«Κραυγή» αγωνίας εκστόμισαν χτες τα στελέχη της διοίκησης του ΤΕΕ Τμήματος Δωδεκανήσου, αναφορικά με την λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου λόγω της υποστελέχωσης που παρουσιάζει. Όπως ειπώθηκε, οι μηχανικοί και τοπογράφοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την λύση του προβλήματος, αποστέλλοντας σχετική επιστολή – διαμαρτυρία προς την κεντρική εξουσία ώστε να θέσουν τα αιτήματά τους ‘επί τάπητος’.
Παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης, πρ. του ΤΕΕ Δ/σου, ο κ. Νίκων Κοψιάς, πρ. Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, ο κ. Παναγιώτης Τσιράκος, πρ. Συλλόγου Τοπογράφων και ο κ. Σωτήρης Αριστείδου, αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Δ/σου.
«Η κεντρική εξουσία αδιαφορεί συστηματικά και διαχρονικά για την λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου. Το Κτηματολόγιο Ρόδου είναι το αρχαιότερο που λειτουργεί αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Φτιάχτηκε από τους Ιταλούς το 1929 και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο σε σχέση με τα θέματα που αφορούν την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας –είτε ιδιωτική, είτε δημόσια. Είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο με το οποίο μπορεί να γίνει σχεδιασμός για χρήσεις γης και για την απονομή δικαιοσύνης. Εκεί συστεγάζονται τα Υποθηκοφυλακεία Τήλου και Χάλκης, γεγονός που δίνει μεγαλύτερο όγκο δουλειάς σε αυτή την υπηρεσία. Ενώ πριν από μερικά χρόνια υπηρετούσαν τρεις υπάλληλοι στο Κτηματολόγιο Ρόδου σήμερα υπάρχει μόνον ένας, ο οποίος μάλιστα πολύ σύντομα θα συνταξιοδοτηθεί. Αυτό εγείρει τον κίνδυνο να μην υπάρχει πλέον κανένας τεχνικός στο Κτηματολόγιο Ρόδου», τόνισε ο κ. Γρύλλης.
Όπως υπογράμμισε, η υποστελέχωση τόσο σε τεχνικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό, είναι κάτι που υπάρχει πάρα πολλά χρόνια με συνέπεια να καθυστερούν πολύ, μεγάλες υποθέσεις της Ρόδου όπως ο αναδασμός της Απολακκιάς, που ενώ έχει ολοκληρωθεί από το 2008, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετεγγραφής των νέων ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο Ρόδου. Εκκρεμούν από το 1980 και 1983 αποδόσεις και εξαγορές με το Ν.719. Η μερίδα 5003 της Κατταβιάς και η μερίδα 1 του Μεσαναγρού. Οι πράξεις του σχεδίου πόλης της Σορωνής, εκκρεμεί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη από το 2004. Διανομές του υπουργείου Γεωργίας όπως π.χ. ο Καλαμώνας από το 1980, πάρα πολλές τεχνικές πράξεις που μένουν αμετάγραφες.
Σύμφωνα με τον πρ. του ΤΕΕ Δ/σου: «Αυτές οι καθυστερήσεις σημαίνουν σημαντική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και με την εξυπηρέτηση των πολιτών και στους κατοίκους που έχουν ιδιοκτησίες σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχει εξοργιστική αδιαφορία για θέματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και χρόνια και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ουσιαστική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Τα προβλήματα επιδεινώνονται από την γραφειοκρατική αντίληψη ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι όχι μόνον δεν δείχνουν ευαισθησία για την επίλυση αυτών των προβλημάτων αλλά, αντιθέτως, δημιουργούν επιπλέον ζητήματα. Για παράδειγμα, το ΤΕΕ είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των μηχανικών αλλά και των δικηγόρων σε σχέση με την χορήγηση αντιγράφων των κτηματολογικών μερίδων καθώς τα αντίγραφα είχαν σοβαρές παραμορφώσεις από τα πρωτότυπα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις χωροθετήσεις των ακινήτων. Αυτό που προτείναμε και έγινε δεκτό ήταν η τοποθέτηση ενός μηχανικού που συγκέντρωνε αυτές τις μερίδες με τον απαραίτητο εξοπλισμό και εξυπηρετούσε την κατάσταση. Αυτή η διαδικασία δεν επιβάρυνε το Κτηματολόγιο Ρόδου και διευκόλυνε όλους. Από τον περασμένο Αύγουστο, αυτό έχει σταματήσει –χωρίς όμως να υπάρχει πρόταση για την αποκατάσταση της εξυπηρέτησης των μηχανικών, τοπογράφων, δικηγόρων κ.λπ. με άμεση επίπτωση στην οικονομία, γενικότερα».
Όπως απεκάλυψε ο κ. Γρύλλης κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες με επιστολή τους προς το ΤΕΕ ‘διαμαρτύρονταν’ ότι αυτή η διαδικασία επέφερε απώλειες εσόδων προς το Δημόσιο (!)
«Αφού υπάρχει απώλεια εσόδων, τους καλούμε να καταγράψουν τις απώλειες που έχουν σημειωθεί από όλες αυτές τις πράξεις που δεν προχωρούν τόσα χρόνια», είπε ο κ. Γρύλλης, αποκαλύπτοντας πως μία ακόμη προκλητική περίπτωση κακοδιαχείρισης –που ενέχει τις διαστάσεις… σκανδάλου και διασπάθισης δημοσίου χρήματος- είναι ότι η ‘Κτηματολόγιο Α.Ε.’ είχε πραγματοποιήσει διαγωνισμό το 2005 που σχετιζόταν με την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των Κτηματολογίων της Ρόδου και της Κω, με προϋπολογισμό 2,3εκ. ευρώ! Το έργο ολοκληρώθηκε το 2009 και έδινε τη δυνατότητα να είναι ψηφιοποιημένες οι πράξεις και τα έγγραφα που υπάρχουν στα Κτηματολόγια. Αυτό όμως το έργο δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ δαπανήθηκαν πολύ μεγάλα ποσά και είχε γίνει και προμήθεια εξοπλισμού.
Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των κ.κ. Κοψιά, πρ. Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, Τσιράκου πρ. Συλλόγου Τοπογράφων και Αριστείδου αντιπροέδρου του ΤΕΕ Δ/σου, που ανέλυσαν τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της δυσλειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Το ΤΕΕ Δ/σου σε συνεργασία με τους Συλλόγους των Τοπογράφων και των Πολιτικών Μηχανικών, απέστειλε επιστολή προς τους: Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο με κοινοποίηση προς τους Δωδεκανήσιους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Ρόδου και τα ΜΜΕ, με θέμα: «Προβλήματα λειτουργίας -υποστελέχωση Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου» στην οποία απαριθμούνται και αναλύονται τα προβλήματα του Κτηματολογίου αναλυτικά, ζητώντας ενημέρωση για τα έσοδα που παράγει κάθε έτος το δημόσιο από το Κτηματολόγιο Ρόδου. Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι απαιτούν την στελέχωση του Κτηματολογίου Ρόδου με μόνιμο τεχνικό προσωπικό.