Ο εκρηκτικός συνδυασμός λιτότητας και προσφύγων λειτούργησε σαν λίπασμα και πλέον δεν είναι λίγα εκείνα που άλλαξαν τον τελευταίο χρόνο στη Ευρώπη.
Πρώτη και χειρότερη αλλαγή: ο ρατσισμός κέρδισε έδαφος. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επωφελήθηκε από τον φόβο των Γερμανών για τους πρόσφυγες και βρίσκεται πλέον στο 15% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Αν και στις τελευταίες εκλογές δεν κατόρθωσε να εισέλθει στο κοινοβούλιο, τα πράγματα σήμερα φαίνεται πως έχουν αλλάξει: η ξενοφοβία έχει μπει στο πολιτικό σαλόνι.
Στη Γαλλία και στη Βουλγαρία για παράδειγμα οι ακροδεξιοί βρίσκονται ήδη στο κοινοβούλιο με 20%, ενώ στην Ουγγαρία και την Πολωνία είναι κυβέρνηση.
Το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, Fidesz, συνεργάζεται με το ανοικτά αντισημιτικό και νεο-φασιστικό κόμμα Jobbik, το οποίο είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο στην Ουγγαρία, κερδίζοντας πάνω από το 20% της λαϊκής ψήφου το 2014. Αν και το Jobbik ουδέποτε εισήλθε επισήμως στην κυβέρνηση, το Fidesz έχει υιοθετήσει πολλές από τις ιδέες και τις πολιτικές του, ενώ συνεργάζεται με μεμονωμένους πολιτικούς του Jobbik, παρά το γεγονός ότι το Fidesz δεν είχε τακτική ανάγκη να το πράξει.
Στην Πολωνία δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη παρόμοια με το Jobbik. Ο Orban, άλλωστε, όχι μόνο παρενέβη σε μεγάλο βαθμό στο σύνταγμα της χώρας του (σε αντίθεση με το PiS, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει συνήθεις νόμους για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του), αλλά έχει χρησιμοποιήσει ανοιχτά τον όρο «ανελεύθερο κράτος» (illiberal state), σύμφωνα με το πρότυπο της Ρωσίας του Πούτιν ή της Τουρκίας του Ερντογάν, για να περιγράψει θετικά το πολιτικό ιδεώδες του.
Στη Μεγάλη Βρετανία το ξενοφοβικό UKIP έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
Στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα αποδοχής, ενώ η αυστριακή ακροδεξιάείναι μία πολιτική οντότητα που πλέον επηρεάζει τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr–