Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 (20.10.16), έθεσε τα κρίσιμα σημεία που χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό του 2017 που θα οδηγήσουν στη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας. «Προχωράμε με αξιοπιστία απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας, ενισχύοντας ταυτόχρονα σημαντικά το κοινωνικό κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού, στηρίζοντας τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όσους που έχουν πληγεί περισσότερο από τη μακροχρόνια κρίση», είπε ο βουλευτής.
Ο Δημήτρης Γάκης, στην τοποθέτησή του, αποδόμησε με συγκεκριμένα στοιχεία τη μικροπολιτική λογική της ισοπεδωτικής ρητορείας της ΝΔ, που δεν διστάζει να θυσιάσει την προοπτική της χώρας μας στο στενό κομματικό συμφέρον.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας του Δημήτρη Γάκη για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ: «Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και κοινωνικά δίκαιου αναπτυξιακού προτύπου. Στην κατεύθυνση αυτή, προχωράμε με σχέδιο και έχουμε τα κατάλληλα αναπτυξιακά «εργαλεία» που σε συνδυασμό με την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών μέτρων που νομοθετούμε, θα οδηγήσουν με ασφάλεια τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
Ισχυρό σήμα ότι η χώρα αφήνει την κρίση
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2017 που συζητάμε, είναι ένα σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής προσαρμοσμένο στις σύνθετες και απαιτητικές ανάγκες της κοινωνίας μετά από εφτά χρόνια ύφεσης. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τα κύρια μεγέθη του προσχεδίου του 2017 που συζητάμε σήμερα: Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να φτάσει στα 1,8% του Α.Ε.Π., δηλαδή 3,3 δισεκ. ευρώ. Σημειώνεται σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 0,6 του Α.Ε.Π. που προβλέπεται για το 2016, χωρίς αυτό να εμποδίζει την ανάπτυξη κατά 2,7% που εκτιμάται ότι θα έχουμε το 2017.
Η εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού, είναι ένας στόχος εφικτός. Ο συνδυασμός στοχευμένων παρεμβάσεων στις δαπάνες και η χρήση ενός εκτεταμένου πακέτου οικονομικών και νομοθετικών εργαλείων άσκησης οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, που ήδη εφαρμόζουμε, θα δώσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, την απαραίτητη, δηλαδή, ώθηση στην οικονομία, καταρρίπτοντας την καταστροφολογική ρητορική της Αντιπολίτευσης. Μια τακτική ολομέτωπης επίθεσης στην Κυβέρνηση, που δεν διστάζει να θυσιάσει την προοπτική της χώρας μας στο κομματικό συμφέρον αλλά, κυρίως, όπως έχει επικρατήσει – στο συμφέρον του Αρχηγού της, κ. Μητσοτάκη. Η υλοποίησή του, είναι ένα στοίχημα για μας που διαμορφώνουμε και εδραιώνουμε με αυτόν τον τρόπο το σύγχρονο παράδειγμα της αριστερής διακυβέρνησης, με εφικτούς αναπτυξιακούς στόχους, δίκαιη κατανομή των βαρών, εξωστρέφεια, υπερβαίνοντας το ισοπεδωτικό μοντέλο λιτότητας της Ν.Δ. που το μόνο που έχει προκαλέσει στη χώρα είναι ένα βάλτωμα στην οικονομία. Το σχέδιο της Ν.Δ. είναι χωρίς όραμα για την κοινωνία και χωρίς ρεαλιστικό οδικό χάρτη διεξόδου από την κρίση. Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που εμείς με συνέπεια δουλεύουμε για τη χώρα, που μαζί με τη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, την ορατή βελτίωση της φορολογικής αποδοτικότητας και με τις θετικές συνέργειες των νομοθετημάτων που κυρώσαμε πρόσφατα, όπως είναι ο νόμος για την ανταλλαγή πληροφοριών, θα φέρει σύντομα θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία.
Το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017, δείχνει ότι το 2016, θα είναι το έτος κατά το οποίο θα κλείσει ο κύκλος της ύφεσης και αναδεικνύει τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης που βασίζονται στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και κοινωνικά δίκαιου αναπτυξιακού προτύπου. Με δράσεις εξωστρέφειας, έμφαση στην καινοτομία, με στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και κυρίως, την υποβοήθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ένα σχέδιο που εστιάζει στην κοινωνία, στον άνθρωπο και στις αξίες της υπεύθυνης και δίκαιης ανάπτυξης».