Τη δέσμευσή του να πράξει τα πάντα, για να οδηγήσει τη χώρα μακριά από την κρίση διεμήνυσε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Η παροχολογία από το βήμα της ΔΕΘ δεν έχει την παραμικρή θέση στην Ελλάδα της κρίσης. Δε θα δώσω υποσχέσεις. Δε θα μοιράσω χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν. Βρίσκομαι εδώ για να υπογράψουμε με κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ξεχωριστά μία συμφωνία αλήθειας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές.
“Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να διχάζει με το λόγο και τις πράξεις του. Όσο κι αν προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή δεν ξεγελά κανένα. Έχει μόνο στόχο την παραμονή στην εξουσία. ΣΥΡΙΖΑ ίσον φτώχεια και κοινωνική ισοπέδωση. Ο κ. Τσίπρας στα μάτια κάποιων μπορεί να έμοιαζε οικείος. Ο κ. Τσίπρας μας κάνει φτωχότερους και ηττημένους. Δε μπορεί να μας κάνει καλύτερους. Η κυβέρνηση υπονομεύει βάρβαρα τη διάκριση των εξουσιών. Η Ελλάδα ή θα συνεχίσει τον κατήφορο ή θα κάνει άλμα στο μέλλον. Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει την πολιτική τύχη στα χέρια του. Η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο. Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μία γραμμή με το χθες”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, για να υπερβούμε την κρίση πρέπει όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον.
“Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τα καταστροφικά λάθη μιας κυβέρνησης που έπαιξε το παρόν και το μέλλον της χώρας στα ζάρια. Δεν αγνοούμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι, για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης, η Ελλάδα κινδύνευσε με οικονομική και κοινωνική κατάρρευση. Δεν παραγνωρίζουμε ότι για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση υπονόμευσε με τόση μεθοδικότητα τους θεσμικούς αρμούς της Δημοκρατίας και επέδειξε προκλητική αδιαφορία για την εθνική ακεραιότητα και ασφάλεια. Αλλά αυτά τα ξέρετε. Δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω. Η αποστολή μου σήμερα και η ευθύνη μου προς τους Έλληνες πολίτες είναι να προτείνω ένα σχέδιο για το μέλλον και όχι να αναλύσω το παρελθόν. Ένα είναι βέβαιο: Δεν περισσεύει κανείς από τον αγώνα για να ξανακερδίσουμε το αύριο”, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα χειρότερο και από την πραγματικότητα που κληροδοτεί η σημερινή κυβέρνηση στη χώρα, είναι η παραίτηση, η απογοήτευση, η απελπισία των πολιτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο λαϊκισμός μετέτρεψε την Ελλάδα σε “μπλοκαρισμένη” κοινωνία, όπου τα κατεστημένα συμφέροντα παρεμποδίζουν τις αναγκαίες αλλαγές.
“Τον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού δεν πρέπει να ακολουθήσει ένας άλλος κύκλος απόγνωσης, θυματοποίησης, ηττοπάθειας, του απόλυτου συμβιβασμού με τη μετριότητα. Ζητώ από τους πολίτες να διατηρήσετε ζωντανή την ελπίδα σας για μια καλύτερη Ελλάδα. Σας το ζητώ χωρίς να υπόσχομαι παροχές και εύκολες λύσεις. Αλλά ακολουθώντας ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό, ένα εθνικό σχέδιο επανεκκίνησης της χώρας”, σημείωσε.
Όπως διαμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο καταστροφικός κύκλος οικονομικής μιζέριας, πολιτικής αδράνειας και χαμηλών προσδοκιών που καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα πρέπει επιτέλους να σπάσει. Όπως, δε, διαμήνυσε περισσότερο παρά ποτέ, η Ελλάδα χρειάζεται μία εθνική αναγέννηση.
“Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να συν-διαμορφώσουμε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το Μνημόνιο Ελλάδα. Αυτής που απελευθερώνει και είναι δίπλα, όχι απέναντι, στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και ειδικά στους νέους. Αυτής που επιδιώκει την αριστεία και την επιβράβευση σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και η οποία, πέρα από την ατομική επιτυχία, διαμορφώνει συλλογικά πρότυπα. Αυτής που βάζει το δημόσιο συμφέρον και τη λειτουργία των θεσμών μας στην πρώτη θέση της πολιτικής. Αυτής που δεν λησμονά ότι στο επίκεντρο κάθε δίκαιης δημόσιας πολιτικής είναι οι “ξεχασμένοι Έλληνες”. Οι απομονωμένοι στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, συμπολίτες μας. Που δεν έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας, που υποφέρουν σιωπηλά και με αξιοπρέπεια”, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Μείωση φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις
Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).Θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.
Μείωση φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
Επαναφορά ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
Αύξηση ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ
Οδικός χάρτης με κωδικό δουλειές και επενδύσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας βρίσκεται μία κρίσιμη παραδοχή. Πως μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές. Πως μόνο ένα ισχυρό αλλά και αποτελεσματικό κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής, μπορεί να διευκολύνει την όσον το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου.
“Η μάχη που πρέπει να δώσουμε δεν αφορά μόνο στην τεχνοκρατική πτυχή των δημόσιων πολιτικών. Είναι ταυτόχρονα και μια βαθιά ιδεολογική μάχη που απαιτεί από όλους μας να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των αξιών πάνω στις οποίες οργανώνουμε την οικονομική και κοινωνική μας ζωή αλλά και την εν γένει συμπεριφορά μας. Βεβαίως και το σχέδιο μας για την εθνική ανασυγκρότηση δημιουργεί επενδύσεις, δουλειές, ελπίδα και εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας. Ταυτόχρονα όμως το σχέδιο μας καθιστά σαφές ότι το να είσαι Έλληνας πολίτης συνεπάγεται δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα στις παραγωγικές τάξεις, την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια αξιοπρέπειας, αυτοπεποίθησης και επιτυχιών. Τέλος το σχέδιο μας επαναφέρει στην πράξη την ανάγκη να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στις δημιουργικές αξίες της ζωής, που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες. Στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια. Στη σκληρή δουλειά, τη δημιουργική φιλοδοξία. Στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αλληλεγγύη και συνοχή. Στην ανάδειξη και στήριξη της αριστείας, την επιβράβευση της επιχειρηματικής ανάληψης κινδύνων και της καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας”, επεσήμανε.
Τέλος στην υπερφορολόγηση
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας έχει στο επίκεντρο του τις νέες δουλειές.
“Εάν υπάρχει σήμερα μια απολύτως επείγουσα προτεραιότητα στην ελληνική οικονομία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η μείωση της ανεργίας θα έλθει μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις. Από ιδιωτικές επενδύσεις κι όχι από κρατικές προσλήψεις. Δουλειές για τους πολλούς κι όχι για το κόμμα και τους κολλητούς. Η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δις την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ. Και αυτό γίνεται με μία οικονομία ανοικτή και ανταγωνιστική. Όχι κλειστή και εσωστρεφή. Η εσωστρέφεια συρρικνώνει την οικονομία. Η εξωστρέφεια την αναπτύσσει”, σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει πλήρως και εγκαίρως το συμφωνηθέν από τη χώρα πρόγραμμα ως προς το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει ούτως ή άλλως να γίνουν.
“Όχι μόνο θα το υλοποιήσει αλλά θα συμπληρώσει και το πρόγραμμα με επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τον πυρήνα ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας. Όμως, θα θέσουμε συγκεκριμένο πλαίσιο συνεννόησης: Εμείς θα προωθήσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί. Εκείνοι θα συμβάλλουν με χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους”, τόνισε και όρισε σε δύο τα πεδία που απαιτείται μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές μας:
-Πρώτον, ο περιορισμός των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3.5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη.
-Δεύτερον, μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
“Το φορολογικό σύστημα έχει αποτύχει. Χαρακτηρίζεται από παραοικονομία,40 δις ευρώ περίπου. Από φοροδιαφυγή,12 δις ευρώ περίπου. Από απώλειες εσόδων ΦΠΑ, 5 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, παρά την εξοντωτική αύξηση των φόρων, τα έσοδα μειώνονται. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών εκτοξεύονται. Ξεπέρασαν τα 90 δις ευρώ. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστά στην εφορία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να υπομείνει αδιαμαρτύρητα την φορολογική της εξόντωση. Πολύ περισσότερο όταν αυτή δρομολογείται για να συντηρηθεί ένα αναποτελεσματικό και πελατειακό κράτος. Η αύξηση των φόρων αποδείχτηκε κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική. Αντίθετα, η μείωση των φόρων, όταν και όπου εφαρμόστηκε, απέδωσε. Θυμίζω το 2014, τότε χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα μειώσαμε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το ΦΠΑ στην εστίαση, κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 30% την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και κατά 5% τις ασφαλιστικές εισφορές. Εμείς λοιπόν, θα απελευθερώσουμε τους πολίτες από τα δεσμά της υπερφορολόγησης. Συμφωνία Αλήθειας και καθαρές κουβέντες λοιπόν”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Περικοπή δαπανών
Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών, που θα πρέπει να συνοδεύει την πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.
“Ξέρω, και το γνωρίζετε και εσείς από τα προσωπικά σας βιώματα, ότι υπάρχουν περιθώρια νοικοκυρέματος στο Δημόσιο. Ξέρω επίσης ότι το Δημόσιο μπορεί να αξιοποιήσει πολύ καλύτερα το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό του. Αλλά αυτό θα γίνει με αξιολόγηση, με κινητικότητα, όχι με απολύσεις. Το πρόγραμμά μας βασίζεται κυρίως στην εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος που αξιολογεί, ελέγχει και περιορίζει τις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης. Παράλληλα όμως εφαρμόζουμε και μια στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, εξασφαλίζοντας βελτίωση της αποδοτικότητας και οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία του Κράτους”, τόνισε και επεσήμανε πως η εξοικονόμιση θα προέλθει από:
1. 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
2. 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
3. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
4. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
5. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
6. 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
7. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
8. 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
9. 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
10. 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.
“Συνολικά η περιστολή των δαπανών από αυτή τη δεκάδα παρεμβάσεων φτάνει το 1,5 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και τα 2 δις ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας. Και για όσους δυσπιστούν απέναντι στην αδιαπραγμάτευτη θέση μας για “Οικονομία στο Κράτος”, δεσμεύομαι για κάτι ακόμα: Μειώνουμε στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ. Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας”, ανέφερε.
Να μειώσουμε δραστικά τη χρήση μετρητών
Χαρακτηρίζοντας ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ένα παράδειγμα, που όπως τόνισε αποτελεί τεράστια ευκαιρία για να εισπράξει το κράτος πρόσθετα έσοδα και να μειώσει τη φοροδιαφυγή. Αυτό των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
“Η Ελλάδα σήμερα είναι ουραγός στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η χρήση τους όμως αποδεδειγμένα μειώνει τα ποσοστά φοροδιαφυγής και παραοικονομίας και αυξάνει τα δημόσια έσοδα. Πρέπει να μειώσουμε δραστικά την χρήση μετρητών στις συναλλαγές μας. Για να επιτύχουμε μια ταχεία διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στη χώρα μας, υιοθετούμε ένα συνεκτικό πλέγμα διοικητικών μέτρων και οικονομικών κινήτρων. Από τις παρεμβάσεις αυτές θα αυξήσουμε με βιώσιμο τρόπο τα έσοδα κατά 700 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και κατά 1,5 δις ευρώ σε βάθος δύο ετών. Η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτής της αυτονόητης πολιτικής γεννά εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική της πρόθεση να περιορίσει τη φοροδιαφυγή”, σημείωσε
ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ
ΚΑΤΑΝΤΙΑ!!!!!!!!!!!
ΑΝΤΕ ΡΕ ΜΑΙΜΟΥΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΗ ΚΑΡΙΟΛΑ,,