Ειδήσεις

Και μείωση συντάξεων και νέο ασφαλιστικό στον ορίζοντα

Νέος κύκλος μαζικών μειώσεων στις κύριες συντάξεις “κυοφορείται” στα σπλάχνα του ασφαλιστικού συστήματος,πέντε μόλις μήνες μετά τη θέσπιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Σ’ αυτό το αποτέλεσμα συντείνει το  σταδιακό άδειασμα των ρευστών αποθεματικών του “κουμπαρά” του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) –δεδομένου ότι μέχρι το 2017 θα έχουν “φαγωθεί” 1,2 δισ. ευρώ– τα ανεξέλεγκτα ελλείμματα των ταμείων κύριας ασφάλισης  (παρά το by pass που ετοιμάζει το Δημόσιο στον κυοφορούμενο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και οι πιέσεις του ΔΝΤ για εξοικονόμηση πόρων από το συνταξιοδοτικό για την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων. Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι προβλέψεις ξένων αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι πολύ χαμηλότερη από το 2,7% που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκε χθες.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες δείχνουν πλέον με σαφήνεια πως οι προγραμματισμένες από το 2018 και έπειτα μειώσεις στις πραγματικές αποδοχές των συνταξιούχων ενδέχεται είτε να έλθουν νωρίτερα, είτε να είναι σκληρότερες από ό,τι ήδη προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου, αποδεικνύοντας την όψιμη πλήρη αποτυχία του νέου Ασφαλιστικού.

Και αυτό γιατί κανένας από τους τρεις βασικούς όρους στους οποίους υπολόγιζε ο υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να μην κόψει εκτεταμένα τις κύριες συντάξεις από το 2017 δεν υφίσταται πλέον και μάλιστα με δική του αντικειμενική ευθύνη.

Καταρρέει το ΑΚΑΓΕ

Κατά την περίοδο 2015 -2017 εκτιμάται από κύκλους του Υπ. Εργασίας ότι θα έχουν αντληθεί 1,2 δισ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ (ή 400 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος) προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ,ΕΤΑΑ).

Έτσι, στο τέλος του 2017, δεν θα έχουν συγκεντρωθεί στο ΑΚΑΓΕ 1,950 δισ. ευρώ (650 εκατ. ευρώ/έτος x 3 έτη) από τις Εισφορές Αλληλεγγύης Συνταξιούχων οι οποίες επιβάλλονται στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ με στόχο τη διασφάλιση των μελλοντικών γενιών συνταξιούχων.

Αντί των 1,950 δισ. ευρώ θα έχουν συγκεντρωθεί σε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο από σήμερα μόλις 600 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες του ασφαλιστικού ενόψει της αναμενόμενης “έκρηξης” των συνταξιοδοτήσεων την περίοδο 2019-2021.

Τα ταμεία δανείζουν το Δημόσιο

Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να κρατά καλά ο άλλος δεύτερος πυλώνας του ΑΚΑΓΕ που προέρχεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό (μερίδιο εσόδων από ΦΠΑ). Η “εισφορά” του κρατικού Προϋπολογισμού στον ΑΚΑΓΕ, αν και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι την 1/1/2019 για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων, κατατίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδας και έτσι μπορεί να γίνει αντικείμενο δανεισμού από το ίδιο το κράτος για την κάλυψη των ευρύτερων αναγκών του.

Μ’ άλλα λόγια, μεγαλώνει ο κίνδυνος, όταν φτάσει η ώρα να ανοίξει πλήρως ο “κουμπαράς” του ΑΚΑΓΕ να μην περιέχει μέσα του τους αναμενόμενους πόρους.

Η συνεχιζόμενη μεταφορά των πλεοναζόντων κεφαλαίων των ασφαλιστικών οργανισμών προς την ΤτΕ (όπως έδειξε η περίπτωση του ΟΑΕΔ την περασμένη Τρίτη) ενισχύει τις οικονομικές αδυναμίες του συνταξιοδοτικού.

SOS για ασφαλιστικό υπερ-Ταμείο

O εξανεμισμός των ρευστών αποθεματικών και των πλεοναζόντων κεφαλαίων των Ταμείων γίνεται σε μια στιγμή που το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον οποίο θα “συστεγαστούν” το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προβλέπεται να έχει έλλειμμα 3 δισ. ευρώ. Βασικοί παράγοντες της οικονομικής αιμορραγίας του ΕΦΚΑ είναι:

* το “τσεκούρι” που πέφτει στην τακτική κρατική επιχορήγηση (1 δισ. ευρώ)
* η στασιμότητα που προβλέπεται ουσιαστικά στα έσοδα από εισφορές των επαγγελματιών, παρά την επικείμενη εφαρμογή της εισφοράς 20% επί του εισοδήματος.

Απ’ τα 3 δισ. ευρώ του ελλείμματος, μόλις τα 1,4 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από μία πρόσθετη “διορθωτική” κρατική χρηματοδότηση μέσω της μεταφοράς των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται για τους δημοσίους υπαλλήλους στον ΕΦΚΑ, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό στα πλαίσια των ασφυκτικών δημοσιονομικών στόχων του 2017.

Το ΔΝΤ ζητά ανοιχτά περικοπές στις κύριες συντάξεις

Το ΔΝΤ φαίνεται να γνωρίζει καλά τις ανύπαρκτες οικονομικές αντοχές του νέου Ασφαλιστικού γι’ αυτό και ζητά σκληρές μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις κόντρα στην “προστασία” την οποία τους παρέχει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Στην τελευταία έκθεσή του, την οποία επιμελήθηκε η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου, μάλιστα, βάζει έμμεσα στο στόχαστρό του την “προσωπική διαφορά” που θα προκύψει μετά τον επαναϋπολογισμό των κύριων συντάξεων, λέγοντας πως το “ξεπάγωμα” των συντάξεων πρέπει να προκύψει μετά την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου υπολογισμού των συντάξεων.

Παράλληλα, το ΔΝΤ ντύνει με κοινωνικό μανδύα τις περικοπές που προτείνει, καθώς συνιστά μέρος της εξοικονόμησης που θα προκύψει από τις περικοπές στις συντάξεις (περίπου 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες) να διοχετευθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, το ΔΝΤ “φωτογραφίζει” ταυτόχρονα μία πηγή από την οποία μπορούν να αντληθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από 1.1.2017 με 700-800 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, ήδη τοσυμπληρωματικό Μνημόνιο προβλέπει ρητά παρεμβάσεις και στην κοινωνική ασφάλιση και όχι μόνο στα προνοιακά επιδόματα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Οι τρεις μεγάλες μειώσεις που ήδη προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου

Το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο προβλέπει ήδη τρεις μεγάλες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις (δηλ. σε εκείνες που είχαν καταβληθεί μέχρι και την ημέρα δημοσίευσης του νόμου Κατρούγκαλου, τη 12η Μαΐου 2016):

* Εισφορά 6% στις διπλές κύριες συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Μειώνονται κατά αντίστοιχο ποσοστό 260.000 κύριες συντάξεις (ή το 10% του συνόλου).

* “Πάγωμα” του ονομαστικού επιπέδου όλων των κύριων συντάξεων από 1.1.2018 έως 31.12.2018. Η μη απόδοση αύξησης φέρνει πραγματική μείωση και 2,6 εκατομμυρίων συντάξεων.

* “Πάγωμα” του ονομαστικού επιπέδου των κύριων συντάξεων που μετά τον επαναϋπολογισμό τους (σ.σ. θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31.9.2017) πέφτουν σε χαμηλότερη κλίμακα από τη σημερινή από την 1.1.2019 μέχρι να συμψηφισθούν οι αυξήσεις που έπαιρναν με την αρνητική “προσωπική διαφορά”. Η “προσωπική διαφορά” θα προκύψει από την αφαίρεση της σημερινών συντάξεων από εκείνες που θα προκύψουν από τον επαναϋπολογισμό. Εκτιμάται ότι θα πληγούν περίπου 1 εκατομμύριο κύριες συντάξεις.

capital.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου