Αίτηση επίσπευσης των αιτήσεών τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου υπέβαλαν οι τρεις κρατούμενοι για διοικητική απέλαση Τούρκοι, ηλικίας 40, 34 και 39 ετών, που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα και ισχυρίζονται ότι διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Οι 3 Τούρκοι, υπέβαλαν επιπλέον ενώπιον της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου ενδικοφανείς προσφυγές για την ακύρωση των αποφάσεων για απέλασή τους, ενώ συγκεντρώνουν έγγραφα προκειμένου να αποδείξουν ότι ανήκουν στο κίνημα του Γκιουλέν και ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα αν επιστρέψουν στην Τουρκία.
Την περασμένη Πέμπτη, αφού διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αποφασίστηκε η μεταφορά τους στο hotspot της Κω, μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση τους από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Ρόδου.
Πλην όμως επέστρεψαν προχθες στα κρατητήρια της Ρόδου καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν επαρκής η φύλαξη στο hotspot της Κω και υπήρχε κίνδυνος διαφυγής τους.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» και οι τρεις δηλώνουν μη πολιτικοποιημένοι πλην όμως οπαδοί του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν και τονίζουν ότι θεωρούνται από την κυβέρνηση Ερντογάν ύποπτοι για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Οι τρεις Τούρκοι, εμφανίστηκαν στην υπηρεσία διαβατηριακού ελέγχου του κεντρικού λιμένα Ρόδου το βράδυ της 24ης Αυγούστου 2016 και συνελήφθησαν.
Στο πρόσφατο παρελθόν και οι τρεις, είχαν ένα μικρό ιστορικό πολυήμερων ανακρίσεων ή περιοριστικών όρων εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.
Οι δύο δούλευαν ως καθηγητές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του Γκιουλέν και ο τρίτος στο Δημόσιο, ως πολιτικός μηχανικός. Με χρηματοδοτήσεις της οργάνωσης είχαν πραγματοποιήσει ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποια εμπλοκή τους στα γεγονότα τη βραδιά του πραξικοπήματος.
Πλήρωσαν έκαστος περίπου 2.500 ευρώ στον διακινητή, που τους μετέφερε στη Ρόδο. Σύμφωνα με ισχυρισμούς τους, πριν από το ταξίδι είχαν στείλει μέσω της εφαρμογής viber φωτογραφίες των διαβατηρίων τους σε τουριστικό πράκτορα του νησιού. Εκείνος τους είχε υποσχεθεί ότι με την άφιξή τους θα μπορούσαν να βγάλουν ολιγοήμερη βίζα για κρουαζιέρα στην Ελλάδα και ότι μετά θα συνέχιζαν ανενόχλητοι την πορεία τους. Την επομένη της άφιξής τους όμως, στον έλεγχο των διαβατηρίων, βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές ότι ένα εξ αυτών είχε καταχωριστεί ως κλεμμένο.
Οι τρεις Τούρκοι συνελήφθησαν, ενώ μέσω του συνηγόρου τους ισχυρίζονται ότι το επίμαχο διαβατήριο είναι αυθεντικό και ότι απλώς είχε ανακληθεί από τις τουρκικές αρχές.
Δεν είναι οι μόνοι. Πέρα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, άλλοι πέντε Τούρκοι πολίτες μέχρι στιγμής ζητούν προστασία στη χώρα μας.
https://www.dimokratiki.gr/08-09-2016/tris-tourki-zitoun-epispefsi-ton-diadikasion-gia-na-tous-chorigithi-politiko-asilo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.