Για τα αποτελέσματα της συμμετοχής των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πρόσφατα, καθώς και σε μια σειρά από θέματα των εργαζομένων, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες τα μέλη της διοίκησής του, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Σάββα Χατζησάββα.
Στην Θεσσαλονίκη μετέβη αντιπροσωπεία του ΕΚΡ με τον πρόεδρο και τα μέλη κ.κ. Παναγιώτη Εγγλέζο και Μιχάλη Ροδίτη, όπου συμμετείχαν στις τριήμερες εκδηλώσεις για την ΔΕΘ. Όπως τόνισε ο κ. Χατζησάββας, οι εκπρόσωποι του ΕΚΡ έλαβαν μέρος στην ημερίδα που έγινε για τα εργασιακά θέματα και στήριξαν την κινητοποίηση των ενστόλων, οι οποίοι στέκονται πάντα δίπλα στους πολίτες, ενώ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και έχουν πολλές περικοπές στους μισθούς τους. Μάλιστα εξήρε τον ρόλο των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, Πυροσβεστών και Λιμενικών, που είναι πάντα παρούσες σε όλες τις κινητοποιήσεις του ΕΚΡ.
«Φαίνεται ότι στόχος της κυβέρνησης και των δανειστών είναι η αποδυνάμωση του θεσμικού ρόλου και της παρέμβασης των συνδικάτων με την οικονομική και λειτουργική αποδυνάμωσή τους, και μέσα από τις αλλαγές που προωθούνται στο εργασιακό τοπίο, στόχος παραμένει, ως φαίνεται, η εξουδετέρωση των εργαλείων συλλογικής δράσης υπέρ των εργαζομένων ώστε να μην έχουν περιθώρια αντίδρασης απέναντι στην εργοδοσία. Όλα αυτά που ακούγονται περί χρηματοδότησης των συνδικάτων από το κράτος, είναι ένα μεγάλο ψέμα. Όχι μόνον δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, αλλά από έναν λογαριασμό που τροφοδοτείται από εισφορές των εργαζομένων σε όλη την χώρα (με 1% επί των αποδοχών τους υπέρ της παλιάς εργατικής εστίας, που σήμερα πηγαίνει στον κορβανά του ΟΑΕΔ). Δηλαδή από τα 300εκ. ευρώ που συγκεντρώνονται από τις εισφορές μας μόνο τα 15εκ. ευρώ κατευθύνονται στα εργατικά κέντρα και στις ομοσπονδίες και καλύπτουν αποκλειστικά και μόνον λειτουργικά έξοδα των συνδικάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΡ.
Παράλληλα, απεκάλυψε ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει την χρηματοδότηση προς τα Εργατικά Κέντρα η οποία μπορούσε να καλύψει μόνον την αμοιβή μίας υπαλλήλου και μιας καθαρίστριας. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Χατζησάββας πρόσφατα επισκέφθηκε την Ρόδο ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και ομολόγησε ότι είναι από τα καλύτερα συντηρημένα κτήρια που έχει συναντήσει σε όλη την χώρα. «Μας στέλνουν 600 ευρώ το μήνα για να πληρώνουμε την ΔΕΗ, τα τηλέφωνα και την καθαρίστρια. Αυτά θέλει να μας τα κόψει το κράτος για να μας δώσει –όπως λένε- την…. αυτονομία μας! Αυτά όλα οδηγούν στο κλείσιμο των συνδικάτων αλλά δεν θα τους κάνουμε την χάρη…»
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ είπε ακόμη ότι η διοίκηση θα ζητήσει την παρέμβαση των αρχών και φορέων, για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας για τους εποχιακά εργαζόμενους καθώς έχει μειωθεί κατά πολύ τόσο σε διάρκεια όσο και ύψος. Δηλαδή, το επίδομα ανεργίας φτάνει στα 370 ευρώ περίπου και δίδεται μόνον για τρεις μήνες.
«Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό συνεισφέρουν με πολλά εκατομμύρια στην ελληνική και τοπική οικονομία και με το επίδομα ανεργίας, κυριολεκτικά…. φυτοζωούν. Πώς θα ζήσουν λοιπόν έτσι; Όταν ο βασικός μισθός που ορίζει το κράτος είναι 586 ευρώ και το επίδομα φτάνει στα 370 ευρώ (80% του βασικού). Συνεπώς, πρέπει να αποσυνδεθεί από τον βασικό μισθό διότι ενδεχομένως αύριο – μεθαύριο να μειωθεί και πάλι ο βασικός μισθός», είπε ο κ. Χατζησάββας.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΚΡ έθεσε το ζήτημα της ασφάλισης των οδηγών τουριστικών λεωφορείων οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λόγω του ό,τι δεν χαρακτηρίζονται ως ‘εποχιακό’ επάγγελμα με συνέπεια να μην μπορούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Γι αυτό και το ΕΚΡ θα κάνει παρέμβαση για να βρεθεί μια λύση.
ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Σε ερώτηση ποια είναι η κατάσταση με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στην Ρόδο την φετινή τουριστική περίοδο -η οποία ολοκληρώνεται σύντομα- ο πρόεδρος του ΕΚΡ είπε: «Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις και προβλήματα όπου οι ξενοδόχοι αφήνουν απλήρωτο το προσωπικό τους. Είναι οι συνήθεις ύποπτοι, κάποιοι κακοί επιχειρηματίες που συστηματικά αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους. Καθημερινά έρχονται καταγγελίες στο ΕΚΡ. Η κατάσταση όμως έχει βελτιωθεί σε σχέση με άλλες χρονιές. Ωστόσο εμείς παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται».
Παράλληλα, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών βρέθηκαν κλιμάκια του ΣΕΠΕ στο νησί που πραγματοποίησαν (και πραγματοποιούν ακόμη) ελέγχους για την αγορά εργασίας και τις συνθήκες. Η Επιθεώρηση Εργασίας προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση η οποία είναι καλύτερη από άλλες χρονιές.