Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ ετοιμάζει υπόμνημα (στα ελληνικά και στα αγγλικά) το οποίο παραδώσει στα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα τo απόγευμα. Στην συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν και οι άλλοι εργοδοτικοί φορείς, δηλαδή ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ και ο ΣΕΤΕ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ΕΣΕΕ αναμένεται να υποστηρίξει τη μη περικοπή του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού των νέων, χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει τάση διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού στο 60% του μέσου εισοδήματος.
Παράλληλα, η ΕΣΕΕ θα υποστηρίξει την κοινή δήλωση των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ την οποία υπέγραψαν στις 19/7/2016.
Η δήλωση αυτή προβλέπει τα ακόλουθα:
“Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ συμφώνησαν τα εξής:
1. Υπογραμμίζουν ότι ως “βέλτιστες πρακτικές” πρέπει να θεωρηθούν όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και την προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Ευρώπης. Αναφέρονται στο κείμενο αρχών που υπέγραψαν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων την 27/6/2016 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
2. Επιβεβαιώνουν εκ νέου και στο σύνολο τους τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξάχθηκαν υπό την αιγίδα της ΔΟΕ την 30η Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο, οι οποίες ενσωματώνονται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα τους.
3. Θεωρούν ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.
4. Επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να συμφωνείται στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ο ελάχιστος νόμιμος μισθός, με γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζομένους.
5. Συμφωνούν, τέλος, ότι ο ν. 1264/1982, πρέπει να εκσυγχρονιστεί, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση πρακτικών κακής εφαρμογής του, χωρίς όμως να τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία και στη συνταγματική προστασία συνδικαλιστικής δράσης.
Επί της διαδικασίας, εν όψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των θεσμών για τα εργασιακά στο αμέσως επόμενο διάστημα, προτείνουν να διεξαχθεί με συναινετική πρόθεση ένας ειλικρινής κοινωνικός διάλογος, ει δυνατό με τριμερή σύνθεση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες ανεργίας και ύφεσης που επικρατούν στη χώρα και το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση του Υπουργείου με τους θεσμούς θα γίνει σε επίπεδο λεπτομερών νομοθετικών ρυθμίσεων”.
capital.gr