Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Ενας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του καρκίνου είναι η διατροφή Αυτό σημαίνει ότι αλλάζοντας κάποια πράγματα στην διατροφή μας και τις διατροφικές μας συνήθειες, μπορεί να αποφευχθεί ένας μεγάλος αριθμός καρκίνων.
Για να δούμε λοιπόν τι μπορούμε να προσέξουμε :
Αποφύγετε το τηγάνισμα.
Κατά το μαγείρεμα των τροφών μπορούν να σχηματιστούν καρκινογόνες ουσίες.
Αποφύγετε τα καμένα μέρη των τροφών και τα πολυακόρεστα λιπαρά (π.χ. κέικ, τηγανιτά, fastfood, μπισκότα, γαριδάκια, κτλ).
Αποφύγετε το μαγείρεμα με λίγο νερό, καθώς ευνοείται η ανάπτυξη μεταλλαξιογόνων ουσιών.
Προσπαθήστε οι τροφές που τρώτε να είναι όσο πιο φρέσκες γίνεται (όχι κονσέρβες, κατεψυγμένα, μακράς διάρκειας, κτλ).
Κάθε μέρα να φροντίζετε την σωστή υγιεινή του στόματός σας, πλένοντας καθημερινά τα δόντια σας, τουλάχιστον 1-2 φορές την ημέρα. Μόλις τελειώσετε το πλύσιμο των δοντιών και αφού ξεπλύνετε το στόμα σας, χρησιμοποιείστε την οδοντόβουρτσα για τον καθαρισμό της γλώσσας σας.
Το νερό που πίνετε να έχει καθαριστεί από σύστημα καθαρισμού του νερού.
Να ποφεύγετε την σακχαρίνη και ό,τι την περιέχει, όπως τα αναψυκτικά τύπου light, τα επιδόρπια γιαουρτιού, και πολλά από τα προιόντα τύπου light, καθώς είναι αμφιλεγόμενο πρόσθετο.
Τα λαχανικά που τρώτε να μπορείτε να γνωρίζετε από που προέρχονται και εάν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα κατά την καλλιέργειά τους.
Να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά και να προτιμάτε να τρώτε ό,τι είναι εποχής.
Καλό είναι τα φρούτα να τα προτιμάτε χωρίς την φλούδα και να προσπαθείτε να έχετε όσο μεγαλύτερη ποικιλία μπορείτε στην διατροφή σας, καθώς καθένα από αυτά, έχει να σας προσφέρει και κάτι διαφορετικό.
Κόψτε τις σαλάτες σας με τα χέρια σε μεγάλα κομμάτια. Το μοναδικό λαχανικό που ενισχύεται η αντιοξειδωτική του δράση όταν μαγειρεύεται είναι η ντομάτα, καθώς έτσι ενισχύεται η απελευθέρωση του λυκοπενίου.
Οι φράουλες, τα κεράσια και τα σταφύλια, που δεν μπορούν να ξεφλουδιστούν, ίσως είναι καλό να αποφεύγονται, ειδικά εάν δεν είστε σίγουροι από που προέρχονται και εάν έχουν τηρηθεί οι παραπάνω κανόνες.
Προτιμείστε το κατσικίσιο γάλα και τα κρέατα και τα αυγά που καταναλώνετε φροντίστε να προέρχονται από μικρές μονάδες. Καλό θα είναι να προτιμάτε τα ελευθέρας βοσκής.
Αποφύγετε το κάπνισμα και την υπερβολή στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καφέ.
Προτιμήστε να ρίχνετε το λάδι (ελαιόλαδο) προς το τέλος του μαγειρέματος, αν γίνεται και ωμό στο τέλος ακόμα καλύτερα, ώστε να προσλάβετε όλες τις ευεργετικές του ουσίες ανέπαφες.
Αποφύγετε τα πολλά λιπαρά.
Αποφύγετε τον ξιφία (λόγω βαρέων μετάλλων) και τον βακαλάο, καθώς και τα ψάρια ιχθυοτροφείου.
Ακολουθήστε μία διατροφή με βάση τα πρότυπα της Μεσογειακής Δίαιτας, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μέλι, ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια, γιαούρτι, περιορίζοντας την κατανάλωση λιπαρών και ζάχαρης και μειώνοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα.
Φροντίστε να διατηρείστε σε ένα φυσιολογικό βάρος και να ασκείστε καθημερινά η ιδανική άσκηση είναι το περπάτημα.
ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ