Το… φάντασμα του Brexit που αιωρείται πάνω από τα περίπτερα της διεθνούς τουριστικής έκθεσης World Travel Market του Λονδίνου (7-10 Νοεμβρίου) φαίνεται πως θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης από τη Βρετανία προς την Ελλάδα το 2017.
Οι πρώτες εκτιμήσεις που μετέφεραν στο Euro2day.gr παράγοντες του χώρου που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο πραγματοποιώντας επαφές μεβασικούς «παίκτες» της βρετανικής αγοράς αλλά και παράγοντες άλλων αγορών που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, κάνουν λόγο για κατ’ αρχήν θετικό κλίμα και αισιόδοξα μηνύματα.
Κορυφαίοι παράγοντες του χώρου, ωστόσο, όπως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα επισφαλή» την όποια εκτίμηση για την εξέλιξη του τουριστικού ρεύματος από τη Μεγάλη Βρετανία προς την Ελλάδα την επόμενη χρονιά.
Τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία προέρχονται από την αγορά προκρατήσεων όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, καταγράφεται μονοψήφια αύξηση για την Ελλάδα. Το δείγμα κρατήσεων, ωστόσο, θεωρείται μη επαρκές για την εξαγωγή ασφαλών εκτιμήσεων.
Άλλοι παράγοντες του χώρου, ωστόσο, με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr εξηγούν πως η εικόνα εμφανίζεται αρκετά διαφοροποιημένη σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς οι οποίοι φέρονται να καταγράφουν άνοδο από 80% έως και 160% σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Όπως εξηγούν ανώτερα στελέχη ξενοδοχειακών ομίλων, η άνοδος που καταγράφεται για την Ελλάδα στην αγορά προκρατήσεων της Βρετανίας είναι αποτέλεσμα και των εκπτώσεων 20-30% που προσφέρουν τα ελληνικά ξενοδοχεία για έγκαιρες κρατήσεις (early bookings).
Το τίμημα, ωστόσο, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από μια «υπερέκθεσή» τους στην αγορά των προκρατήσεων είναι δεδομένο. ««Η πορεία των προκρατήσεων στην αγορά της Βρετανίας μας δίνουν μια αίσθηση αισιοδοξίας. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι αναφέρονται σε έναν τζίρο ο οποίος, λόγω των εκπτώσεων, κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μετά και τις φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού που περιγράφονται με τη φράση «πολύς κόσμος, λίγα χρήματα», θα πρέπει στο υπόλοιπο της εμπορικής σεζόν (σ.σ περίοδο κρατήσεων) να διεκδικήσουμε τον πελάτη και την τιμή που αντιστοιχούν στο πραγματικό κόστος λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα σήμερα που είναι επιβαρυμένο με παράλογα υψηλά, μη λειτουργικά κόστη όπως φόροι, επιτόκια δανεισμού και ασφαλιστικές εισφορές» επισημαίνει στο Euro2day.gr ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, δ/νων σύμβουλος του ομίλου Aldemar και μέλος της διοίκησης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ).
Παράγοντες της ελληνικής αγοράς επισημαίνουν πως η «υπερέκθεση» ελληνικών ξενοδοχείων στην αγορά προκρατήσεων της Βρετανίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ γι’ αυτές ενώ θα έχει, αναπόφευκτα, επιπτώσεις στις τουριστικές εισπράξεις και της επόμενης χρονιάς.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η έμφαση που δίνουν οι Έλληνες ξενοδόχοι, με όποια ρίσκα συνεπάγεται κάτι τέτοιο, στην αγορά προκρατήσεων (early bookings) αποτελεί μονόδρομο αναζήτησης ρευστότητας για τους περισσότερους.
Τον προβληματισμό που καταγράφεται στην World Travel Market για τις επιπτώσεις του Brexit αλλά και την εξέλιξη των προσφυγικών ροών μετέφερε στο Euro2day.gr ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος των Ξενοδόχων Χαλκιδικής και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (ΞΕΕ).
Ο ίδιος επισημαίνει το γεγονός πως οι τουρ οπερέϊτορ δεν είναι ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις στην Τουρκία ενώ εμφανίζονται να τηρούν στάση αναμονής για την Ελλάδα. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσουν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες που θα διαμορφωθούν.
«Κλειδί» οι συναλλαγματικές ισοτιμίες
Η ισοτιμία στερλίνας-ευρώ αλλά και οι ανακατατάξεις που συντελούνται στη βρετανική ταξιδιωτική αγορά αποτελούν δύο από τις μεταβλητές που αναμένεται να επηρεάσουν το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα το 2017.
Όπως σημείωναν με έμφαση στο Euro2day.gr γνωστοί ξενοδόχοι, κάθε φορά που ενισχύεται η στερλίνα έναντι του ευρώ αυτό μεταφράζεται άμεσα σε άνοδο της αγοράς προκρατήσεων.
Όπως εξηγούν, η τάση «θέλω περισσότερα με λιγότερα χρήματα» είναι κυρίαρχη στους Βρετανούς τουρίστες κι ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση για Brexit.
Σημειώνουν, χαρακτηριστικά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας για το Brexit η οποία μεταφράστηκε άμεσα σε άνοδο της στερλίνας. Η ενίσχυση του νομίσματος με τη σειρά του πυροδότησε κύμα κρατήσεων στην αγορά των προκρατήσεων (early bookings) καθώς οι Βρετανοί έσπευσαν να κάνουν κρατήσεις διακοπών με σκοπό να «εξαργυρώσουν» την άνοδο της στερλίνας και να γλιτώσουν χρήματα.
Οι κόντρες των τουρ οπεραϊτορς
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό παρουσιάζουν οι ανακατατάξεις στην κορυφή της βρετανικής ταξιδιωτικής αγοράς.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά προκρατήσεων για Ελλάδα έχει αναλάβει, σύμφωνα με γνωστούς ξενοδόχους, ο όμιλος TUI. Την ίδια στιγμή διαφαίνονται προοπτικές να καρπωθεί σημαντικά οφέλη η Ελλάδα από τη μάχη που διεξάγεται μεταξύ του δεύτερου ισχυρότερου «παίκτη» της αγοράς Thomas Cook και του ραγδαία ανερχόμενου ταξιδιωτικού ομίλου Jet2Holidays.
Η μάχη μεταξύ Thomas Cook και Jet2Holidays έχει, ήδη, ορατά θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.
Η μεν Thomas Cook επιχειρεί να διατηρήσει τα κεκτημένα μερίδια αγοράς στην ταξιδιωτική κίνηση προς Ελλάδα ενώ η Jet2Holidays αύξησε κατακόρυφα στο πρόγραμμά της για το 2017 τους ελληνικούς προορισμούς που θα εξυπηρετεί, συνδέοντάς τους με περισσότερα βρετανικά αεροδρόμια.
euro2day.gr