράγμα Γαδουρά:
1. Η μέγιστη χωρητικότητα του ταμιευτήρα του φράγματος Γαδουρά είναι 67,5 εκατομμύρια κυβικά νερού σε μια στάθμη 117,5μ από την επιφάνεια της θάλασσας. Η στάθμη αυτή δεν είναι και το μέγιστο βάθος του ταμιευτήρα. Το μέγιστο βάθος του ταμιευτήρα είναι περίπου 43μ.
2. Σήμερα, η στάθμη αυτή βρίσκεται στα 116μ από την επιφάνεια της θάλασσας με υπολογιζόμενη χωρητικότητα νερού τα 60 εκατομμύρια κυβικά νερού.
3. Η ποσότητα νερού που απαιτείται ημερησίως από τη ΔΕΥΑΡ για την θερινή περίοδο υπολογίζεται περίπου στα 30.000 κυβικά, με μέγιστη ζήτηση τα 1.500 κυβικά ανά ώρα, ποσότητα που υποτριπλασιάζεται την χειμερινή περίοδο καθώς η μέγιστη ποσότητα που απαιτείται είναι περί τα 500 κυβικά ανά ώρα.
4. Αυτή τη στιγμή, η ποσότητα που παροχετεύεται από το Φράγμα του Γαδουρά στις δεξαμενές τις ΔΕΥΑΡ υπολογίζεται περί τα 7.500 κυβικά ημερησίως. Υπάρχει η άμεση δυνατότητα μεγαλύτερης παροχής προς την ΔΕΥΑΡ.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης μίλησε ακόμη για την λειτουργία των ελαιουργείων. «Προγραμματίζουμε στις 25 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι στο περιφερειακό συμβούλιο μια σημαντική συνάντηση σε συνεργασία με τον συνάδελφο αντιπεριφερειάρχη του Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη με τον οποίο καλούμε τους ελαιουργούς, που προετοιμάζουν φακέλους και χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις από τις υπηρεσίες, να είναι στην συνεδρίαση αυτή. Μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον από όλα τα νησιά. Αυτό δεν θα είναι συνεδρίαση με περιεχόμενο φιλολογικής συζήτησης. Θα γίνει με όσους έχουν πρόβλημα με την συμπλήρωση των δικαιολογητικών τους. Θα γίνει μια τεχνικής φύσεως σύσκεψη η οποία θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα. Το εθνικό προϊόν που λέγεται λάδι, πρέπει να το προσέξουμε όλοι. Τα ελαιουργεία στη Ρόδο θα λειτουργούν νόμιμα και θα έχουν όλα την άδειά τους. Χωρίς αυτήν δεν θα λειτουργήσουν φέτος. Έχουμε αποδεδειγμένα πολύ καλό λάδι. Γι αυτό πρέπει να δώσουμε προσοχή για την βελτίωση των μονάδων παραγωγής» όπως τόνισε.
Σημειώνεται ότι πολλά ελαιουργεία στο νησί μας εδώ και δεκαετίες δεν έχουν προχωρήσει στις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος ώστε να αποκτήσουν την απαιτούμενη άδεια με αποτέλεσμα κατά καιρούς να αποφασίζεται το κλείσιμό τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου