Μια μόλις μέρα μετά τις αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος Hollande για το τύπωμα δραχμών στην Ρωσία, καταγράφεται διάσταση απόψεων ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Grexit.
Σ. Παπαδόπουλος: Συζητούσαμε έξοδο από ευρωζώνη
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, παραδέχτηκε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι “συζητούσαμε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης” το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη.
“Δεν προέκυψε από το μηδέν αυτή η πληροφορία, τα ζητήματα που αφορούσαν τη σχέση μας με τους δανειστές και την παρουσία μας στην ΕΕ… Όταν μας πίεζαν πολύ σκληρά είχε αναπτυχθεί φιλολογία στο έσχατο της σύγκρουσης αν θα έπρεπε να αναζητήσουμε και άλλες λύσεις” αναγνώρισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Όλες αυτές οι σκέψεις, οι προτάσεις, τα ενδεχόμενα κουβεντιάζονταν στο επίπεδο του ηγετικού μας επιτελείου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας της Κεντρικής μας Επιτροπής συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
“Τα σκληρά διλήμματα που ετίθεντο στην κυβέρνηση είναι γνωστά, όπως και το περιεχόμενο της επιστολής Γιούνκερ… Τελικά καταλήξαμε στην επιλογή παραμονής στην ευρωζώνη”, συμπλήρωσε ο βουλευτής
Μεταξύ άλλων, ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο κύριος Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών, έθετε επίσημα στο τραπέζι το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ.
Zαχαριάδης: Δεν είχαμε ποτέ σχέδιο να βγούμε από το ευρώ
Σε άλλο μήκος κύματος εμφανίστηκε στον ίδιο σταθμό ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα ξεκαθάρισε ότι “δεν είχαμε ποτέ σχέδιο να βγούμε εκτός ευρώ (…) ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε αποσάθρωση, αλλά επανίδρυση της Ευρώπης”.
“Με τη δραχμή θα έχουμε μεγάλη ανάπτυξη αλλά δεν θα αντέξουμε τους πρώτους μήνες”
Εν τω μεταξύ, έναν αποκαλυπτικό διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Απρίλιο του 2015 γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της ΛΑΕ στην Καλαμάτα, ο Θανάσης Πετράκος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με το skai.gr, ο κ. Πετράκος είπε πως επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό στο γραφείο του και του ζήτησε να πουν στο λαό όλη την αλήθεια, μιας και οι δανειστές δεν τηρούσαν την ενδιάμεση συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2015.
Όπως δήλωσε ο κ. Πετράκος ο πρωθυπουργός τον ρώτησε “Τι θες, να πάμε στη δραχμή;” προσθέτοντας “Συμφωνώ μαζί σου ότι σε 1 χρόνο θα έχουμε με το εθνικό νόμισμα μεγάλη ανάπτυξη, αλλά δε θα αντέξουμε τους πρώτους 3 με 6 μήνες”.
Χαρακτήρισε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα ένα φοβισμένο ηγέτη, ενώ στις αναφορές του περί θριάμβου στο δημοψήφισμα, ο κ. Πετράκος τον κατηγόρησε ότι περιπαίζει τη νοημοσύνη των πολιτών που με 62% αποφάσισαν να πουν όχι στα μνημόνια, κι αυτός, καταπατώντας τη λαϊκή βούληση, το μετέτρεψε στο 3ο μνημόνιο, που ξεπούλησε την περιουσία της χώρας.
capital.gr