Ικανοποιημένος από την δραστηριότητα της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και προβληματισμένος ταυτόχρονα για την πορεία του τουρισμού μετά το πέρας της φετινής περιόδου, εμφανίσθηκε χθες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Όλα αυτά που έγιναν το 2015 ήταν αυτά που ‘σκοτώνουν’ τον τουρισμό. Με το τέλος του 2015 η αγωνία εάν θα υπάρχει τουρισμός το 2016, ήταν τεράστια. Όλοι αυτοί που μιλάνε σήμερα, θυμούνται τι πραγματικά έγινε εκείνη την χρονιά; Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ήταν οι φωτογραφίες από τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, στην Μυτιλήνη και στη Μόρια. Πώς πουλάς, λοιπόν, αυτό το προϊόν και πώς μπορείς να πείσεις τους ανθρώπους να έρθουν εδώ για διακοπές; Αυτό που επιπλέον συνέβη εκείνη την χρονιά ήταν ότι έκλεισε ο ΠΡΟΤΟΥΡ, ο οποίος είχε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης και μια χρηματοδότηση για κάποια πράγματα. Εμείς ως Περιφέρεια αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον ΠΡΟΤΟΥΡ και πήραμε πάνω μας ένα πάρα πολύ μεγάλο φορτίο, και οικονομικό και διοικητικό. Αυτή η ‘υπερ-δραστήρια’ Διεύθυνση Τουρισμού της ΠΝΑ έχοντας 48 νησιά λειτουργεί με μόνον δύο άτομα (!) και έχει κάνει ένα τεράστιο έργο….»
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις νοοτροπίες του παρελθόντος, που ήθελαν κάποια πράγματα να παραμένουν ως έχουν και σύμφωνα με την παλαιά πολιτική αντίληψη ‘είναι καλύτερα να το αφήσεις όπως είναι και μην το ανατρέψεις, γιατί δεν θα το αναγνωρίσει κανένας. Άσε να γίνει το κακό για να καταλάβει ο άλλος τι συμβαίνει’ –πράγμα που αντίκειται στον τρόπο σκέψης και δράσης της περιφερειακής αρχής, καθώς λειτουργεί με εντελώς διαφορετικά δεδομένα.
Ο περιφερειάρχης εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για την βράβευση της ψηφιακής τουριστικής καμπάνιας της ΠΝΑ με τίτλο Aegean Like No Other (http://likenoother.aegeanislands.gr/) που έφτασε τους 26 εκ. αποδέκτες (!) και υπό άλλες συνθήκες, για να γινόταν αυτός ο στόχος εφικτός, το κόστος θα ήταν αρκετά εκατομμύρια ευρώ. «Όλο το χειμώνα γυρίζαμε εντός και εκτός Ευρώπης, προσπαθώντας να πείσουμε νέες αγορές και αεροπορικές εταιρείες για τις πτήσεις τους» όπως είπε.
Η κρουαζιέρα και
τα μειωμένα έσοδα
Αναφερόμενος στην… ‘παραφιλολογία’ που αναπτύσσεται για τον τουρισμό και τις εξελίξεις στην κίνηση φέτος, ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε: «Έχω να πω σε κάποιους που πιστεύουν ότι είχαμε αύξηση του τουρισμού επειδή έκλεισε η Τουρκία, ότι παρά τα γεγονότα, η κρουαζιέρα βρίσκεται για το 2017 σε πτώση που αγγίζει το 30%. Ας μας πουν για ποιο λόγο δεν έρχονται τα πλοία. Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της σεζόν, θέλω να σημειώσω ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα που να μην αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση.
Ακόμη και η Αγγλία μπήκε σε ένα περιβάλλον οικονομικής αγωνίας –μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό σημαίνει ότι πιθανή έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιφέρει πολλές συνέπειες –θα βγει από την ζώνη της Σένγκεν, πώς θα κινηθεί ο τουρισμός, η βίζα κ.λπ. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι πως τα μειωμένα έσοδα, βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την μειωμένη αγοραστική δύναμη του επισκέπτη.
Οι προσφορές που έδωσαν οι ξενοδόχοι μας ήταν εξαιρετικές και έβαλαν ‘πλάτη’ (κυριολεκτικά) για να καταφέρει η Ρόδος να φέρει τα νούμερα που έφερε στις φετινές αφίξεις. Από την άλλη, υπάρχει και η υπερ-φορολόγηση που δεν βοηθάει καθόλου την αγορά. Αυτό λοιπόν, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε δουλειά», όπως τόνισε.
Ωστόσο, ο περιφερειάρχης είπε ότι απαιτείται και καλύτερη συνεννόηση ανάμεσα στους ξενοδόχους (επιχειρηματικού επιπέδου) αν και χαρακτήρισε την ΕΞΡ ως την καλύτερη, πιο δραστήρια και πιο αποτελεσματική στην Ελλάδα.
Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του για την επόμενη τουριστική περίοδο καθώς υπάρχουν πολύ καλά μηνύματα, φτάνει να μην σημειωθούν απρόοπτα μεγάλης κλίμακας, όπως τρομοκρατικά χτυπήματα κ.λπ.
«Η χώρα μας δεν είναι σε καλή κατάσταση όσον αφορά τα οικονομικά και όλα θα εξαρτηθούν από την διαχείριση των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων. Εμείς, πρέπει να προσπαθούμε να διατηρήσουμε την καλή εικόνα των νησιών μας, να είναι ελκυστική και η εικόνα της να κρύβει το οποιοδήποτε ελάττωμα».
Το κλιμάκιο της COSCO
Σε ερώτηση σχετικά με την συνεργασία της ΠΝΑ με την Κινεζική COSCO, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι επίκειται επίσκεψη κλιμακίου της εταιρείας στην Ρόδο -ενδεχομένως έως το τέλος του 2016, όταν δηλαδή η ΠΝΑ θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια σειρά από στοιχεία για διαμόρφωση νέων τουριστικών προϊόντων, που συνδέονται με δραστηριότητες που θα έχουν την δυνατότητα οι επισκέπτες να απολαύσουν στα νησιά μας. Ωστόσο, η Κινεζική εταιρεία είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει υποδομές για την κρουαζιέρα, αλλά το ζητούμενο είναι τι θα κάνει η δική μας πλευρά –εάν δηλαδή, υπάρχει βούληση και διάθεση συνεννόησης.
Είπε ακόμη, ότι δεν θα συμμετέχει στην Εθνική Επιτροπή Κρουαζιέρας αφενός λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και αφετέρου επειδή δεν θέλει να συμμετέχει σε επιτροπές: ‘δεν μου λείπει μια επιτροπή που θα λέει απλά την γνώμη της…. έχω πολλές τέτοιες’, όπως εξήγησε.
Η επιτροπή
παρακολούθησης και
η μελέτη του ΟΕΕ
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το ΕΣΠΑ 2014-2020 που έγινε στην Ρόδο, ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την βαθιά ικανοποίησή του καθώς η ΠΝΑ δέχτηκε τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού είναι πολύ μπροστά τόσο σε απορροφήσεις όσο και σε υλοποίηση έργων και δράσεων. «Εμείς ξεκινήσαμε την προετοιμασία από πολύ νωρίς και ήδη απορροφήσαμε το 50% του προγράμματος –το οποίο θα διαρκέσει 7 χρόνια. Είμαστε πάνω από τον Μέσο Όρο σε όλους τους δείκτες και φυσικά δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι στους ελέγχους που γίνονται», όπως είπε.
Κληθείς να σχολιάσει την μελέτη του ΟΕΕ με στόχο να ενισχυθούν τα επιχειρήματα της ΠΝΑ προκειμένου να επανέλθουμε στον Στόχο-1, ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Η μελέτη είναι εξαιρετική. Προσθέτει μια νέα ματιά σ αυτό το θέμα και μας δίνει πολλά στοιχεία και επιχειρήματα. Ωστόσο, βλέπω ότι υπάρχει στέρηση σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πρωτοβουλία. Οι πληροφορίες μου λένε ότι μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κινητικότητα».
Τέλος, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, για την οποία θα έχει συνάντηση στο ΥΠΠΟ στην Αθήνα: «Έχω καταστήσει σαφές ότι εμείς θα στηρίξουμε τον Δήμο Ρόδου σε ό,τι αφορά την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά. Όμως, ο καθένας θα βάζει στο τραπέζι τον προϋπολογισμό του. Το να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί και να πληρώνει η Περιφέρεια, δεν θα ξαναγίνει. Θέλω μπάτζετ. Η Προγραμματική Σύμβαση απαιτεί τρομακτικά πολλά έργα και πολλά δεκάδες εκατομμύρια. Πείτε μου πόσα βάζουν οι άλλοι, να σας πω. Γιατί το κορόιδο που πληρώνει…. πέθανε….»