Ειδήσεις

Τόνια Μοροπούλου στην “δ”: «Εχουν συγκλονίσει όλο τον κόσμο τα ευρήματα στον Πανάγιο Τάφο»

Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκάλεσε η είδηση ότι επιστήμονες άνοιξαν μετά από αιώνες για πρώτη φορά τον Πανάγιο Τάφο και ιδιαίτερη συγκίνηση και ρίγος το γεγονός ότι τη μαρμάρινη πλάκα που σκέπαζε τον τάφο του Ιησού, στον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, μετακίνησαν Έλληνες αναστηλωτές και συντηρητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έχουν αναλάβει την αναστήλωση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, με επικεφαλής την Ροδίτισσα καθηγήτρια της Σχολής Χημικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Αντωνία Μοροπούλου.
Σημειώνεται μάλιστα ότι έχει προγραμματιστεί επίσημη παρουσίαση του έργου της αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανάγιο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, στην Ρόδο για τον Μάρτιο του 2017. Η σχετική δέσμευση δόθηκε με αφορμή την επίσκεψη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου του Γ’ στην Ρόδο, τον περασμένο Ιούλιο μαζί με την κ. Τόνια Μοροπούλου.

1
Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κατά την επίσκεψή του στην Ρόδο:
«Ο Πανάγιος Τάφος είναι ένας τόπος ιερός και από τις αρχές του 4ου αιώνα τελείται νυχθημερόν και αδιάκοπα η θεία λειτουργία. Κι εσείς (οι Ροδίτες) έχετε αποκτήσει πλέον προνόμια και δικαιώματα λόγω της παρουσίας της κ. Τόνια Μοροπούλου η οποία εκτελεί το έργο.
Ο Πανάγιος Τάφος είναι η ζώσα ελπίδα της Αναστάσεως. Εμείς ως Ορθόδοξοι έχουμε το θεμέλιο της Πίστεώς μας, την Ανάσταση, που είναι το Α και το Ω. Η σημασία της Γεννήσεως και Ενσαρκώσεως του Χριστού, γίνεται κατανοητή διά της Αναστάσεως –όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος. Γι αυτό και η Εκκλησία μας, χαρακτηρίζεται Εκκλησία της Αναστάσεως. Και εφόσον ο Πανάγιος Τάφος παραμένει ζωντανός, δεν πρέπει εμείς να χάνουμε την ελπίδα μας. Παραμένει το Σύμβολο το ορατό, το απτό, το οποίο αναγγέλλει στα πέρατα του κόσμου την Ελπίδα της Αναστάσεως. Ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι το καταφύγιό του είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και οι πηγές της Χριστιανικής μας Πίστεως. Η Ιερουσαλήμ θεωρείται η πνευματική πρωτεύουσα όλου του κόσμου και αναγνωρίζεται ως Αγία και Ιερά για όλες τις θρησκείες και για όλο τον κόσμο. Όποιος έρχεται ως επισκέπτης, φεύγει ως προσκυνητής…».
Η κ. Μοροπούλου, μίλησε στην «δημοκρατική» για την πορεία του έργου και τα σπουδαία ευρήματα στην πορεία των εργασιών, ξεκαθαρίζοντας τα εξής: «Εγώ δεν μιλάω για ανακάλυψη αλλά για μια συγκλονιστική εμπειρία η οποία έχει πολλές πλευρές, έχει την πλευρά της συνεργασίας με τις Χριστιανικές κοινότητες, έχει την πλευρά της επιστημονικότητας με όλες τις ειδικότητες που χρειάζονται, έχει την πλευρά της καινοτομίας γιατί είναι ένα πρωτοφανές πρόγραμμα όλο αυτό και έχει και την πλευρά της ενημέρωσης του κόσμου που είναι επίσης συγκλονιστική».
Αναφερόμενη ειδικότερα στην ιστορία του έργου, δήλωσε τα εξής:  «Tην άνοιξη του 2015 με κάλεσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο Θεόφιλος ο Γ’ να μεταβώ στην Ιερουσαλήμ για να ανατεθεί στο Πολυτεχνείο η μελέτη σχετικά με τις παραμορφώσεις του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Ετσι ξεκίνησε η μελέτη με την επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου της οποίας είμαι επικεφαλής. Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε  τον Ιανουάριο του 2016 στον πρωθυπουργό της χώρας, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ, τον Φεβρουάριο στους επικεφαλής των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων, που είναι υπεύθυνοι για τον Πανάγιο Τάφο και τον Μάρτιο στην Αθήνα, δημοσίως. Ακολούθησε η υπογραφή κοινής συμφωνίας των τριών επικεφαλής των Χριστιανικών Κοινοτήτων τον Μάρτιο, με την πρόβλεψη να γίνει το έργο βάσει της μελέτης του Πολυτεχνείου, δηλαδή η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου με την υψηλή επιστημονική επιστασία του Πολυτεχνείου και με εμένα ως υπεύθυνη. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούνιο του 2016 και είμαστε πλέον στην καρδιά του προγράμματος αυτού και γι αυτό ανοίξαμε τον Πανάγιο Τάφο, για να μπορέσουμε να τον προστατεύσουμε πριν κάνουμε τα ενέματα.  Βεβαίως ανοίγοντάς τον, αποκαλύψαμε κάτω από την μαρμάρινη πλάκα του Κομνηνού, του φημισμένου αρχιτέκτονα, ο οποίος είχε κάνει την τελευταία αναστήλωση το 1810 διότι είχε 200 χρόνια να συμφωνήσουν οι κοινότητες να γίνει αναστήλωση, μια σταυροφοριακή πλάκα και κάτω από αυτήν την κλίνη του βράχου επί της οποίας θεωρείται ότι αποτέθηκε μετά την αποκαθήλωση το σώμα του Ιησού. Βεβαίως προστατεύσαμε τον τάφο, ανοίξαμε απέναντι από τον τάφο στον Ιερό Βράχο που τον περιβάλλει ένα παράθυρο στην ορθομαρμάρωση που υπήρχε του Κομνηνού, για να μπορούν όλοι οι πιστοί να βλέπουν τον Ιερό Τάφο και κάναμε τα ενέματα. Ετσι προστατεύσαμε τον Ιερό Βράχο και προχωρούμε στην τρίτη και τελευταία φάση του έργου, που είναι η στερέωση με τιτάνιο και με μία φάση κονιάματος που έχουμε μελετήσει και η σύνδεσή τους με την εσωτερική τοιχοποιία του Ιερού Κουβουκλίου. Ετσι θα μπορέσουμε τον Φεβρουάριο να βγάλουμε το σιδηρούν περίβλημα το οποίο τοποθέτησαν οι Εγγλέζοι το 1947 για να στηρίξουν το Ιερό Κουβούκλιο και θα το αποδώσουμε στις αρχές Μαρτίου για να μπορεί το Αγιο Φως το Πάσχα του 2017, να εξέλθει του αποκατεστημένου Ιερού Τάφου». Η κ. Μοροπούλου, τόνισε ότι οι εργασίες αναστήλωσης θα έχουν τελειώσει στις αρχές του Μαρτίου 2017 ενώ επεσήμανε ότι…
«Ο Αγιος Τάφος ήταν επισκέψιμος σε όλη την διάρκεια του έργου πλην 36 ωρών, που σταμάτησαν οι επισκέψεις των προσκυνητών γιατί ανοίξαμε τον Πανάγιο Τάφο».
Τα όσα έχουν προκύψει από την πορεία των εργασίων, όπως τόνισε, έχουν προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον: «Εχουν συγκλονίσει όλο τον κόσμο. Το ενδιαφέρον, το παγκόσμιο, είναι τεράστιο, όλες οι μεγάλες τηλεοράσεις οι μεγάλες εφημερίδες όλου του κόσμου ζητούν ενημέρωση και στοιχεία.  Το National Geographic, που είναι στρατηγικός εταίρος μας στην επιστημονική τεκμηρίωση του έργου έχει προβάλει συγκλονιστικά βίντεο και δημοσιεύματα και το θέμα κάνει τον γύρο του κόσμου και είναι σπουδαίο που το Πολυτεχνείο εκπροσωπεί την πρωτοπορία μιας διεθνούς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας την Ελλάδα. Εγώ δεν μιλάω για ανακάλυψη αλλά για μια συγκλονιστική εμπειρία η οποία έχει πολλές πλευρές, έχει την πλευρά της συνεργασίας με τις Χριστιανικές κοινότητες, έχει την πλευρά της επιστημονικότητας με όλες τις ειδικότητες που χρειάζονται, έχει την πλευρά της καινοτομίας γιατί είναι ένα πρωτοφανές πρόγραμμα όλο αυτό και έχει και την πλευρά της ενημέρωσης του κόσμου που είναι επίσης συγκλονιστική.
Όλα αυτά είναι μεγάλες προκλήσεις και μεγάλες προνομίες για μένα και τις αισθάνομαι και βέβαια πάνω απ’ όλα έχει την τιμή να δουλεύουμε στην αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου και στον Πανάγιο Τάφο, που είναι ένα μοναδικό μνημείο της Χριστιανοσύνης και όχι μόνο». Στη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής την Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών, συμμετέχουν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.  Το κόστος των έργων εκτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄, με κάθε δόγμα να προσφέρει κεφάλαια. Προσωπική δωρεά έχει πραγματοποιήσει και ο βασιλέας της Ιορδανίας Αμπντάλα, καθώς η Ιορδανία συνεχίζει να είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις των μουσουλμανικών και χριστιανικών μνημείων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου