«Η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης και θα γίνει εφαλτήριο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιφέρεια, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία της χώρας αλλά και τον ρόλο της στην Ευρώπη.
Και τα αρχικά βήματα έγιναν με την πρώτη Ευρωαραβική Σύνοδο Κορυφής». Αυτό σημειώνει ο Tawfic Khoury, ο ισχυρός άνδρας του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου της Μέσης Ανατολής, Consolidated Contractors Company (CCC) που είχε την πρωτοβουλία για την οργάνωση της Συνόδου στην Αθήνα.
Στη Σύνοδο πολλοί μίλησαν για τις ευκαιρίες συνεργασίας, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, με στόχο την αμοιβαία επωφελή σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ακόμα περισσότεροι ενδιαφέρθηκαν για επενδυτικές ευκαιρίες σε ακίνητα, τουρισμό, ενέργεια, υποδομές και εμπόριο. Παράλληλα, όμως, αναδείχθηκε και μία σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνοαραβικές οικονομικές σχέσεις. Τόσο πρακτικά, όπως στις χρηματοδοτήσεις, όσο και σε θέματα κουλτούρας και για τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα, είναι από καιρό γνωστό, σε όσους έχουν εμπλακεί σε διμερείς επαφές, πως η τάση για εκ των άνωθεν διακρατικές συμφωνίες και «αδειοδοτήσεις» είναι η βασική νόρμα στον αραβικό κόσμο, την ώρα που στην Ελλάδα, το ευρωπαϊκό και το εγχώριο νομικό πλαίσιο επιβάλλει ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες.
Διαδικασίες που περιπλέκουν βέβαια η ελληνική γραφειοκρατία και η οικονομική κρίση.
Παράλληλα υπάρχουν δυσάρεστες εμπειρίες αραβικών κεφαλαίων που επιχείρησαν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα ανεπιτυχώς, όπως υποστηρίζονταν από πολλούς στα πηγαδάκια στο περιθώριο της Συνόδου. Η Ελλάδα είχε την τύχη να φιλοξενήσει τη Σύνοδο με λυμένο το ζήτημα:
α) Της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε σχήμα που συμμετέχουν δύο κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Κόλπου και πολλά ιδιωτικά συμφέροντα από εκεί.
β) Στο Ελληνικό, όπου συμμετέχουν επίσης αραβικά κεφάλαια, φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις που φέρνουν το project σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με μέχρι πριν από λίγους μήνες.
Αν και την Τετάρτη, μία μέρα πριν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου στο Μέγαρο Μουσικής, ο όμιλος AL Rayan, επίσημος επενδυτικός οργανισμός του Κατάρ, που έχει εξαγοράσει μεγάλες εκτάσεις στην Ζάκυνθο, με μια σκληρή ανακοίνωσή του κατήγγειλε μεθοδεύσεις που μπλοκάρουν την επένδυσή του. Μάλιστα στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σόλταν Μπιν Σαάντ Αλ-Μουρέικι και αντιπροσωπεία αξιωματούχων ζήτησαν και συνάντησαν τον πρώην υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη. Το Κατάρ έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής προβλήματα στην επένδυσή του στο Ιόνιο, προ ετών στο Ελληνικό και παλαιότερα στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής. Αυτά είναι γνωστά σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και η δυσπιστία είναι διαδεδομένη.
Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, αν και το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μεγάλο, ειδικά σε παραθεριστικές κατοικίες και τουριστικές αναπτύξεις πολλά projects έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα εξαιτίας της υποχρέωσής τους να συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες με τις οποίες δεν υπάρχει εξοικείωση. Οταν όμως οι επενδύσεις αφορούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι συνομιλίες γίνονται απευθείας μεταξύ των επικεφαλής, τα πράγματα είναι ευκολότερα, όπως έδειξαν παραδείγματα συμμετοχής αραβικών ομίλων σε ελληνικές ενεργειακές εισηγμένες επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα φαίνεται πως το αραβικό ενδιαφέρον επεκτείνεται σε ολοένα και πιο πολλούς τομείς και από ολοένα και περισσότερες χώρες, όπως η Λιβύη. Ο πρόεδρος της λιβυκής Assaray Trade & Investment Bank, Naaman El Bouri, μιλώντας στην «Κ» είπε πως η ναυτιλία, η παραγωγή τροφίμων και τα διυλιστήρια είναι τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Εκτιμά δε πως οι προοπτικές για τη διμερή συνεργασία είναι απεριόριστες και υπογραμμίζει την υψηλή ρευστότητα που υπάρχει στη χώρα του. Το ίδιο σημειώνει στην «Κ» και ο επικεφαλής του ομίλου HB Group, Husni Bey, ένας εκ των μεγαλύτερων της Λιβύης, προσθέτοντας στην ατζέντα τις κατασκευές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επιχειρηματίες, τράπεζες και πολιτικοί
Για να συμμετέχουν στη Σύνοδο ήρθαν στην Αθήνα εκατοντάδες Αραβες επιχειρηματίες αλλά και πολιτικοί. Ορισμένοι και με τις δύο ιδιότητες. Οπως για παράδειγμα, ο Mohamed Bin Nawaf Al Saud από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Πολλές ήταν και οι τράπεζες που εκπροσωπήθηκαν από τους επικεφαλής τους, όπως η Arab Bank από το Μπαχρέιν, η Fransabank του Λιβάνου, η Mashreq Bank από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η National Bank Of Kuwait, η KFH Kuwait, η National Bank Of Abu Dhabi, αλλά και οι Credit Suisse, Banque Cantonale De Geneve και η European Investment Bank αλλά και η Aktua Hellas. Το «παρών» έδωσαν και το Al Zaatari Group, η Alsefr For Trading & Construction, η Eleventh Holding, η Energy & Environment Holding of Qatar, το Investment Development Authority Of Lebanon, η Nahas Engineering & Contracting, ο όμιλος Olayan, η Rotana Hotel Management και η Warehouse Projects & Logistics of Saudi Arabia. Στη Σύνοδο συμμετείχαν περισσότερες από 300 εταιρείες αραβικών συμφερόντων και στο περιθώριο των εργασιών της πραγματοποιήθηκαν αρκετές επιχειρηματικές συναντήσεις και κάποιες παρουσιάσεις σε υποψήφιους επενδυτές. Μεταξύ αυτών και του νυν υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα.
Καθημερινή