Οι προσφορές της «τελευταίας στιγμής» και η μείωση της μέσης καταναλωτικής δαπάνης των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, ευθύνονται για την υστέρηση των τουριστικών εισπράξεων έναντι των αφίξεων, σύμφωνα με ανάλυση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
«Σε καμιά περίπτωση δεν συνδέονται οι ταξιδιωτικές εισπράξεις με την φοροδιαφυγή», σπεύδει να διευκρινίσει ο Σύνδεσμος, υποστηρίζοντας ότι δεν ευσταθούν σχετικές αιτιάσεις, που με αφορμή ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, «αποδίδουν τα μειωμένα ταξιδιωτικά έσοδα – παρά τις αυξημένες αφίξεις – στη φοροδιαφυγή».
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει το SΕΤΕ Inteligence, σημαντικό ρόλο στην μείωση των εσόδων κατά 7,1% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016, παρά την κατά 7,6% αύξηση των αφίξεων φέτος, «έπαιξε η καθυστερημένη είσοδος της Ελλάδας στην τουριστική αγορά με προσφορές last minute».
Οι προσφορές αυτές, αναφέρει το SΕΤΕ Inteligence, σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης δημιουργούν ένα ζοφερό επιχειρηματικό περιβάλλον για πληθώρα τουριστικών επιχειρήσεων. Όμως, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, υπάρχει και γενικευμένη μείωση της Μέσης Καταναλωτικής Δαπάνης (ΜΚΔ) των επισκεπτών.
Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έως και τον Ιούλιο 2016, παρατηρείται γενικευμένη μείωση -3% έως -4% σε όλους τους προορισμούς της Μεσογείου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος). Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στις άλλες χώρες η αύξηση των αφίξεων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη ώστε, παρά την μείωση της ΜΚΔ, να υπάρχει και αύξηση των εισπράξεων”.
Παρόλα αυτά, τονίζει ο ΣΕΤΕ, «είναι πλέον σαφής ο δυναμισμός του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όχι ως παράγοντα ευκαιριακής συνδρομής στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά ως βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας».
Η άρση των φορολογικών αντικινήτρων και η άρση της οικονομικής και επιχειρηματικής ανασφάλειας, προσθέτει ο Σύνδεσμος, «θα δώσουν μεγάλη ώθηση στον δυναμισμό αυτό με σημαντικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας και για την απασχόληση».
Από την ανάλυση του Sete Intelligence, στα στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιλαμβάνεται και η διαπίστωση ότι τον Αύγουστο για πρώτη φορά το σύνολο των επισκεπτών της χώρας ξεπέρασε τα 5 εκατ., πλησιάζοντας το 50% του πληθυσμού της χώρας και αποτυπώνοντας την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Η ελκυστικότητα αυτή, όπως τονίζει ο ΣΕΤΕ, αποτυπώνεται:
– Στη δυνατότητα που έχει ο εισερχόμενος τουρισμός να καταγράψει 35 εκ. αφίξεις και 20 δισ. ευρώ εισπράξεις στην επόμενη πενταετία, «υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθούν τα φορολογικά αντικίνητρα στο τουριστικό επιχειρείν και θα δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον και περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων».
– Στο αυξημένο επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές επενδύσεις, ειδικά στις υψηλές κατηγορίες, κυρίως στην Αθήνα και σε άλλους προορισμούς της χώρας.
Τα ΝΕΑ