Ειδήσεις

Διεθνές συνέδριο στη Ρόδο για τη διαχείριση θυμάτων καταστροφών

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την διεξαγωγή του διεθνούς συνεδρίου για την διαχείριση θυμάτων καταστροφών (7 έως 12 Οκτωβρίου) έδωσαν χτες από κοινού ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας και ο παιδίατρος κ. Άγης Τερζίδης. Παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητός Πάλλας.
Ο δήμαρχος δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι δύο μεταπτυχιακά προγράμματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου θα γίνουν στην Ρόδο όπου θα υπάρχουν και δράσεις που αφορούν την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από φυσικές καταστροφές. Ο τίτλος του συνεδρίου είναι ‘Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας’ και συνδιοργανωτής είναι ο Δήμος Ρόδου. Κάθε χρόνο, η Ρόδος προσελκύει μεγάλα συνέδρια, διεθνούς κύρους. Ειδικά γι’ αυτό το συνέδριο και όσα θα επακολουθήσουν -όπως η συνεδρίαση του ΣΝΟ για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και γεγονότων- έχουν έρθει καθηγητές από όλη την Ευρώπη. Η Ρόδος συγκεντρώνει αφενός προσωπικότητες κύρους και αφετέρου εξετάζει θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών. Ταυτόχρονα ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διοργάνωση αυτή.
Ο ίδιος εξήγησε ότι ο Δήμος Ρόδου εμπλέκεται σε αυτό το συνέδριο με το σκεπτικό ότι πρέπει να είναι όλες οι υπηρεσίες έτοιμες σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών μετά από ένα φυσικό φαινόμενο. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν την Ρόδο, όπως πλημμύρες, σεισμοί κ.ά. δείχνοντας ότι υπάρχει ιστορικό περιστατικών μεγάλης εμβέλειας.
Ο κ. Τερζίδης, τόνισε: «Για εμάς ο σημαντικότερος λόγος για να διοργανωθεί εδώ το συνέδριο είναι η εμπλοκή των τοπικών φορέων και της κοινωνίας ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλοι και σε συνάρτηση με το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα να αναπτύξουν κάποια σχέδια δράσης και αντιμετώπισης. Γι αυτό επιμείναμε αφού η ανταπόκριση ήταν θετική. Όσον αφορά το περιεχόμενο, εμείς προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση θυμάτων παράλληλα με άλλους φορείς». Όπως εξήγησε: «Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνουν 4 ασκήσεις: στο Νοσοκομείο, στο Αεροδρόμιο, σε ένα ξενοδοχείο και σε ένα κρουαζιερόπλοιο και θα έχει η καθεμία δύο φάσεις: η μία σε πραγματικό χρόνο (με απεγκλωβισμό των θυμάτων) ενώ η άλλη θα αφορά το υγειονομικό κ περίθαλψη των θυμάτων. Η πρώτη άσκηση αφορά τη ‘νοσοκομειακή’ ετοιμότητα και οι άλλες τρεις ασκήσεις, την προ-νοσοκομειακή ετοιμότητα των υπηρεσιών.
Αναλυτικότερα, οι ασκήσεις ξεκινούν από σήμερα, Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 9.30π.μ. με εκκένωση της Μεσαιωνικής Πόλης έως και τις 13.00.
Σήμερα στις 11.00 το πρωί θα γίνει η δεύτερη άσκηση στο Νοσοκομείο Ρόδου.
Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και ώρα 9 το πρωί θα γίνει άσκηση πάνω σε κρουαζιερόπλοιο (τρομοκρατική ενέργεια με έκρηξη).
Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 9.30 το πρωί θα γίνει  άσκηση στο Αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’.
Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου θα γίνει άσκηση στις 9.30 το πρωί στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς.

Ο Ευθύμιος Λέκκας
Ο κ. Λέκκας, με την σειρά του, έδωσε το ‘στίγμα’ της σημασίας του συνεδρίου και της βαρύτητας που έχει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όσον αφορά τις σπουδές και τα μεταπτυχιακά προγράμματα που παρέχει: «Το ΕΚΠΑ μαζί με τον Δήμο Ρόδου, μπαίνουν σε μια περίοδο ωριμότητας για την μείωση των κινδύνων και επιπτώσεων από φυσικές, τεχνολογικές, περιβαλλοντικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις. Το ζητούμενο είναι πώς θα οργανώσουμε το νησί της Ρόδου ώστε οι επιπτώσεις να είναι οι ελάχιστες δυνατές.
Η Ρόδος ίσως να είναι το πιο όμορφο νησί του Αιγαίου –όπως τεκμηριώνεται με στοιχεία γεωφυσικά, γεωμορφολογικά και φυσικογεωγραφικά. Η Ρόδος έχει διαμορφωθεί μέσα από μεγάλα φυσικά φαινόμενα. Μέσα από μεγάλες καταστροφές και γεωδυναμικά φαινόμενα. Αν δεν υπήρχαν αυτά η περιοχή του Αιγαίου Πελάγους θα ήταν μια σαχάρια περιοχή. Μια ζωντανή περιοχή με φυσικά και έντονα φαινόμενα συνεπάγεται και απαράμιλλη ομορφιά. Αυτά τα φυσικά φαινόμενα δημιουργούν κατά καιρούς προβλήματα στους κατοίκους. Ο στόχος είναι πώς θα μειώσουμε τις επιπτώσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Πιστεύω ότι μέσα από τις δράσεις αυτές θα μπορέσουμε να είμαστε όλοι πιο οργανωμένοι, πιο συντονισμένοι για να μειώσουμε τις επιπτώσεις σε όποια φαινόμενα εμφανιστούν».
Ο κ. Λέκκας είπε ακόμη ότι θα ζητήσει από τον Δήμο Ρόδου να δημιουργηθεί μια μόνιμη βάση για συνεργασία και για επιστημονική παρακολούθηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου