Ειδήσεις

«Δεν βγαίνει λάδι με τον καφέ και το κινητό στο χέρι»

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου

«Η Ρόδος φέτος θα έχει μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου». Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν τόσο οι γεωπόνοι, όσο και οι ελαιοτριβείς του νησιού, που από αύριο ανοίγουν τις πύλες των επιχειρήσεών τους για να υποδεχθούν τους πρώτους παραγωγούς. Η ανομβρία, αλλά και η εγκατάλειψη των ελαιώνων από τους νέους, είναι οι παράγοντες που προβληματίζουν έντονα εκείνους που ασχολούνται επαγγελματικά με τον «ευλογημένο καρπό».
Πιο συγκεκριμένα, από αύριο όλα τα ελαιοτριβεία της Ρόδου θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους παραγωγούς. Τιμές αγοράς του ελαιολάδου δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, ωστόσο εκτιμάται ότι η τελική τιμή θα διαμορφωθεί για όλη τη χώρα σε επίπεδα 10% πιο χαμηλά απ’ ότι πέρυσι. Για τη Ρόδο η μέση τιμή της περασμένης χρονιάς είχε διαμορφωθεί στα 3,1 ευρώ, συνεπώς φέτος μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 2,9 έως 3,1 ευρώ.
«Η συνολική παραγωγή φέτος θα είναι πιο χαμηλή», δήλωσε προς τη «δημοκρατική» ο κ. Γιώργος Γέροντας, συνταξιούχος πια και έχοντας ως εμπειρία 35 χρόνων μέσα στα ελαιοτριβεία εξήγησε ότι «το κλίμα έχει αλλάξει και αυτό επηρεάζει τους ελαιώνες και την καρποφορία». Οι βροχές του περασμένου Μαΐου πλήγωσαν τα ελαιόδεντρα, έριξαν πολλούς ανθούς και αυτοί δεν αναγεννήθηκαν. Ακολούθησαν οι μήνες της ανομβρίας και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις για την παραγωγή. «Οι περισσότεροι ελαιώνες στη Ρόδο είναι μη αδρευόμενοι, γι’ αυτό και τα δέντρα στέγνωσαν χωρίς νερό, ο καρπός τους αδυνάτησε και αυτόν τον καρπό τον ρίχνουν στο χώμα».
Η περιγραφή του κ. Γιώργου Γέροντα αποτυπώνει την πραγματικότητα της παραγωγής του νησιού. Ο ίδιος θυμάται «χρυσές χρονιές», για παράδειγμα το έτος 2002 όταν όλα τα δέντρα του νησιού ήταν βαρυφορτωμένα καρπό. «Τότε είχαμε τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου. Τέτοια χρονιά δεν ξανάρθε από τότε και θα είναι δύσκολο να ξανάρθει».
Η ευθύνη για τη μη επιστροφή των «παχιών αγελάδων της καρποφορίας» δε βαρύνει τις καιρικές συνθήκες, αλλά τις ίδιες  τις κοινότητες των ανθρώπων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αδυνατούν πια να φροντίζουν τα δέντρα και οι πιο νέοι στην ηλικία απλώς δεν ασχολούνται. «Ο ελαιώνας δεν θέλει πολλά. Λίγο νερό, μια φορά το χρόνο λίγο λίπασμα κι ένα κλάδεμα», περιέγραψε ο κ. Γέροντας και τόνισε «με το τσιγάρο, τον καφέ και το κινητό στο χέρι, λάδι δεν βγαίνει».
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις που έκανε προς τη «δημοκρατική» ο κ. Λοϊζος Χαρπός, ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου στην περιοχή Μαριτσών. «Η ανομβρία θα οδηγήσει φέτος σε χαμηλή παραγωγή.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους παραγωγούς, αλλά φοβάμαι ότι φέτος μαζευτεί πολύς καρπός από το έδαφος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου