Ρεπορτάζ

Επί ποδός οι υγειονομικές αρχές στα Δωδεκάνησα για την ελονοσία

Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και στα Δωδεκάνησα μετά τον θόρυβο που προκάλεσε πανελληνίως, η εξάπλωση των κρουσμάτων ελονοσίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου συνδυάζεται η παρουσία των κατάλληλων διαβιβαστών (ανωφελών κουνουπιών) με την παρουσία ασθενών που προέρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες.
Επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρακολουθεί τις εξελίξεις, έχοντας ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου στην Κω από τον Ιούλιο του 2015.
Τον Ιούλιο του 2015 υπήρξε το πρώτο κρούσμα ελονοσίας στο νησί κι έκτοτε έχουν καταγραφεί ακόμη τρία. Μεταξύ των ατόμων που νόσησαν συγκαταλέγεται και ένας υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, παρότι νοσηλευόταν εγκατέλειψε, χωρίς να πάρει εξιτήριο, το νοσοκομείο της Κω!
Στην Κω ξεκίνησε συγκεκριμένα πρόγραμμα εντομολογικής επιτήρησης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας.
Σε πρώτη φάση τοποθετήθηκαν τρεις παγίδες κουνουπιών σε χώρους που φιλοξενούνται μετανάστες.

Η εντομολογική επιτήρηση που διενεργείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας έχει ως σκοπό:

-Την καταγραφή της παρουσίας των ειδών κουνουπιών, που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή, με σκοπό τη διερεύνηση του είδους ή των ειδών που είναι διαβιβαστές της ασθένειας.
-Τον καθορισμό των περιοχών που πρέπει να μελετηθούν με συστηματικό τρόπο και των σημείων ελέγχου των πληθυσμών των κουνουπιών.
-Τη γνώση της βιοοικολογίας των ειδών που έχουν ιδιαίτερη υγειονομική σημασία και με βάση αυτά την επιλογή των κατάλληλων μεθόδων και μέσων για την αντιμετώπισή τους.
-Την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων που σχετίζονται με την καταπολέμηση, όπως η ανάπτυξη ανθεκτικότητας και η αλλαγή στρατηγικής.
Θυμίζουμε ότι το πρώτο εισαγόμενο περιστατικό ελονοσίας αφορούσε μετανάστη από ενδημική χώρα, ο οποίος εισήλθε στη χώρα στις 24/06/2015, όντας ήδη εμπύρετος.
Η αρχική διάγνωση του ασθενούς έγινε στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Κω με μικροσκοπική εξέταση και δοκιμασία ταχείας διάγνωσης ελονοσίας και επιβεβαιώθηκε (ελονοσία από πλασμώδιο vivax) στον Τομέα Παρασιτολογίας, Εντομολογίας
Οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζονται  πάντως καθησυχαστικοί για τα εγχώρια σποραδικά κρούσματα που καταγράφονται καθώς, όπως εξηγούν:
«Η εμφάνιση τέτοιων σποραδικών κρουσμάτων έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν και ως ένα βαθμό είναι αναμενόμενη, όπου συνδυάζεται η παρουσία των ικανών διαβιβαστών-κουνουπιών με αυξημένους πληθυσμούς ατόμων από ενδημικές χώρες».
Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960).
Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 20-50 περιστατικά που σχετίζονται -στη μεγάλη τους πλειονότητα- με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα (εισαγόμενα περιστατικά).
Ωστόσο, από το 2009 έως το 2013 καταγράφονταν ετησίως κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης σε διάφορες περιοχές της χώρας: επτά  κρούσματα το 2009, τέσσερα  το 2010, 42 κρούσματα το 2011, 20 το 2012 και τρία  το 2013.
Το 2014 δεν καταγράφηκε εγχώρια μετάδοση της νόσου σε καμία περιοχή της χώρας. Το 2015 καταγράφηκαν ξανά 6 εγχώρια κρούσματα ελονοσίας σε νέες και παλαιές περιοχές μετάδοσης.
Το 2016, έως 11 Αυγούστου, καταγράφηκαν συνολικά 65 κρούσματα, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα και τα 4 έχουν ενδείξεις  εγχώριας μετάδοσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου