Ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ζοανί Λορτέ-Τιελάν, ανέλυσαν τους παράγοντες κινδύνου για διαφορετικές μορφές καρκίνου και διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα ενέχεται κατά μέσο όρο στο 22,9% των θανάτων γυναικών από καρκίνο και στο 33,7% των θανάτων ανδρών, άνω των 35 ετών.
Η έρευνα δείχνει επίσης σημαντικές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις από Πολιτεία σε Πολιτεία των ΗΠΑ, με ποσοστά που κυμαίνονται από 8% έως 40%. Στις νότιες Πολιτείες, όπου καλλιεργείται το 95% του αμερικανικού καπνού, η συμβολή του καπνίσματος στους θανάτους είναι η υψηλότερη.
Μόνο το ένα τρίτο των Πολιτειών απαγορεύουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, ενώ καμία Πολιτεία δεν ακολουθεί τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να φορολογεί τα τσιγάρα στο 75% της λιανικής τιμής τους.
Οι καρκίνοι που κατ’ εξοχήν συνδέονται με το κάπνισμα, είναι των πνευμόνων, του στόματος-φάρυγγα, η οξεία μυελογενής λευχαιμία, του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, της τραχείας, της μήτρας, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
«Ο κίνδυνος για θάνατο από καρκίνο των πνευμόνων μειώνεται σταδιακά μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά δεν επιστρέφει στο επίπεδο κάποιου που δεν κάπνισε ποτέ. Όμως, σχεδόν όλος ο πρόσθετος κίνδυνος θανάτου από αυτή τη μορφή καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί, αν κανείς κόψει το κάπνισμα πριν την ηλικία των 40 ετών», σχολιάζει η Δρ Λορτέ-Τιελάν.
Η μελέτη έλαβε υπόψη της μόνο τα κλασσικά τσιγάρα και όχι τα πούρα, το κάπνισμα σε πίπα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα καπνικά προϊόντα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ