Ειδήσεις

Τσίπρας: Ταυτόχρονα αξιολόγηση και χρέος, δεν υπάρχει «θα δούμε»

Η Αριστερά αναλαμβάνει το ιστορικό καθήκον να βγάλει τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του δεύτερου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Πέμπτης, στο γήπεδο του Tae Kwo Do στο Παλαιό Φάληρο.

«Αποδείξαμε ότι υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει και η ίδια στη φωτιά», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να δίνουμε σκληρές μάχες, περάσαμε από συμπληγάδες, αλλά μείναμε όρθιοι και βγήκαμε πιο έμπειροι», συμπλήρωσε

Εξοδος από την κρίση

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δεν ήταν και δεν είναι προοδευτικό σχέδιο. Η κυβέρνηση εργάζεται με ρεαλιστικό οδικό χάρτη, για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, σε Ελλάδα και Ευρώπη», επισήμανε ακόμη. «Πρέπει να σταλεί καθαρό μήνυμα ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο να νικήσουμε. Με την αισιοδοξία της βούλησής μας καταφέραμε να ανατρέψουμε το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που δίνει μάχες οπισθοφυλακής», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Διαμορφώνουμε έτσι ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης πενταετούς διάρκειας με ορόσημο το έτος σταθμό: το 2021. Και μέχρι τότε φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει σειρά συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων αναδιανομής, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρας μας τουλάχιστον κατά 10 μονάδες. Και αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος στόχος για την πατρίδα μας, για την επόμενη πενταετία, για τον οποίο αξίζει όλοι να συστρατευθούμε».

Διαπραγμάτευση και δημοψήφισμα

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους πρώτους μήνες του 2015, ανέφερε:

«Η λεηλατημένη Ελλάδα της λιτότητας σήκωσε το ανάστημά της απέναντι στους ισχυρούς της Ευρώπης και του κόσμου. Και τι δεν δοκίμασαν για να μας λυγίσουν; Χρηματοπιστωτική ασφυξία, απειλές ολικής καταστροφής. Βρήκαμε απέναντι μας όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρο το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας», είπε, στρεφόμενος στο εσωτερικό και μίλησε ακόμη και για το δημοψήφισμα του Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, κάνοντας λόγο για  «τη μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας».

«Επιλέξαμε τον ευρωπαϊκό δρόμο και όχι την αυτοκαταστροφική αναδίπλωση. Οι συνέπειες μιας εθνικής αναδίπλωσης και πιθανής εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν θα τη χρεωνόταν ούτε η Ευρώπη, ούτε οι θεσμοί, ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά η ίδια η Αριστερά», υποστήριξε ακόμη.

Αξιολόγηση και χρέος

«Η αόριστη προτροπή : «Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε…» δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε», τόνισε αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους.

Συμμαχίες

«Οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλίσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλίσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα», σημείωσε ακόμη και πρόσθεσε:

«Το συνέδριο μας όμως πρέπει να θέσεις αυτά τα ερωτήματα, πρωτόγνωρα για την ριζοσπαστική αριστερά και να προσπαθήσει να ανιχνεύσει τις πρώτες και πάντοτε προσωρινές απαντήσεις», συμπλήρωσε.

Τηλεοπτικές άδειες

Οσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο «διαγωνισμός μετά από 27 χρόνια εσκεμμένης ασυδοσίας, είναι πια μια πραγματικότητα».

«Μια πραγματικότητα που αποτελεί μια μεγάλη τομή για το πολιτικό μας σύστημα. Γιατί για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής που βασάνισε το τόπο για πολλά χρόνια και αποτελεί και μια από τις αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας. Θέτει όμως τις προϋποθέσεις. Είναι η αναγκαία συνθήκη. Όχι η αναγκαία και ικανή συνθήκη. Γιατί η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Θα είναι διαρκής και καθημερινή προσπάθεια αγώνα», υπογράμμισε ακόμη.

Αυτοκριτική και εσωκομματικά

Αναφορικά με τη λειτουργία του κόμματος, ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα λειτουργίας των τάσεων, κάνοντας και αυτοκριτική για τη μη υλοποίηση των αποφάσεων του πρώτου συνεδρίου, όσον αφορά την ενιαία λειτουργία του κόμματος, ενώ ως δεύτερη σημαντική απόφαση του πρώτου συνεδρίου που δεν υλοποιήθηκε ανέφερε την αντιστοίχηση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανιζόμενος και πάλι αυτοκριτικός, έκανε αναφορά σε ορισμένες λάθος επιλογές από την πλευρά της ηγεσίας που, όπως είπε, τροφοδότησαν το κλίμα φοβίας στην ένταξη νέων μελών. Ζήτησε, στη συνέχεια, να δουλέψουν όλοι από τώρα με συγκροτημένο σχέδιο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019 για να μην επαναληφθούν επιλογές αυτοπεριχαράκωσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σχέση κυβέρνησης και κόμματος, όπου, στη βάση της συζήτησης για περιορισμό της συμμετοχής μελών της κυβέρνησης στα κομματικά όργανα, τόνισε ότι «θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου