Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα έρευνα συναρμόδιων υπηρεσιών για τον έλεγχο της καταλληλότητας ακινήτων στο βόρειο τμήμα της Ρόδου για την δημιουργία καταυλισμού και την εγκατάσταση των τσιγγάνων.
Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έχει συσταθεί συγκεκριμένα η προβλεπόμενη επιτροπή ελέγχου, υπό την προεδρία του πολιτικού μηχανικού, διευθυντή Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδ/σου της Περιφέρειας κ. Πάνου Βενέρη, που αξιολόγησε τις δύο περιοχές, που πρότεινε ως κατάλληλες το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου.
Οι περιοχές αυτές, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να αποδεσμευτούν για τον συγκεκριμένο σκοπό από το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Δωδεκανήσου και ελέγχονται από περιβαλλοντικής και υγειονομικής απόψεως.
Ελέγχους στα δύο υποψήφια ακίνητα διενήργησε και η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου.
Πιο συγκεκριμένα ελέγχθηκαν δύο ακίνητα και ειδικότερα:
– αγρός εκτάσεως 23.600 τ.μ., νομικής φύσης ντεμανιάλε, που βρίσκεται στην Κτηματική Περιφέρεια Ασγούρου
και
– αγρός εκτάσεως 19.000 τ.μ. που βρίσκεται στην Κτηματική Περιφέρεια Αγίας Βαρβάρας – Τσαΐρι.
Από τις μέχρι τώρα έρευνες φέρεται να έχει προκύψει ότι ο πρώτος αγρός ενδείκνειται για την μεταστέγαση των τσιγγάνων και την δημιουργία καταυλισμού.
Από τον έλεγχο της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου έχει προκύψει ωστόσο ότι ένα τμήμα του είναι δασικό γι’ αυτό και έχει αφαιρεθεί από την συνολική έκταση.
Τα μέλη της επιτροπής επεδίωξαν να εισέλθουν στο ακίνητο για αυτοψία την περασμένη εβδομάδα πλην όμως διαπίστωσαν ότι η πρόσβαση σ’ αυτό ήταν αδύνατη καθώς άγνωστα άτομα είχαν τοποθετήσει πόρτα και το είχαν περιφράξει.
Με την συνδρομή επιτελών του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας χθες το πρωί μέλη της επιτροπής επισκέφθηκαν το ακίνητο και αφού έσπασαν την κλειδαριά διαπίστωσαν ότι υπάρχει εκτεταμένη κατάληψη τμήματος του από άγνωστα πρόσωπα, που έχουν αναπτύξει αυτοσχέδιες παράγκες, κοτέτσια, φούρνους και έχουν διαμορφώσει μέχρι και αυτοσχέδιες τουαλέτες.
Στον χώρο βρέθηκαν κούκλες και σύμβολα, αλλά και νεκρά κρανία από ζώα. Υπάρχει μεγάλη δυσοσμία, κουφάρια από αυτοκίνητα και βρίσκονται δεμένα τρία σκυλιά. Ολα αυτά έδωσαν αφορμή για τη διατύπωση εικασιών ότι ζουν εκεί …σατανιστές!
Ήδη το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας έχει ξεκινήσει διαδικασία για την καταγραφή της κατάληψης και θα κινήσει τις διαδικασίες για την απομάκρυνση των καταληψιών, οι οποίοι παρότι αναζητήθηκαν δεν εντοπίστηκαν.
Σημειώνεται ότι η μεταστέγαση των τσιγγάνων στην συγκεκριμένη περιοχή είχε προκαλέσει την δυσαρέσκεια 29 κατοίκων του νησιού που είχαν κινήσει τις διαδικασίες για την ακύρωση της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.
Η επιτροπή του άρθρου 152 που εξέτασε την προσφυγή τους σε δεύτερο βαθμό την απέρριψε ως εκπρόθεσμη.
Υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι οι δύο ως άνω επιλεχθείσες περιοχές και ακατάλληλες είναι για την οποιαδήποτε εγκατάσταση σε αυτές «οικισμού», και επικίνδυνες για την υγεία των ίδιων των προσώπων που τυχόν θα κατοικήσουν σ΄αυτές, ανεξαρτήτως του ό,τι δεν πληρούν τις ελάχιστες στοιχειώδεις προϋποθέσεις από πλευράς έργων υποδομής για την προσωρινή ή μη κατοίκηση αυτών (πρόσβαση, αποχέτευση, απορροή ομβρίων υδάτων, παροχή υδρεύσεως, ηλεκτρικού και τηλεφωνίας).
Μνεία κάνουν και στην παραβατική συμπεριφορά της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, τις συνέπειες της οποίας είναι βέβαιο, ότι θα υποστούν.
Θεωρούν ότι με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μετατίθεται το ούτως ή άλλως σοβαρότατο πρόβλημα από τις περιοχές Κορακόνερου, Αγίων Αποστολών και Αμπελιών ΚΑΪΡ, στις περιοχές Αγίας Βαρβάρας και Ασγούρου.
«Βεβαίως η παραβατική συμπεριφορά αυτή πηγάζει και από τον τρόπο ζωής, συμπεριφοράς και συνηθειών στις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβιώσεως σε ένα καταυλισμό, οπουδήποτε και αν έχει αναπτυχθεί αυτός.
Αντί λοιπόν η πολιτεία – εν προκειμένω ο Δήμος της Ρόδου, αρμόδιος για την ποιότητα της ζωής όλων των κατοίκων του – να φροντίσει, έχοντας στη διάθεσή του και χρόνο και τα αναγκαία κάθε είδους μέσα – να εντάξει αυτήν την κοινωνική ομάδα στον κοινωνικό ιστό της πόλεως Ρόδου, φροντίζοντας αφενός για την ενημέρωση και επιμόρφωση των ΡΟΜΑ, ώστε αυτοί να ενταχθούν ευκολότερα στο κοινωνικό σύνολο και αφετέρου για την εξεύρεση και οργάνωση των κατάλληλων κατοικιών, εντός του πολεοδομικού ιστού, επιλέγει να μεταθέσει το πρόβλημα σε πιό απομακρυσμένες περιοχές, καθόσον οι υφιστάμενες (Κορακόνερο, Αμπέλια ΚΑΙΡ και Άγιοι Απόστολοι) δεν είναι πλέον απομακρυσμένες αφού με τα χρόνια ο πολεοδομικός ιστός της πόλεως επεκτάθηκε και στα σημεία αυτά.
Χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίσθηκε το σοβαρότατο αυτό ζήτημα το οποίο, θα έχει ως συνέπεια την κατά τρόπο παράνομο υποβάθμιση της ποιότητος της ζωής μας, είναι το ό,τι για την επιλογή των συγκεκριμένων ακινήτων, χρησιμοποιήθηκε μία έκθεση ιδεών, η οποία τιτλοφορείται ως Ομάδα Εργασίας για την χωροθέτηση περιοχής διαμονής των αθίγγανων Ρόδου (ROM), χωρίς ωστόσο να ληφθούν υπόψη και να υλοποιηθούν ούτε καν αυτά τα ελάχιστα τα οποία αναφέρονται σ΄αυτήν».
Επισημαίνουν, όπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», ότι η μερίδα γαιών 297Α είναι καταπατημένη ενώ η μερίδα 151.15 γαιών Αγίας Βαρβάρας Τσαίρι ανήκει σε ιδιώτες και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο.
https://www.dimokratiki.gr/14-09-2016/echi-katalifthi-o-choros-pou-proorizotan-gia-tous-tsinganous/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.