Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Συνθήκες σύγκλισης σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, διαμορφώνονται εν όψει της νέας Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής την Πέμπτη. Αν και η Διάσκεψη, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ, ήταν προγραμματισμένο να συγκληθεί για διαδικαστικά θέματα, πηγές κοντά στον πρόεδρο της Βουλής σημείωναν πως «αν βρεθεί η χρυσή τομή μέχρι την Πέμπτη, η Διάσκεψη θα συγκληθεί με βασικό θέμα το ΕΣΡ αμέσως μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της τροπολογίας Παππά, που επαναφέρει τις αρμοδιότητες για το τηλεοπτικό τοπίο στην ανεξάρτητη αρχή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το βράδυ οι συζητήσεις επικεντρώνονταν στο πρόσωπο του αντιπροέδρου του ΕΣΡ, (η τελευταία πρόταση Βούτση ήταν για τον Ν. Κιάο) και το ενδεχόμενο αυτός να προέρχεται από τη Ν.Δ., κάτι που αν συμβεί θα προκαλέσει ντόμινο αλλαγών, αφού θα τεθούν εκτός οργάνου ένας από τους Π. Διαμαντάκου και Γ. Τζανετάκο. Η πρόταση για την προεδρία του ΕΣΡ από τον Ρ. Μορώνη, παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ ο κ. Κιάος θα παραμείνει ως απλό μέλος.
Χθες ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον «Ε», χαιρέτισε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας να προτείνει πρόσωπο για την προεδρία του ΕΣΡ και εκτίμησε ότι «είμαστε σε τροχιά σύγκλισης». Όπως είπε χαρακτηριστικά «υπάρχει χρόνος η Ν.Δ. να μετακινηθεί από το ‘‘παρών’’ στο ‘‘ναι’’». .
Υπέρ της άμεσης συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης τάχθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο τελευταίος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, θεωρεί ότι με την τροπολογία που κατέθεσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση καταργείται επί της ουσίας η αντισυνταγματική διάταξη του νόμου Παππά και πιστεύει ότι η λύση πρέπει να δοθεί ανεξαρτήτως προσώπων, παρότι εκτιμά τον Ροδόλφο Μορώνη, τον οποίο είχε προτείνει και ο ίδιος, επί προεδρίας του.
Σε ό,τι αφορά τέλος στον επικείμενο ανασχηματισμό, το διάστημα από την ερχόμενη Παρασκευή έως και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου θεωρείται κρίσιμο, αν και κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι προέχει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό αναφέρουν και οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τόσο για τον χρόνο, όσο και για τα πρόσωπα, τον έχει ο Πρωθυπουργός.
naftemporiki.gr