Εντονες επικρίσεις, εντός κι εκτός Δικαιοσύνης, αλλά και σοβαρούς προβληματισμούς σε εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό.
Η αποστροφή του λόγου του περί ανάγκης να «αφουγκράζεται η Δικαιοσύνη τον παλμό της κοινωνίας», αλλά και η αιτιολόγηση που επιχείρησε να δώσει για τη ματαίωση της πολυσυζητημένης διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, κάνοντας λόγο «για την ευθύνη του να μην χειραγωγούνται οι δικαστές την παραμονή κρίσιμων διασκέψεων», πυροδότησαν νέο κύκλο κριτικής.
Δικαστικοί που βρίσκονται σε υψηλά κλιμάκια της δικαστικής ιεραρχίας, αλλά και άλλοι, που η ασφάλεια της συνταξιοδότησής τους παρέχει την ευχέρεια να εκφράζουν πια ανοικτά τις απόψεις τους, επέκριναν τη δήλωση Σακελλαρίου περί «ευήκοων ώτων» της Δικαιοσύνης στον παλμό της κοινωνίας, κάνοντας λόγο για «ατόπημα», ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήριζαν την εκφρασθείσα από τον πρόεδρο του ΣτΕ άποψη ως «θεσμική παρέκκλιση».
Η κριτική εστιαζόταν στο ότι δικαστές θεωρούν αδιανόητο και συνταγματικά «σόλικο» να δηλώνει πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να έχει ως κριτήρια απονομής, πέραν του νόμου και του Συντάγματος, «τον παλμό» της κοινωνίας.
Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι που απέδιδαν την αποστροφή του κ. Σακελλαρίου στην άνεση που διαθέτει να μιλά συνδέοντας τα κοινωνικά θέματα με τη δικαστική λειτουργία, ενώ τα περί μη χειραγωγήσεως των δικαστών του ΣτΕ, που ελέχθησαν από τον ίδιο, εκτιμήθηκαν από δικαστικές πηγές ως μία επανάληψη των όσων είχε πει μέσα στο ακροατήριο, όταν τον περασμένο Ιούλιο συνεδρίασε η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.
Τότε, ο κ. Σακελλαρίου, υπενθυμίζοντας τα αυτονόητα, είχε δηλώσει πως «οι δικαστές του ΣτΕ, δεν χειραγωγούνται, δεν πτοούνται, δεν καθοδηγούνται, δεν εκβιάζονται», προκαλώντας αίσθηση και ποικίλες προσεγγίσεις για το τι ήταν εκείνο που τον έκανε να δηλώσει όσα τότε δήλωσε.
Πάντως, η χθεσινή του δήλωση, ότι ματαίωσε την πολυαναμενόμενη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες στις 30 Σεπτεμβρίου, διότι «έχει ευθύνη να μην χειραγωγούνται οι δικαστές του παραμονές κρίσιμων διασκέψεων», αντί να εκτονώσει τους κραδασμούς που έχουν προκληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την παραίτηση των δύο αντιπροέδρων του, φαίνεται ότι συντήρησε το τεταμένο κλίμα.
Αλλωστε, η έμμεση αλλά σαφής και σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣτΕ στους δύο αντιπροέδρους, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Χρήστο Ράμμο, που τον σφυροκόπησαν για τους χειρισμούς του αναφορικά με τη ματαίωση της Ολομέλειας με την επίκληση «του κλίματος», εκτιμάται ότι δεν συνέβαλε στο να εκτονωθεί η κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί στο δικαστήριο.
«Οσοι επιχειρούν να διαταράξουν το κλίμα ενότητας που υπάρχει μέσα στο δικαστήριο δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους», ήταν η απάντηση Σακελλαρίου στους σκληρούς χαρακτηρισμούς των δύο αντιπροέδρων, που χρησιμοποίησαν εκφράσεις του τύπου «μέγα ατόπημα», «πρωτοφανής» και «αρνησιδικία», για να αποδώσουν απαξία στους χειρισμούς Σακελλαρίου στην υπόθεση της ματαίωσης της διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες.
Σε κάθε περίπτωση, ούτε και χθες, παρά τη δριμεία κριτική που έχει δεχθεί, ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου άνοιξε τα χαρτιά του για το πότε θα συγκληθεί τελικώς η Ολομέλεια του ΣτΕ, ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση των κρίσιμων θεμάτων που έχουν τεθεί προς κρίση για τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Σακελλαρίου, ερωτηθείς για τον χρόνο διάσκεψης της Ολομέλειας, δεν έδωσε απάντηση, ενώ πληροφορίες από το ανώτατο δικαστήριο αναφέρουν πως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ούτε η σύγκληση της Ολομέλειας είναι πιθανή επιλογή, αλλά ούτε και η επ’ αόριστον αναβολή της, καθώς, όσο ο καιρός περνά, το κλίμα μέσα στο δικαστήριο, εκτιμούν δικαστικές πηγές, δεν θα μένει αμετάβλητο.
Καθημερινή