Ειδήσεις

Πιο κοντά ο στόχος των 25 εκατ. τουριστών

Εφικτός είναι πλέον ο στόχος των 25 εκατ. τουριστών για τη φετινή χρονιά μετά τη συνεχιζόμενη αυξητική τάση των «κρατήσεων της τελευταίας στιγμής», εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ωστόσο, η διαφαινόμενη καλή χρονιά στο μέτωπο των αφίξεων δεν συνδέεται απαραίτητα και με την αύξηση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων. Ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει το ύψος των τουριστικών εσόδων για το 2016, καθώς από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτει ότι τον Ιούνιο το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 1,719 δισ. ευρώ, το οποίο ήταν μειωμένο κατά 3,6% έναντι του πλεονάσματος των 1,783 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Επίσης, τον ίδιο μήνα καταγράφηκε πτώση και στη μέση δαπάνη ανά τουρίστα, η οποία ανήλθε στα 507 ευρώ (μείωση 4% σε σχέση με το 2015).
Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως εκτιμούν παράγοντες του ελληνικού τουρισμού, «είναι αναστρέψιμα» καθώς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το ρεύμα των «κρατήσεων της τελευταίας στιγμής» ήταν ισχυρό προς τη χώρα μας. Εκτός αυτού, επισημαίνουν ότι η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση της Τραπέζης της Ελλάδος δεν περιλαμβάνει μεγέθη από κρουαζιέρες, πέραν των όσων καταγράφονται από την Ερευνα Συνόρων.
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, υπάρχουν πλέον θετικές ενδείξεις και για επιμήκυνση της φετινής τουριστικής περιόδου. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Ανδρεάδης, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι και ο Αύγουστος θα συνεχίσει ανοδικά και με θετικό πρόσημο στις αφίξεις του σε σχέση με πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2015 οι αφίξεις είχαν μειωθεί κατά 14% σε σχέση με το 2014 λόγω των capital controls.
Τα έσοδα. Πάντως και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εστιάζει την προσοχή του στο κομμάτι των εσόδων, υπογραμμίζοντας ότι «εκεί υπάρχει στάση αναμονής σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε πρόβλεψη», καθώς τα προσωρινά στοιχεία που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Ιούνιο «δεν είναι ιδιαίτερα θετικά».
Παραμένοντας στο σκέλος των εσόδων, ο Ανδρεάδης τονίζει ότι «είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία τα έσοδα να κινηθούν ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, καθώς έτσι θα επηρεάσουν θετικά και το ΑΕΠ του τρίτου και τέταρτου τριμήνου».
Οπως επισημαίνει, ήδη οι αφίξεις για τους δύο επόμενους μήνες μετά τον Ιούνιο κινούνται ανοδικά και τα στοιχεία από τις αεροπορικές εταιρείες δείχνουν σημαντική βελτίωση των πληροτήτων τους. «Γενικά, η εικόνα του Αυγούστου θα είναι καλύτερη από αυτήν του Ιουλίου, προδιαθέτοντας ταυτόχρονα και για έναν καλό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, εκτός απροόπτου» προσθέτει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου οι αεροπορικές αφίξεις στα κύρια αεροδρόμια της χώρας ήταν αυξημένες κατά 9,1%, έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι. Εξάλλου, οι οδικές αφίξεις τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 1,6%. Ετσι, τον Ιούλιο καταγράφηκαν 306.000 περισσότερες αφίξεις από πέρυσι αεροπορικώς και οδικώς.
Καλός ο Οκτώβριος. Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο Ανδρέας Ανδρεάδης υπογραμμίζει ότι ο Οκτώβριος θα είναι ένας καλός μήνας για τον ελληνικό τουρισμό και φαίνεται ότι η συνδεσιμότητα της χώρας (αεροπορικές πτήσεις) θα είναι έως τις αρχές Νοεμβρίου αρκετά καλή (κυρίως όμως για Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
Η πτώση του τουρισμού στην Τουρκία (αρχικά λόγω των γεγονότων με τη Ρωσία και πρόσφατα με το πραξικόπημα), σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, έχει ωφελήσει τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, καθώς οι διεθνείς τουριστικοί πράκτορες δεν έχουν πολλές επιλογές για Μεσόγειο.
Η έκθεση της ΤτΕ. Μείωση των αφίξεων κατά 1,6% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι του 2015, και κατά 2% τον Ιούνιο δίνουν τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τραπέζης της Ελλάδος. Μείωση, εξάλλου, κατά 5,8% στο εξάμηνο και 5,4% τον Ιούνιο καταγράφεται και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιούνιο του 2016 εμφάνισε πλεόνασμα 1.719 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 3,6% έναντι πλεονάσματος 1.783 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Ειδικότερα, μείωση κατά 5,4% κατέγραψαν τον Ιούνιο του 2016 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.851 εκατ. ευρώ, έναντι 1.957 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Μεγαλύτερη μείωση (κατά 23,9%) παρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιούνιος 2016: 132 εκατ. ευρώ, Ιούνιος 2015: 174 εκατ. ευρώ). Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 4% και των αφίξεων κατά 2%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν με ποσοστό 79,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και υπεραντιστάθμισαν (122,3%) το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών.
Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 2.991 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 6,7% έναντι πλεονάσματος 3.205 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Τα ΝΕΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου