Eπεσε το Σάββατο βράδυ η ‘αυλαία’ του 14ου Διεθνούς Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο, στο ξενοδοχείο ‘SHERATON’.
Στην ατζέντα των συζητήσεων και των στρογγυλών τραπεζιών που ακολούθησαν, κυριάρχησαν η τρομοκρατία, το προσφυγικό και οι συνέπειες της μετανάστευσης.
Με λιγότερους συμμετέχοντες (σχεδόν το 1/5 από τις προηγούμενες χρονιές) και πολύ πιο περιορισμένο προϋπολογισμό (λόγω περιορισμένων χορηγιών, όπως ειπώθηκε), φέτος το Διεθνές Φόρουμ διήρκεσε μόνον δύο ημέρες (30 Σεπτεμβρίου – 1η Οκτωβρίου 2016) ενώ τις προηγούμενες χρονιές οι εργασίες διαρκούσαν περισσότερες.
Βασικό θέμα του Φόρουμ ήταν: «Το χάος της πολλαπλότητας: μια επείγουσα έκκληση για διάλογο».
Στο Διεθνές αυτό Φόρουμ συμμετέχουν πάντα ανώτεροι αξιωματούχοι, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιχειρηματικής ελίτ, εκπρόσωποι διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς από όλο τον κόσμο.
Για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε το 2002 και έκτοτε, το «Φόρουμ της Ρόδου» αποτελεί μια ετήσια σύνοδο του Διαλόγου «World Public Forum – Διάλογος των Πολιτισμών». Το «Φόρουμ της Ρόδου» συγκεντρώνει κάθε χρόνο 300 έως 600 συνέδρους από 70 χώρες.
Το «Φόρουμ της Ρόδου» επεδίωξε συστηματικά να προωθήσει μια νέα κουλτούρα διαλόγου που είναι τόσο απαραίτητη στην σύγχρονη εποχή. Σήμερα, η κοινότητα του Παγκόσμιου Δημόσιου Φόρουμ δεσμεύεται περισσότερο από ποτέ για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Το Φόρουμ προσπαθεί πάντα να ασχολείται με βασικά ζητήματα της διεθνούς ατζέντας. Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ λένε τις απόψεις τους σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα και καλούνται να καταθέσουν τις ιδέες και προτάσεις τους για μερικά από τα πιο σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια κοινότητα. Αυτό το μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των βασικών αξιών της ανθρωπότητας θα συμβάλει στη βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη.
Άλλα θέματα που κυριάρχησαν ήταν: Οι πολιτισμοί απέναντι στην νέα βαρβαρότητα, Εναλλακτικά οικονομικά μοντέλα, Ανθρώπινη οικολογία, Παγκόσμια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, Συμφιλίωση και ειρήνη ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, Νέες στρατηγικές για την ανάπτυξη που βασίζεται στις επενδύσεις σε υποδομές κ.ά.
Στην συντονιστική επιτροπή του Φόρουμ της Ρόδου το 2016 συμμετείχαν:
– Ο Δρ Vladimir Yakunin, συνιδρυτής του Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» Research Institute, επικεφαλής του Τμήματος για την Διακυβέρνηση του Κράτους στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας
– Καθ. Fred Dallmayr, αντιπρόεδρος του Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών»
– Packey J. Dee καθηγητής στα Τμήματα Φιλοσοφίας και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Notre Dame
– Δρ. Walter Schwimmer, συνιδρυτής του Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» – Ο πρώην γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης
– Ο Δρ. Adrian Pabst, ανώτερη λέκτορας στην πολιτική, διευθύντρια Προπτυχιακών Σπουδών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο του Κεντ
– Καθ. Raffaele Marchetti, ανώτερος επίκουρος καθηγητής, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και τη Σχολή της κυβέρνησης, του Πανεπιστημίου LUISS
– Ο Δρ. Vladimir Kulikov, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών DOC
Στον κατάλογο των ομιλητών ήταν και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Μίλος Ζέμαν –Πρόεδρος της Τσεχίας, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών κ. Ναζίς Αμντουλαζίζ Αμπ-Νάσερ, ο κ. Δημήτρης Ψαράκης –οικονομικός σύμβουλος στο Ευρωκοινοβούλιο κ.ά.
Να σημειωθεί ακόμη, ότι το Συνέδριο κάλυψαν πολλά διεθνή δίκτυα από όλο τον κόσμο όπως CNN, Le Figaro, Deutsche Welle κ.λπ.
Ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν
Στην ομιλία του, ο κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ιδιαιτερότητα της εποχής μας είναι ότι οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται στο περιβάλλον που βρίσκεται μέσα σε μια κοινωνικο-οικονομική και πολιτική κρίση. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της νέας ‘εποχής’ αφορούν μια συστημική κρίση στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Άλλο χαρακτηριστικό είναι η άνοδος πάνω από κάθε λογική των ορίων της εισοδηματικής ανισότητας στον κόσμο γενικότερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στις ανεπτυγμένες χώρες. Η ακραία αύξηση του επιπέδου της αδικίας και της ανισότητας στον κόσμο, είναι ιδιαίτερα εμφανής σε ηπείρους, όπως η Ευρώπη και η Αφρική. Υπάρχει ένας παράγοντας της παγκόσμιας κυριαρχίας μιας μόνο χώρας για όλη την αρένα της διεθνούς πολιτικής. Η δημιουργία του ‘νεο-φιλελεύθερου ολοκληρωτισμού’, η ολοένα και πιο επιθετική πολιτική της καταστροφής των πολιτισμών των διαφόρων λαών.
Στους στόχους του ‘Φόρουμ της Ρόδου’ είναι: η καθιέρωση του διαλόγου που σχετίζεται με μακροπρόθεσμες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη μεγάλη ευρωπαϊκή κοινότητα. Για το σκοπό αυτό, το Μάιο έγινε το συνέδριο με τίτλο ‘Ευρώπη: Lost in Translation’ που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, το οποίο διοργανώθηκε από κοινού με την Γερμανία και την Ρωσία. Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου σημείωσαν ιδιαίτερα ότι η σταθερότητα και η ευημερία της ευρασιατικής ηπείρου και του κόσμου στο σύνολό του, με πολλούς τρόπους εξαρτάται από την προθυμία και την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών για να πάει πέρα από τα ηγεμονικά συμφέροντα της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας και να αρχίσουν να συνεργάζονται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ό,τι συνδέεται με το γεγονός ότι τα όρια της σύγχρονης Ευρώπης είναι πολύ ευρύτερα από ό, τι εκείνα της Ευρωζώνης. Η Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό είναι η σύγχρονη εναλλακτική λύση του πολιτισμού. Κατά τη γνώμη μας, η Ευρώπη έχει πράγματι σημαντικές πιθανότητες να γίνει η οικονομική και πολιτική δύναμη για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις διεργασίες που συμβαίνουν εντός της Ευρασίας χώρο πολιτισμού».
Ο κ. Γιακούνιν μίλησε ακόμη για την ανάγκη επέκτασης της διεθνούς συνεργατικής έρευνας για τον διάλογο σε σοβαρά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η τρομοκρατία ενώ αναφέρθηκε και στην μελλοντική ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου.
Για το μεταναστευτικό είπε ότι είναι η προσπάθεια της ταχείας ενσωμάτωσης των μεταναστών στην Ευρώπη δεν δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα και διατρέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει στην καταστροφή της ταυτότητας του πολιτισμού και της ακεραιότητας της Ευρώπης: «Θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της συμβίωσης διαφορετικών λαών που έχουν μια μακρά ιστορική εμπειρία, το παράδειγμα της οποίας μπορεί να δει κανείς στον Καναδά» όπως τόνισε.
Κατέληξε λέγοντας ότι το Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» ιδρύθηκε πριν από πολύ καιρό, με στόχο να αναζητήσει και να προτείνει μια εναλλακτική λύση για τον καταστροφικό ‘παγκόσμιο καταναλωτισμό’. Ο κύριος στόχος του ‘Φόρουμ μας Ρόδου’ είναι να αναλύσει τις κύριες κατευθύνσεις της ‘παγκόσμιας κοινότητας διαλόγου’ θεωρητικές και πρακτικές δραστηριότητες και να προτείνει κάποιο δίκαιο και ειρηνικό μοντέλο για τη συνύπαρξη των ανθρώπινων κοινοτήτων. Ο ‘Διάλογος των πολιτισμών’ που έχει μία εκτεταμένη εννοιολογική βάση είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος που δηλώθηκε πριν από 14 χρόνια, δηλαδή, να δημιουργήσει μια παγκόσμια τάξη, η οποία όχι μόνο θα εξασφαλίσει την επιβίωση της κοινωνίας, της ανθρωπότητας και των μελλοντικών γενεών μέσω αποδεκτών προτύπων πολιτισμού, αλλά και να κάνει μια νηφάλια εκτίμηση των κινδύνων που συνεπάγονται για το σύνολο του ανθρώπινου πολιτισμού.