Την πλάτη στρέφουν οι πολίτες στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), καθώς το ενδιαφέρον τους έχει περιορισθεί και ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια.
Η oικονομική κρίση, τα υψηλά δίδακτρα αλλά και η πολιτική που ακολουθεί η σημερινή διοικούσα επιτροπή έχουν συρρικνώσει σε εντυπωσιακό βαθμό το ενδιαφέρον των Eλλήνων να σπουδάσουν σε αυτό, κάτι που φαίνεται απο τον αριθμό των αιτήσεων διαχρονικά. Το 2010 οι αιτήσεις έφτασαν στον αριθμό-ρεκόρ των περίπου 80.000.
Πέρυσι έπεσαν στις 27.000, ενώ για φέτος όπως δείχνουν τα πράγματα μπορεί να μην ξεπεράσουν τις 20.000. Οι ενδιαφερόμενοι πάντως μπορούν από σήμερα έως και τις 20 Δεκεμβρίου να καταθέτουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να εισαχθούν σε ένα απο τα 6 προπτυχιακά και 24 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, και ας γνωρίζουν ότι για να κάνουν την αίτηση θα πρέπει να πληρώσουν προκαταβολικά και 50 ευρώ!
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο ΕΑΠ είναι ότι οι νέοι υποψήφιοι δεν ξέρουν ακόμη πώς θα γίνει τελικά η επιλογή τους. Αρχικά η νέα διοίκηση του ιδρύματος μιλούσε για κατάργηση της κλήρωσης και ελεύθερη εισαγωγή. Επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος δεν έγιναν ποτέ. Τώρα στην ηλεκτρονική σελίδα του πανεπιστημίου αναφέρεται μόνο ότι εάν διαπιστωθεί υπερβάλλων αριθμός έγκυρων αιτήσεων, ενδέχεται να διεξαχθεί κλήρωση.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πανεπιστημίου, οι θέσεις στα προγράμματα είναι αυξημένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ενώ στην επιλογή των φοιτητών θα προηγηθούν όσοι θα έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου 2016. Μετά τον έλεγχο της πληρότητας του φακέλου των υποβληθέντων δικαιολογητικών θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων που έχουν δικαίωμα οριστικής εγγραφής στο πρόγραμμα σπουδών.
Η ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων με δικαίωμα οριστικής εγγραφής θα γίνει την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017. Η υποβολή των αιτήσεων άρχισε και θα γίνει αποκλειστικά μέσω του Διαδικτύου έως την 20ή Δεκεμβρίου 2016. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του ιδίου διαστήματος, θα πρέπει να γίνει η ταχυδρομική αποστολή του φακέλου των δικαιολογητικών.
Τα δικαιολογητικά
Για την εγκυρότητα των αιτήσεων θα πρέπει στον φάκελο των δικαιολογητικών να συμπεριληφθεί: Αντίγραφο κατάθεσης στην Τράπεζα ή η ηλεκτρονική αναφορά επιτυχούς συναλλαγής μέσω πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας στην περίπτωση που επιλέξατε να καταβάλετε την προκαταβολή της οικονομικής σας συμμετοχής (50€) μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας MASTERCARD ή VISA. Επίσης αντίγραφο της αίτησης.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μία και μόνο μία αίτηση προκειμένου να εισαχθεί στο ΕΑΠ (ανεξαρτήτως κατηγορίας προπτυχιακών – μεταπτυχιακών ή προγράμματος σπουδών). Αν κάποιος υποψήφιος υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις, στον έλεγχο που θα γίνει θα απορριφθεί ακόμα και αν βρίσκεται μεταξύ των αρχικά επιλεγέντων.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ-ΕΘΝΟΣ
Όλοι διαβάζουν για να πάρουν πτυχίο και πάρα πολλοί κάνουν ιδιαίτερα ή φροντιστήρια για να περάσουν κάποια δύσκολα μαθήματα. Αλλά τι να πουν και αυτοί που δε μόχθησαν μόνο για να πάρουν το πτυχίο αλλά ΚΑΙ για να εισαχθούν?
Αγαπητέ κύριε Σμίθ, αποφοίτησα από το τμήμα Πληροφορικής του Ανοικτού Πανεπιστημίου το έτος 2009 μετά από 6 έτη σπουδών. Ναι, δεν μπόρεσα να το τελειώσω στα 4 χρόνια που είναι κανονικά, διότι ταυτόχρονα εργαζόμουν για να ζήσω την οικογένειά μου (είμαι τώρα 50 χρονών). Είναι αλήθεια ότι δεν μόχθησα με Πανελλήνιες εξετάσεις για να εισαχθώ στο ΑΕΠ, αλλά έφτασα να διαβάζω μέχρι και 15 ώρες την ημέρα (ξενύχτια ολόκληρα) για να μπορέσω να πάρω το πτυχίο μου. Επίσης αναγκάστηκα να κάνω ιδιαίτερα μαθήματα στα πολύ απαιτητικά μαθηματικά για να μπορέσω να ανταπεξέλθω. Γι’ αυτό, παρακαλώ, μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
Μετά τιμής
Παναγιώτης Σταματίου
Όποιος θέλει να σπουδάσει στρώνει κάτω τον πισινό του και δίνει Πανελλήνιες και περνάει σε ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Όποιος είναι της ήσσονος προσπάθειας και των εύκολων λύσεων έχει και άλλες επιλογές αλλά να γνωρίζει καλά ότι ΠΟΤΕ δεν θα μπορέσει να εξισωθεί και να αποκτήσει τα ίδια προνόμια με αυτούς που ΜΟΧΘΗΣΑΝ. ΠΟΤΕ!