Τα δικά τους «παράπονα» προς την πολιτική ηγεσία του τόπου εξέθεσαν οι Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου, κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή. Η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και η βοήθεια της πολιτείας προς όλους τους αθλητές βρέθηκε στο επίκεντρο, σε μια εκδήλωση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα κλίμα και η οποία έκλεισε με τη βράβευση των αθλητών και αθλητριών.
Πρώτη τον λόγο πήρε η Ολυμπιονίκης στην σκοποβολή Άννα Κορακάκη, η οποία αφού αναγνώρισε ότι το θέμα του σκοπευτηρίου πήρε μεγάλη έκταση, τόνισε ότι απόλυτα κατανοητή η δεινή οικονομική κατάσταση στη χώρας, αλλά θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού και με τις χορηγίες να φέρουμε περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό. «Δεν θα ήθελα να ερμηνεύσετε το μήνυμα μου ως μομφή», ξεκαθάρισε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι οι επενδύσεις σε υποδομές και στον αθλητισμό αποτελούν επενδύσεις για το «μέλλον μας και θα αποδώσουν». «Ευελπιστώ μετά το Τόκυο να στεκόμαστε εδώ πολλοί περισσότεροι», ήταν η ευχής της, κλείνοντας τη σύντομη ομιλία της.
Από την πλευρά του ο Σπύρος Γιαννιώτης συμφώνησε πλήρως με την Α. Κορακάκη και έστειλε το δικό του μήνυμα. «Τα γυμναστήρια πρέπει να μένουν όλα ανοικτά. Στην επαρχία είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον συνδυασμό του αθλητισμού με την παιδεία. «Υπάρχει ένα πρόβλημα όταν ξεκινήσει το λύκειο: τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να τα κάνουν και τα δύο και δυσκολεύονται. Και πάνε προς τις σπουδές τους. Πρέπει να ιδρυθούν αθλητικά σχολεία με αυστηρά κριτήρια να μπορεί το παιδί να συνεχίσει τον αθλητισμό και να κάνει τις σπουδές του», πρότεινε. Επίσης, ζήτησε να δίδονται από την πολιτεία προνόμια σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα να λαμβάνουν επιπλέον μόρια για την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο. «Σχολεία και αθλητισμός είναι το μέλλον της χώρας και αυτά πάνε μαζί», σχολίασε κλείνοντας.
Οι δύο Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας Παναγιώτης Μαντής και Παύλος Καγιαλής (ανέβηκαν μαζί στο βήμα) πρότειναν να ξαναμπούν οι Ολυμπιακοί κύκλοι στο παναθηναϊκό στάδιο και ζήτησαν να δοθούν κίνητρα προκειμένου να αυξηθεί η ιδιωτική χορηγία.
Πιο «σκληρός» εμφανίστηκε ο αρχηγός της Ελληνικής Ομάδας πόλο, Χρήστος Αφρουδάκης ο οποίος σημείωσε: «Να μην είναι η πολιτεία μόνο για τις φωτογραφίες αλλά να συντηρούμε τις εγκαταστάσεις αλλά και να τις βελτιώνουμε». Παράλληλα ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι έχει ακούσει τους βουλευτές να προχωρούν σε αρκετές προτάσεις, «αλλά πρέπει να τα κάνουμε και πράξη». «Παρατηρείται το φαινόμενο τα κολλέγια της Αμερικής να προσελκύουν αθλητές και να δίνουν υποτροφίες. Δεν θα έπρεπε να σπρώχνουμε τα παιδιά προς τα έξω αλλά να τα φέρουμε σπίτι μας», κατήγγειλε και μάλιστα έκλεισε με μια προτροπή προς τους Έλληνες πολιτικούς: «Πάντα είμασταν ομάδα σκεφτόμασταν συλλογικά και βάζαμε το εγώ μας κάτω από την ομάδα, θα πρότεινα κάποιες φορές στην δύσκολες συγκυρίες που ζούμε, να ρίχνει κάποιος το εγώ του κάτω και να σκεφτούμε ομαδικά και συλλογικά για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες Να δείξουμε ποιοι είμαστε οι νεοέλληνες και να μην αναφερόμαστε απλά στην ιστορία».
Ο πρωταθλητής της Ενόργανης Γυμναστικής Βλάσης Μάρας ζήτησε την μεγαλύτερη προβολή από την τηλεόραση των αγωνισμάτων, λέγοντας «να ακολουθήσουμε όλους τους αθλητές. Θα θέλαμε να μας βοηθήσετε γιατί έχουμε πάρα πολύ μέλλον».
Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ομολόγησε ότι η κυβέρνηση έχει επίγνωση των εξαιρετικών δυσχερειών που έχουν οι αθλητές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους. «Δεν είναι, βέβαια, διαφορετικές οι συνθήκες από αυτές που η κρίση έχει γεννήσει για όλους τους συμπολίτες μας», ξεκαθάρισε ο κ. Βούτσης και χαρακτήρισε σημαντική την βοήθεια των ιδιωτικών χορηγιών.
liberal.gr