Ειδήσεις

Υποτροφίες για τη στήριξη οικονομικά ευάλωτων φοιτητών

Τη χορήγηση 2.700 υποτροφιών σε φοιτητές, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομίας, που παρουσίασαν πακέτο δράσεων για την ανώτατη εκπαίδευση, συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης «συνολικά θα κατευθυνθούν 330 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ στην ανώτατη εκπαίδευση και ένα δισ. ευρώ στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη». Από την πλευρά της  η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι «πλέον, η πολιτική αξιοποίησης των κονδυλίων των
συγχρηματοδοτούμενων έργων του υπουργείου αλλάζει ριζικά.

Μέχρι το 2015 ό,τι δινόταν από το ΕΣΠΑ μοιραζόταν εκ των προτέρων ανάμεσα σε γνωστούς και ημετέρους. Τώρα τα κονδύλια δίνονται είτε κατευθείαν στα ιδρύματα είτε μέσω του ΙΚΥ για υποτροφίες. Στόχος είναι να ενισχυθούν όχι οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα ΑΕΙ, αλλά εκείνοι που αποτελούν την «γκρίζα ζώνη», ήταν απ΄ έξω και δεν είχαν καμία προοπτική».

Μεταξύ των δράσεων είναι η χορήγηση – με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και βάση μοριοδότησης – 2.700 υποτροφιών σε φοιτητές, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες. Οι υποτροφίες, διάρκειας εννέα μηνών, θα είναι ύψους 500 ευρώ μηνιαίως για όσους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και 400 ευρώ μηνιαίως για τους «εντός έδρας».

Επίσης, θα ενισχυθούν τα ΑΕΙ με 21 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δομών κοινωνικής μέριμνας (π.χ. γραφεία ψυχολογικής υποστήριξης) με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών φοιτητών, ενώ θα δοθούν υποτροφίες συνολικού ύψους 2.987 ευρώ σε νέους κατόχους διδακτορικού, για απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας μέσω της ανάθεσης αυτόνομης διδασκαλίας. Η δράση θα έχει έξι εξαμηνιαίους κύκλους, θα ολοκληρωθεί το 2020, και στον πρώτο κύκλο, θα ωφεληθούν 1.861 νέοι επιστήμονες.

Στο ίδιο πλαίσιο θα δοθούν 422 υποτροφίες 816 ευρώ για διδακτορική έρευνα στην Ελλάδα από υποψήφιους διδάκτορες, ενώ θα ενισχυθούν μεταδιδάκτορες ερευνητών με υποτροφίες ύψους 1.089 ευρώ με διάρκεια έως 24 μήνες. Στον πρώτο κύκλο, ωφελούμενοι θα είναι 289 νέοι επιστήμονες, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πρακτικής άσκησης συνολικού προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 70.000 φοιτητές.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη στέγαση των φοιτητών, ενώ θα αξιοποιήσει κενά διαμερίσματα στην Αθήνα, ιδιοκτησίας του δημοσίου, για φοιτητές που δεν μπορούν να ενταχθούν σε εστίες.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το νέο νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Για σήμερα έχει προγραμματισθεί συνάντηση της κ. Αναγνωστοπούλου με τον προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανη του Παν. Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη.

Η Σύνοδος σε πρόσφατη έκτακτη συνεδρίασή της τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στην επόμενη τακτική διήμερη συνεδρίαση της Συνόδου που αρχίζει μεθαύριο Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, η προθεσμία των μετεγγραφών στα ΑΕΙ/ΤΕΙ αρχίζει σήμερα 12 Οκτωβρίου. Η διαδικασία θα διαρκέσει μια εβδομάδα έως τις 19 Οκτωβρίου.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου