Σε συνάντηση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχε χθές ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός.
Στη συνάντηση τέθηκε από τα στελέχη της κυβέρνησης το ζήτημα της «νησιωτικότητας» ενώ ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε ειδική ενίσχυση για τα νησιά που είναι τόποι υποδοχής προσφύγων.
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (REGI), με επικεφαλής την ευρωβουλευτή IskraMihaylova, υποδέχθηκε σήμερα, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Η οικονομία πλέον εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης που θα ενταθεί το 2017 και το 2018, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι κοινωνικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας είναι βαθιές και θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθούν. Γι’ αυτό χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για επιτάχυνση της ανάκαμψης και ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, συνέχισε.
Ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, είναι η γρήγορη έναρξη και ολοκλήρωση της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθεί το υφιστάμενο βάρος για τη χώρα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για οριστική έξοδο από την κρίση.
Εξειδικεύοντας στα θέματα περιφερειακής συνοχής και ανάπτυξης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έθεσε το ζήτημα της νησιωτικότητας, επισημαίνοντας ότι οι σφιχτοί δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή της ρήτρας τόσο στην εθνική όσο και στην ευρωπαϊκή διάστασή της.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τα νησιά που είναι τόποι υποδοχής προσφύγων, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς τα νησιά και οι κάτοικοί τους, με ελλιπείς υποδομές και ελάχιστους πόρους, σηκώνουν ένα δυσανάλογα μεγάλο φορτίο στο όνομα όλης της Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δραγασάκης κάλεσε την Επιτροπή να εξεταστούν δυνατότητες ειδικής ενίσχυσης των νησιών αυτών.
Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε, και η Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά, να σταθεροποιηθεί η επικοινωνία των δύο πλευρών, με σκοπό την ανταλλαγή προτάσεων πολιτικής και καλών πρακτικών για ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος εν’ γένει αλλά και ειδικότερα για θέματα που αφορούν στην αρχή της νησιωτικότητας και τις πολιτικές υλοποίησής της.
Τέλος, ο Αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας σε ένα ακόμα επίπεδο και για αυτό ζήτησε την τεχνική βοήθεια για την αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του Προγράμματος, με την Επιτροπή να δηλώνει πρόθυμη να συμβάλει με τα διαθέσιμα σε αυτή μέσα.