Αθήνα, 4
Αμφίσημη δήλωση ή γλωσσικό ολίσθημα; Αναγκαιότητα εξυγίανσης της ευρωζώνης και αντιμετώπισης του συνολικού ευρωπαϊκού χρέους ή αποχώρηση της Ελλάδας από την νομισματική ένωση;
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση του χρέους πρότεινε στα κόμματα να υπάρξει κοινοβουλευτικός διάλογος για το μέλλον της ευρωζώνης και τις προοπτικές παραμονής της χώρας μας σε αυτή.
«Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα και αυτό το κοινοβούλιο δεν το συζητά» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών για να υπενθυμίσει ότι και την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, πρότεινε στα κόμματα να συζητήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.
Απευθυνόμενος δε στην ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Τσακαλώτος είπε «οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη και πώς μπορεί να βελτιωθεί, αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε τέτοια ευρωζώνη και αν δεν μπορεί, τι χρειάζεται να γίνει, δεν έχουν ακουστεί ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω όμως ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση».
Τσακαλώτος: Βάσιμες ελπίδες για αποφάσεις για το χρέος έως τέλος του έτους
Για «βάσιμες ελπίδες» λύσης του δημόσιου χρέους έως τέλος του έτους έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διευρύνοντας τον καμβά των σχετικών κυβερνητικών σεναρίων.
«Έχουμε βάσιμες ελπίδες ώστε τέλος του έτους να έχουμε λύση για το χρέος που θα δημιουργήσει τον καθαρό διάδρομο. Θα γίνει δηλαδή αυτός ο συμβιβασμός» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο στην ομιλία του στην ΔΕΘ όσο και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Βουλή την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την βεβαιότητά του για λύση του χρέους εντός του 2016.
Από την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε μικρότερο καλάθι παραπέμποντας το θέμα για το 2018.
Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος, εξέφρασε «βάσιμες ελπίδες» για την λύση του, τις οποίες όμως δεν στήριξε σε συγκεκριμένα δεδομένα. Απεναντίας υπογράμμισε πως αν οι δανειστές αποφασίσουν να παραπέμψουν το θέμα για μετά από 2 έτη – δηλαδή για μετά το 2018 όπως είπε ο κ. Δραγασάκης – τότε «δεν θα έχει πρόβλημα μόνο η κυβέρνηση αλλά η χώρα».
«Ο στόχος είναι να έχουμε λύση μέχρι τα Χριστούγεννα. Το χειρότερο είναι να πάνε πίσω την απόφαση . Θα είναι ανησυχητικό όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει «πρέπει να αποφασίσουμε έως τέλος του έτους εκείνα τα μέτρα που θα μας δώσουν καθαρό διάδρομο. Θεωρώ ότι θα είναι σημαντικό βήμα και δεν νομίζω ότι ο Δραγασάκης θα έχει διαφορετική άποψη. Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο θα αποφασιστεί τώρα για μετά. Το σημαντικό είναι ο καθαρός διάδρομος. Ωστόσο, παραμένει η μεγάλη ανησυχία γιατί δεν τελειώνει εκεί η συζήτηση».
Αναφορικά δε με πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να αποχωρεί από το πρόγραμμα που αφορά την χώρα μας είπε: «Δεν δίνω έμφαση τι θα γίνει. Αν δηλαδή το ΔΝΤ δεν μπει. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα γίνει ευρωπαϊκός συμβιβασμός όπου όλοι θα βάλουν νερό στο κρασί τους» για να επισημάνει στην συνέχεια τις τεράστιες αντιθέσεις που εμφανίζει η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το ελληνικό χρέος: «Δεν είναι μόνο ότι διαφωνούν οι χώρες ανάμεσά τους.
Διαφωνούν και τα κόμματα εντός των ίδιων χωρών. Έχουμε εσωτερικές αντιφάσεις εντός χωρών, εντός κομμάτων χωρών, ανάμεσα στις χώρες και ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ, άρα την τελική έκβαση δεν μπορούμε να την προβλέψουμε». Τόνισε δε ότι «πρώτη προτίμησή μας είναι να είναι το ΔΝΤ και να λυθεί το χρέος. Δεύτερη να φύγει το ΔΝΤ και το χειρότερο να μην δοθεί λύση για το χρέος».
Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση που να «δημιουργεί καθαρό διάδρομο που οι επενδυτές ξέρουν ότι για τα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα είναι άνετη με τις επενδυτικές της ανάγκες.
Στην πρώτη αξιολόγηση δεν το καταφέραμε. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι αγορές ότι είναι βιώσιμο το χρέος και υπάρχει ο καθαρός διάδρομος. Αν δεν υπάρξει η πολιτική απόφαση και κλωτσήσουν τον τενεκέ για δυο χρόνια, τότε οι επενδυτές δεν θα πειστούν».
Επίσης, για το αν συμφωνεί ή όχι με το ΔΝΤ σημείωσε: «Άμα το ΔΝΤ πει ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλή ομάδα θα πω ότι συμφωνώ με το ΔΝΤ. Διατηρώ την διακριτική ευχέρεια να συμφωνώ σε κάποια πράγματα με το ΔΝΤ και να μην συμφωνώ σε άλλα».
Επιτάχυνση του νομοθετικού έργου ζήτησε ο Τσίπρας
Την επίσπευση της νομοθετικής διαδικασίας, μέσα από την κατάθεση των νομοσχεδίων τα οποία ανακοινώθηκαν στα εγκαίνια της ΔΕΘ και τα οποία αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εσόδων και την ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης και Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και συνεργάτες του πρωθυπουργού και των υπουργών.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στην σταθερά πτωτική τάση της ανεργίας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και στην υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων, κατά 812 εκατομμύρια για τον Σεπτέμβριο και κατά 1.4 δις για τους πρώτους εννέα μήνες του 2016.
Μιλώντας σχετικά, ο πρωθυπουργός είπε:
«Είναι προφανές ότι, όλοι αυτοί που από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προεξοφλούν την κατάρρευση των Δημοσίων Εσόδων και πανηγυρίζουν γι’ αυτό, τώρα διαψεύδονται. Η είδηση της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων κατά 812 εκατομμύρια ευρώ από τον στόχο για τον Σεπτέμβριο και κατά 1.4 δισ. για το εννεάμηνο, είναι μια είδηση που διαψεύδει τις προσδοκίες τους. Είναι μια είδηση που θα απογοητεύσει οικτρά όσους προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του “κόφτη” και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ελλείψει στοιχειώδους, δικού τους, πολιτικού σχεδίου. Τώρα θα πρέπει να αντλήσουν λάσπη και να κατασκευάσουν κινδυνολογία από αλλού. Θα πρέπει να τους ευχηθούμε έμπνευση και δημιουργικότητα στην διαχείριση των πολιτικών τους αδιεξόδων.»
Τόσκας: «Κι εγώ συνταξιούχος είμαι – Δεν έπρεπε να γίνει χρήση δακρυγόνων»
Μια ημέρα μετά τη μεγάλη διαδήλωση των συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας κατά την οποία τα ΜΑΤ έριξαν χημικά και δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών, που επιχειρούσαν να ανατρέψουν μία αστυνομική κλούβα για να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μίλησε στον Real Fm για τα χθεσινά επεισόδια λέγοντας ότι ήταν «μία πολύ δύσκολη κατάσταση».
«Είμαι ξεκάθαρος, δεν έπρεπε να γίνει χρήση δακρυγόνων. Ήταν υπερβολική η χρήση αυτή, γίνεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Βέβαια, και με ώθηση να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ανθρώπους δεν μπόρεσαν», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Ο κ. Τόσκας μάλιστα είπε πως και ο ίδιος είναι συνταξιούχος. «Ζήτησαν να δουν τον πρωθυπουργό, τους επετράπη να δουν κάποιο υπουργό, γιατί έλειπε εκείνη την ώρα ο πρωθυπουργός, δεν ήθελαν κι έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια. Σε ό,τι αφορά το δίκιο και εγώ συνταξιούχος είμαι, μην νομίζετε ότι δεν συμμεριζόμαστε τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, είμαστε στον έκτο χρόνο κρίσης και μνημονίων…».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ν. Κακλαμάνη ότι όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη υποβάλλει και την παραίτησή του, ο αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη σημείωσε: «Θα ήθελα να ρωτήσω τους υπουργούς των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πόσα δακρυγόνα έπεφταν την εποχή τη δική τους, γιατί έχω μαζί μου τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία μιλάνε για γύρω στα 400 φέτος και γύρω στις 4.000 την εποχή τη δική τους».
Και πρόσθεσε: «Ούτε ένα δακρυγόνο δεν είναι καλό, γι’αυτό και πήραμε την απόφαση να μην γίνει άλλη φορά χρήση δακρυγόνων απέναντι σε εργαζόμενους ή συνταξιούχους, με ό,τι κινδύνους αυτό περικλείει».
«Και από το χθεσινό λάθος, βγήκαν διδάγματα και πήραμε αποφάσεις. Θα το τηρήσουμε. Από αυτήν τη στιγμή ισχύει αυτό που είπαμε», δήλωσε.
Χθες, ο κ. Τόσκας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη «για την περιορισμένη χρήση χημικών».
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λίγο μετά τη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα: «Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού. Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων».