Ειδήσεις

Φορομανία στα καύσιμα, στο ράφι το λαθρεμπόριο

Δύο χρόνια πριν η κυβέρνηση διά του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα υποσχόταν ότι θα εισπράξει ένα δισεκατομμύριο ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Τελικά, όχι μόνο δεν εισέπραξε τίποτα, αλλά κατέληξε να βάζει φόρους στα καύσιμα που μόνο του χρόνου θα ανέλθουν σε 492 εκατ. ευρώ!

Διαβάζοντας την έρευνα που έδωσε χθες το ΙΟΒΕ για τις επιπτώσεις από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα, διαπιστώνει κανείς ότι τα 492 εκατ. ευρώ θα μας κοστίσουν πολλαπλάσια. Η προσδοκώμενη αύξηση του ΑΕΠ θα περιορισθεί κατά 0,3% ή κατά 530 εκατ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2017-2019, ενώ ακριβώς εξαιτίας αυτού θα έχουμε για το ίδιο διάστημα μείωση της απασχόλησης κατά 10.700 θέσεις τον χρόνο, όπως και 178 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα τον χρόνο από άλλους φόρους και εισφορές.

Από τα 492 εκατ. ευρώ, τα 408 εκατ. ευρώ θα επιτευχθούν, εκτιμά το ΙΟΒΕ, αλλά τα επιπλέον αυτά έσοδα θα ακυρώσουν οι παραπάνω παράπλευρες επιπτώσεις. Αν μάλιστα οι αυξήσεις της φορολογίας στα καύσιμα ανοίξουν, όπως εκτιμά η έρευνα, νέο παράθυρο στο λαθρεμπόριο (π.χ. κατά 4% στο ντίζελ και 1% στις βενζίνες), τότε η αύξηση στα έσοδα του Δημοσίου θα περιοριστεί στα 277 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την τριετία 2017-2019.

Αν και η κυβέρνηση ήταν από αυτές που είχαν σηκώσει ψηλά τη σημαία πάταξης του λαθρεμπορίου, εντούτοις ενάμιση χρόνο τώρα αυξάνει μόνο τους φόρους. Το περίφημο σύστημα εισροών – εκροών, παρότι έχει εγκατασταθεί στο 99% των πρατηρίων και κόστισε 90 εκατ. ευρώ, στην πράξη δεν λειτουργεί, όπως κατήγγειλε για πολλοστή φορά χθες ο Γιάννης Αλιγιζάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, σε σχετική εκδήλωση. Τα στοιχεία δεν τυγχάνουν επεξεργασίας ούτε αξιοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, στην ουσία επομένως είναι άχρηστα.

Τα περίφημα GPS στα βυτιοφόρα που υποτίθεται ότι θα παρακολουθούσαν τις μετακινήσεις τους συνεχίζουν να αγνοούνται, καθώς εκκρεμεί ακόμη η επίμαχη Κοινή Υπουργική Απόφαση. Το αυτό συμβαίνει με τις αποφάσεις για τα συστήματα εισροών – εκροών σε σταθμούς αεροπορικών καυσίμων, μαρίνες, εργοτάξια, πάρκινγκ ΚΤΕΛ και άλλους ύποπτους χώρους για λαθρεμπόριο. Το αφήγημα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που θα έφερνε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων έχει καεί. Το θεσμικό οπλοστάσιο, είτε υπάρχει και δεν εφαρμόζεται είτε ακόμη αναζητείται, ενώ η απώλεια εσόδων από το λαθρεμπόριο εκτιμάται σε 250-300 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο Αλιγιζάκης.

Μένει λοιπόν μόνο η επιβολή φόρων: στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκινά η διάθεσή του, οι φόροι θα καλύπτουν πλέον το 54% της τελικής του τιμής (έναντι 32,1% του μέσου όρου της ΕΕ) και στη βενζίνη από τον Ιανουάριο του 2017 θα ισοδυναμούν με το 70% της λιανικής της τιμής (66,2% στην ΕΕ).

Οι επιπτώσεις
Οι αυξήσεις της φορολογίας στα καύσιμα θα οδηγήσουν, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σε άνοδο των τιμών, αύξηση κόστους για τις επιχειρήσεις, μείωση της κατανάλωσης και των εσόδων του Δημοσίου

Πειραγμένο το 14% των αντλιών
Δεκατέσσερις αντλίες πρατηρίων στις εκατό κλέβουν τον καταναλωτή και του παραδίδουν λιγότερο καύσιμο απ’ αυτά που πληρώνει, έναντι μόλις τεσσάρων που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από μια τετραετία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τις παράνομες πρακτικές στην αγορά καυσίμων, απ’ όπου προκύπτει ότι οι προβληματικές παραδόσεις είναι εστιασμένες στα πρατήρια με χαμηλές τιμές.
Η ειρωνεία είναι ότι όλες οι περίεργες αυτές αποκλίσεις καταγράφονται από τα συστήματα εισροών – εκροών, τα οποία και έχουν εγκατασταθεί στα περισσότερα σημεία διακίνησης, όπως είπε ο καθηγητής Φάνης Ζαννίκος που την επιμελήθηκε. Ουδείς όμως στο υπουργείο Οικονομικών ελέγχει τα στοιχεία!

Τα ΝΕΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου