Διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπιζόμενος την ανάγκη μετάλλαξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από περιχαρακωμένο κόμμα σε μεγάλη παράταξη. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί, αλλά και τις «κρυφές» που έχουν στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, σε συνδυασμό και με τις περιοδείες του αρχηγού της ΝΔ, στην ηγετική ομάδα του κόμματος μιλάνε για τη διαμόρφωση ενός νέου, ειδικού ακροατηρίου.
Ειδικά η προ ημερών επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη εκλαμβάνεται από την ηγεσία της ΝΔ ως ένα ηχηρό μήνυμα για την επιτυχή διαδικασία σταδιακής μετατροπής του κόμματος σε μεγάλη παράταξη, σε ένα ευρύ μέτωπο εθνικής ανασυγκρότησης, δημοκρατικής κανονικότητας και προόδου. Αυτό το μέτωπο επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης στα μέσα της εβδομάδας στην Κρήτη, ζητώντας από τους πολίτες να ξεχάσουν τους διχασμούς του παρελθόντος.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η ηγεσία της ΝΔ στο άνοιγμα που γίνεται κυρίως από τον κ. Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους εκτός της Κεντροδεξιάς και ειδικά σε όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και κατά τον ίδιο «πίστεψαν τις ψεύτικες υποσχέσεις» του Αλέξη Τσίπρα.
«Οχι στον διχασμό του χθες, ναι στην ένωση του αύριο» είναι το βασικό σύνθημα της Πειραιώς και όπως έλεγαν ανώτεροι κομματικοί παράγοντες, «το πιο σημαντικό στοιχείο της περιοδείας Μητσοτάκη στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές, είναι οι επαφές που έχει με στελέχη και ψηφοφόρους που δεν κινούνταν στο χώρο της ΝΔ». Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο στην ανάλυση που γίνεται στην Πειραιώς από το επιτελείο Μητσοτάκη και ειδικά από τον σύμβουλο στρατηγικής του, τον Τάκη Θεοδωρικάκο που διαπιστώνει ότι υπάρχει απευθείας μετακίνηση προς τη ΝΔ ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.
Στο κοινό των απογοητευμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα με στοχευμένες κινήσεις ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό συνέβη στην Κρήτη, αλλοτινό κάστρο του ΠαΣοΚ και στις τελευταίες δύο εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας ως στόχο να έρθει πρώτη η ΝΔ όταν στηθούν κάλπες, είδε πολλούς ψηφοφόρους να κάνουν μια μεγάλη, όπως τη χαρακτήρισε, υπέρβαση.
«Σας καλωσορίζω και σας ζητώ να με εμπιστευθείτε προσωπικά» είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του στην Κρήτη, δίνοντας έμφαση στο προσωπικό στοιχείο. Αυτό είναι μια αναμενόμενη κίνηση, καθώς ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παραμένει το ισχυρό χαρτί, ενώ η ΝΔ παραμένει ακόμα ένα «τοξικό κόμμα» και γι’ αυτό γίνεται και η αναφορά να τον εμπιστευθούν προσωπικά.
Οι δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την ηγεσία της ΝΔ, που όμως ζαλίζουν βουλευτές και στελέχη τους και γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι δεν πρέπει να παρασύρονται από αυτές. Η ηγεσία της ΝΔ στέλνει, μέσω των διαύλων που υπάρχουν σε ΚΟ και κόμμα, μηνύματα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για εγρήγορση και για μη εφησυχασμό από τις δημοσκοπήσεις και ζητεί να μην εκπέμπεται αλαζονεία.
Ανασχηματισμός
Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να προβεί και σε λίφτινγκ του κόμματός του και σε στοχευμένες αλλαγές στην ΚΟ και στο κόμμα, τόσο σε επίπεδο συντονιστών και κυρίως τομεαρχών, αλλά και στο πεδίο της επικοινωνιακής ομάδας της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», υπάρχουν εισηγήσεις να αναλάβει εκπρόσωπος του κόμματος ο Βασίλης Κικίλιας (τον υπονομεύει με σχόλια μικρή ομάδα βουλευτών), έως σήμερα συντονιστής της ΝΔ για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, αν και έχει ακουστεί και το όνομα της βουλευτού Νίκης Κεραμέως.
Η ηγεσία της ΝΔ κρίνει ιδιαίτερα σημαντικό να αλλάξει η εικόνα του κόμματος σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, όπως λένε πάρα πολλοί βουλευτές, οι δύο νέοι ηλικιακά αναπληρωτές, η Σοφία Ζαχαράκη και ο Κώστας Κυρανάκης, αν και τον δεύτερο τον στηρίζει με «διαρροές» σε ΜΜΕ μια ολιγομελής ομάδα βουλευτών και τον εμφανίζει ως τον επόμενο εκπρόσωπο.
Η ενδεχόμενη προώθηση του κ. Κικίλια στη θέση του εκπροσώπου Τύπου θα σημάνει και τη μετακίνηση του Γιώργου Κουμουτσάκου σε άλλο πόστο, πιθανότατα αυτό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος. Μια τέτοια κίνηση θα αναδιατάξει και την ομάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ, την οποία σήμερα απαρτίζουν η κυρία Κεραμέως και οι Νίκος Δένδιας και Γιάννης Βρούτσης.
Το επόμενο διάστημα η ΝΔ μέσα από συνεχείς περιοδείες θα δίνει, όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, έμφαση στα μεγάλα προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός και στη, κατά τους ίδιους, συνεχιζόμενη ανικανότητα της κυβέρνησης να αποκτήσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Το κρίσιμο όμως από εδώ και πέρα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να κλείσει αμέσως η κυβέρνηση τη δεύτερη αξιολόγηση, γιατί οι καθυστερήσεις επιβαρύνουν διαρκώς τους πολίτες. «Μια αποτελεσματική, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα είχε ήδη πετύχει τον στόχο της ποσοτικής χαλάρωσης» τονίζουν ανώτερες κομματικές πηγές και, απαντώντας στην κριτική του Μεγάρου Μαξίμου, επισημαίνουν ότι «παρ’ όλα αυτά, η ΝΔ κάνει τα πάντα για να συμβάλει σε αυτόν τον στόχο, παρά τις τραγικές ολιγωρίες της κυβέρνησης».
Tα καρφιά Μεϊμαράκη
Με συναινετική διάθεση στα μείζονα θέματα και χωρίς στρατηγική ανέξοδης σύγκρουσης θα συνεχίσει να κινείται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η παρουσία του οποίου, όπως και των Νίκου Δένδια (είχε αναλάβει τον ρόλο της διαμεσολάβησης με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση) και Νικήτα Κακλαμάνη, διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο για να συγκροτηθεί ΕΣΡ. Το ενδιαφέρον όμως για τα εσωκομματικά δεδομένα είναι το καρφί του κ. Μεϊμαράκη (εμμένει, όπως και ο κ. Καραμανλής, στην ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση για το ζήτημα του χρέους) στην πρόσφατη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου αναφέρθηκε στα «φίλια πυρά» που δέχθηκε όταν εκφράστηκε θετικά για τον Ροδόλφο Μορώνη και είπε, με σαφή στόχευση, πως κάποιοι τον κατηγόρησαν ακόμη και για «παράγκα μέσα στο κόμμα».
ΚΑΛΕΣΜΑ
«Σας καλωσορίζω και σας ζητώ να με εμπιστευθείτε προσωπικά» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Κρήτη, δίνοντας έμφαση στο προσωπικό στοιχείο. Αυτό είναι μια αναμενόμενη κίνηση, καθώς ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παραμένει το ισχυρό χαρτί, ενώ η ΝΔ παραμένει ακόμα ένα «τοξικό κόμμα» και γι’ αυτό γίνεται και η αναφορά να τον εμπιστευθούν προσωπικά.
Στη Λαμία θα κτυπήσει σήμερα η «καρδιά» των «καραμανλικών» σε εκδήλωση για να τιμηθεί η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Η εκδήλωση που προβάλλεται ως πρωτοβουλία πολιτών της Φθιώτιδας, μεταξύ των οποίων και πολλών μελών της ΝΔ και υποστηρικτών του βουλευτή και πρώην υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για σύναξη των «καραμανλικών».
«Σας καλωσορίζω και σας ζητώ να με εμπιστευθείτε προσωπικά» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Κρήτη, δίνοντας έμφαση στο προσωπικό στοιχείο. Αυτό είναι μια αναμενόμενη κίνηση, καθώς ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παραμένει το ισχυρό χαρτί, ενώ η ΝΔ παραμένει ακόμα ένα «τοξικό κόμμα» και γι’ αυτό γίνεται και η αναφορά να τον εμπιστευθούν προσωπικά.
ΣΥΝΑΞΕΙΣ
Εμφάνιση Καραμανλή – Σαμαρά
Στη Λαμία θα κτυπήσει σήμερα η «καρδιά» των «καραμανλικών» σε εκδήλωση για να τιμηθεί η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Η εκδήλωση που προβάλλεται ως πρωτοβουλία πολιτών της Φθιώτιδας, μεταξύ των οποίων και πολλών μελών της ΝΔ και υποστηρικτών του βουλευτή και πρώην υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για σύναξη των «καραμανλικών».
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Ξάνθη, θα κάνει την εμφάνισή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη ομιλία σε μη κομματικό ακροατήριο από την ημέρα που αποχώρησε από την προεδρία της ΝΔ.
Και εάν στη Λαμία δεν προβλέπεται παρέμβαση του κ. Καραμανλή, αλλά και μόνο η παρουσία του, και οι συζητήσεις που θα γίνουν στα «πηγαδάκια», είτε πριν είτε μετά την εκδήλωση, θα δώσουν λαβή για πολιτικά σχόλια, εν τούτοις στην Ξάνθη, στην εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ, o κ. Σαμαράς αναμένεται να κάνει μια αμιγώς πολιτική ομιλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς, που κινείται έντονα το τελευταίο διάστημα, θα κινηθεί με τη στρατηγική της «πολιτικής του δικαίωσης» και αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ θα υπεραμυνθεί της πολιτικής που άσκησε και θα τονίσει ότι εάν δεν είχε ανακοπεί η πορεία της κυβέρνησής του το 2014, η χώρα θα είχε βγει από την κρίση.Α
Το ΒΗΜΑ