Υπέρ της επικαιροποίησης του εθνικού σχεδιασμού αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος με τη συμμετοχή και των Περιφερειών τάχθηκε το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) που συνεδρίασε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Επιπλέον το Δ.Σ. εξέφρασε την ανάγκη συνέχισης της αντιμετώπισης του προσφυγικού, με βάση τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης και υπογράμμισε την ανάγκη, αναλογικού επιμερισμού του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας αλλά και στις χώρες της Ευρώπης, δυνατότητας απευθείας χρηματοδότησης των Περιφερειών και Δήμων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, παροχής θεσμικών αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενίσχυσης των υπηρεσιών ασύλου, συντονισμού, από την αυτοδιοίκηση, των ΜΚΟ που εμπλέκονται στο θέμα και παροχής συνθηκών αξιοπρεπούς υγειονομικής περίθαλψης και ομαλής ενσωμάτωσης των προσφύγων καθώς και ένταξης των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.
Μοναδικό αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν “ο ρόλος των Περιφερειών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης” ενώ αναφορά έγινε και στα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, με την ενεργό συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε ότι οι Περιφέρειες υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές τους όταν πρόκειται για θέματα κοινωνικά και εθνικά.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία τη χθεσινή συνεδρίαση και ζήτησε να υπάρξουν στην Ελλάδα περισσότερα κέντρα μετεγκατάστασης, σε ολόκληρη τη χώρα, με λιγότερους πρόσφυγες στο κάθε ένα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και Ταμίας της ΕΝΠΕ, Χριστιάνα Καλογήρου, τόνισε ότι υπάρχουν περιοχές που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό, πολύ πάνω από τις δυνατότητές τους, και επισήμανε ότι θα πρέπει να αποσυμφορηθεί η κατάσταση με την ενίσχυση των υπηρεσιών απονομής ασύλου.