Ειδήσεις

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποκτά φοιτητικές κατοικίες

Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 που ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα λειτουργήσουν φέτος στη Μυτιλήνη ιδιόκτητες φοιτητικές κατοικίες για 130 δικαιούχους δωρεάν στέγασης από τα έξι τμήματα του ιδρύματος που εδρεύουν στο νησί. Ακόμα 50 φοιτητές θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της Μυτιλήνης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανος Γκρίτζαλης, στον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Πάλλη.

Μέχρι πρότινος οι δικαιούχοι σίτισης έμεναν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία που μίσθωνε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε ντόπιους. Συνεπώς οι φοιτητικές κατοικίες, που έχουν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Μάιο και αναμένεται να ανοίξουν πύλες τον ερχόμενο Οκτώβριο, συνιστούν μια πολύ μεγάλη αλλαγή.

Από τους 945 στο σύνολο πρωτοετείς που πέρασαν σε σχολές και τμήματα της Μυτιλήνης, οι 200 αναμένονται στο Τμήμα Γεωγραφίας, οι 105 στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, από 210 στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, οι 80 στο Τμήμα Περιβάλλοντος και οι 140 στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Συνολικά 136 κλίνες ή αλλιώς 126 δωμάτια και τέσσερα διαμερίσματα βρίσκονται στα τέσσερα κτίρια, με επιφάνεια περίπου 5.500 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο πέντε στρεμμάτων που βρίσκεται στην Καλλιθέα και παραχωρήθηκε με δωρεά στο πανεπιστήμιο από το Κληροδότημα Ραπτέλλη. Το έργο «Ανέγερση φοιτητικής κατοικίας στη Μυτιλήνη», με ανάδοχο την κοινοπραξία Ιφικλής Α.Ε.-Τάλως ΑΤΕ, σύμφωνα με την Ολυμπία Ψαρροπούλου, επιβλέπουσα μηχανικό από την ανάδοχο εταιρεία, μπορεί να συγκριθεί με το επίσης νέο έργο φοιτητικών κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας στο Γουδί, ως προς την τεχνολογία και τις υπηρεσίες που παρέχει.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου με ΦΠΑ –και πριν από την έκπτωση– ανήλθε στα 10.867.112 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων 2007- 2013. Ολα τα δωμάτια λειτουργούν με κάρτα, όπως στα ξενοδοχεία, και σύστημα BMS (σύστημα ελέγχου όλων των κτιρίων). Διαθέτουν τουαλέτα, γραφείο, βιβλιοθήκη, ντουλάπες, πάγκο, μικρό ψυγείο και μπαλκόνι. Η θέρμανση γίνεται με αντλίες θερμότητας. Εξωθερμική θερμοπρόσοψη «ντύνει» όλα τα κτίρια, όπερ σημαίνει ότι «αυξάνεται κατακόρυφα η ενεργειακή απόδοση, καθώς τα κτίρια είναι βιοκλιματικά. Ετσι, μες στο καλοκαίρι η δροσιά θεωρείται δεδομένη», λέει η κ. Ψαρροπούλου. Κάθε όροφος κάθε κτιρίου διαθέτει μια μεγάλη κοινόχρηστη κουζίνα, στην οποία θα τοποθετηθούν δύο μεγάλοι καναπέδες καθώς και δύο μεγάλα τραπέζια. Στο κεντρικό (Γ) κτίριο βρίσκεται η ρεσεψιόν, το ιατρείο, γραφείο φοιτητών, γραφείο καθηγητών και μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι για τη συνάθροιση των φοιτητών. Παράλληλα, διατίθεται χώρος που προορίζεται να νοικιαστεί για να λειτουργήσει εσωτερικά μία καφετέρια, καθώς και δύο μεγάλα δωμάτια για ΑμεΑ.

Επόμενος στόχος του ιδρύματος είναι η ανέγερση του κτιρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στη Μυτιλήνη, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ύψους έξι εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στον τομέα του διοικητικού προσωπικού το πανεπιστήμιο πρόκειται να ενισχυθεί με 28 εργαζομένους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1998.

Καθημερινή

Έντυπη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου