Ειδήσεις

Επιστολή ΕΣΕΕ στους Έλληνες ευρωβουλευτές

Επιστολή στους Έλληνες ευρωβουλευτές έστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ζητώντας να διατυπώσουν τη γνώμη τους για το θέμα αναγραφής της χώρας προέλευσης προϊόντων εντός ΕΕ σύμφωνα με την επίσημη ελληνική θέση για το “Made in”.

“Το τελευταίο διάστημα ασκείται πίεση σε διάφορα σημεία της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τη σήμανση της προέλευσης των τροφίμων αλλά και των άλλων προϊόντων. Σε εθνικό επίπεδο και ιδιαίτερα στα τρόφιμα, η πίεση αυτή για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης θεωρείται μια απάντηση στην αγροτική κρίση. Οι απαιτήσεις για την εισαγωγή της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης έχει αποδειχθεί πως εξακολουθεί να παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ των χωρών της ΕΕ”. Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Η συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι οι διάφορες διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν σχετικά με τη νομοθεσία που αφορά στις πληροφορίες που αναγράφονται στα τρόφιμα είναι ενδεικτικές για τον διχασμό στις απόψεις μεταξύ των κρατών μελών αλλά και άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Υπάρχει μια σειρά από τρόφιμα που υπόκεινται σε υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του μελιού, των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, των ψαριών, του ελαιόλαδου, του κρασιού, των αυγών, των εισαγόμενων πουλερικών και αλκοολούχων ποτών. Η αναγραφή της χώρας προέλευσης έγινε υποχρεωτική για τα ανεπεξέργαστα προϊόντα από βόειο κρέας στον απόηχο της κρίσης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών.

Επιπλέον, η νομοθεσία για τις πληροφορίες που αναγράφονται στα τρόφιμα απαιτεί την επέκταση της επισήμανσης της χώρας προέλευσης σε μη επεξεργασμένα νωπά, διατηρημένα σε ψύξη ή κατεψυγμένα κρέατα από μια σειρά άλλων ζώων. Η αναγραφή της χώρας προέλευσης είναι επίσης υποχρεωτική, όταν μια αποτυχία στην παροχή των απαραίτητων για τα τρόφιμα πληροφοριών, θα μπορούσε να παραπλανήσει τους καταναλωτές. Η νομοθεσία για την αναγραφή πληροφοριών στα τρόφιμα επιτρέπει την επέκταση της υποχρεωτικής επισήμανσης της χώρας προέλευσης, μεταξύ άλλων και σε επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής επιλέξει να μην το πράξει, επικαλούμενη το κόστος για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων τροφίμων και στοιχείων που αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές δεν θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν. Οι ευρωβουλευτές, ωστόσο, ζήτησαν την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα διατροφής, καθιστώντας πιο διαφανή την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Η Επιτροπή παραμένει αντίθετη, θεωρώντας ότι οι κανόνες εθελοντικής αναγραφής είναι επαρκείς.

AΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου