Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Έτσι θα βγει η Ελλάδα από την κρίση

Όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλυε το θετικό αφήγημα της οδού Πειραιώς για την έξοδο της χώρας από την κρίση και κρατούσε στην αιχμή των λόγων του την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή στον Τόπο, στην Αθήνα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεταν επί τάπητος και σε έκτακτη σύσκεψη τα όσα φέρεται να έχει αποκαλύψει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, σε δημοσιογράφους της “Monde”, σχετικά με τις δραματικές ώρες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015. Οι αναφορές του βιβλίου “ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά”, που φέρνουν τον επικεφαλής του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν να εκμυστηρεύεται στον κ. Ολάντ πως η χώρα μας διερεύνησε την πιθανότητα να εκτυπώσει στη Ρωσία…νέες δραχμές, δημιούργησαν νέα ερωτηματικά πέριξ της κρίσιμης για την Ελλάδα πορείας στη λεπτή κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην τελική ρήξη και στην απόλυτη μνημονιακή κυβίστηση της Κουμουνδούρου, με τη Νέα Δημοκρατία να θέτει, στην αντίδρασή της, μείζονα ερωτηματικά ως προς την προσήλωση της κυβέρνησης Τσίπρα στην ευρωπαϊκή πορεία της Αθήνας.

“Αποδεικνύεται, άλλη μια φορά, ότι ο κ. Τσίπρας αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Ερήμην των πολιτών και σε αντίθεση με την εντολή που είχε λάβει από τον ελληνικό λαό. Όλοι συνειδητοποιούν ότι με τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία ασφάλεια για την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στον κατήφορο που οδηγεί τη χώρα με την πολιτική του δεν θα ξανασκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο”, τόνισε χαρακτηριστικά, στην επίσημη τοποθέτησή της η οδός Πειραιώς. Γιατί, στο παρασκήνιο και σε συζητήσεις μεταξύ των γαλάζιων, αιχμή των τοποθετήσεων αποτέλεσε το στοιχείο πως οι εκ Παρισίων ορμώμενες αποκαλύψεις αποτελούν ακόμα μία επιβεβαίωση της ορθότητας που έχει η πρόταση για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής, που θα ασχοληθεί με όσα έγιναν στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015 και οδήγησαν σε κλείσιμο τραπεζών, επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και, τελικά, στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με θέμα “το μέλλον της Δημοκρατίας”, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε τα δικά του μηνύματα προς τους ξένους επενδυτές, προκειμένου να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως η δέσμευση για ουσιαστικές και, ταυτόχρονα, δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. “Πιστεύουμε στη μείωση της φορολογίας και των κρατικών δαπανών για να έρθει η ανάπτυξη.  Παράλληλα, τονίσαμε ότι είναι αναγκαία η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οφείλουμε να σταματήσουμε άμεσα το brain drain. Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτά πρέπει να αναδείξουμε. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται πολιτική αλλαγή. Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα είναι αναγκαία για τη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ δεν πιστεύει ούτε στην ουσία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και έδωσε έμφαση στην αλλαγή του μείγματος πολιτικής, με στόχο η χώρα να περάσει σε momentum ανάπτυξης και στη Μετά-μνημόνιο εποχή της.

“Πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί. Είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει η οικονομία με πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για την επόμενη δεκαετία. Τόσο υψηλά πλεονάσματα μπορεί να υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις. Τα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται άμεσα και με το θέμα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους. Εκλέχθηκα Πρόεδρος πριν από εννέα μήνες. Χάσαμε πριν ένα χρόνο τις εκλογές με διαφορά 7%. Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγούμαστε με μια διαφορά που κυμαίνεται από 7% έως 12%. Πιστεύουμε ότι ο λαϊκισμός θα νικηθεί διότι δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Δεν θα υποσχεθούμε περισσότερα από όσα μπορούμε να δώσουμε. Η Ελλάδα θα ορθοποδήσει. Το πιστεύω ειλικρινά”, ήταν το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τράβηξε νέες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους “μεταρρυθμιστές” και το “λαϊκισμό”.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου