Ειδήσεις

Εδωσαν εξηγήσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Δεν έκρυψε την πικρία και την βαθιά θλίψη του χτες, σε δηλώσεις που έκανε σχετικά με το αποτέλεσμα της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου κ. Τέρης Χατζηϊωάννου.
Παράλληλα, ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη για την αρνητική αυτή εξέλιξη.
«Πραγματικά δεν το περίμενα. Με παραξένεψε, με πείραξε, με τσάκισε…» είπε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την έντονη απογοήτευσή του.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο αντιδήμαρχος ξεκίνησε συγχαίροντας την νικήτρια πόλη, την Ελευσίνα ευχόμενος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Θέλω να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη και πικρία για το γεγονός ότι δεν τα καταφέραμε. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι δουλέψαμε με μεθοδικότητα, με ζήλο, με αυταπάρνηση, με πάθος για να υπερβούμε τις περιστάσεις που ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Εμπόδια που είχαν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο για τα οποία δουλέψαμε για να πείσουμε την κυβέρνηση και μια σειρά από άλλες δυσκολίες σε αυτή την διαδικασία που κράτησε δύο χρόνια. Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο όνειρα. Είχαμε την τόλμη να ονειρευτούμε και το Εθνικό Θέατρο, το οποίο δεν είναι κλειστό επί θητείας Χατζηδιάκου, αλλά από το 2006 και κάτι πρέπει να κάνουμε όλοι» δήλωσε ο αντ/ρχος και πρόσθεσε πως είναι περήφανος για την ομάδα που δούλεψε για την πρόταση του Δήμου Ρόδου.
Ο κ. Χατζηϊωάννου είπε ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή γνώριζε την διαδικασία πολύ καλά γι αυτό και ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του εξ αρχής.
«Ήταν μια διαγωνιστική διαδικασία. Τίποτε δεν ήταν δεδομένο. Ήταν μια διαδικασία με νέα κριτήρια. Δεν αφορούσε την ιστορικότητα μιας πόλης, ούτε την φυσική της ομορφιά, ούτε ότι η Ρόδος είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ή ότι είναι μοναδική. Η πρόταση αφορούσε το 2021, ήταν μια πρόκληση για το μέλλον. Αυτή η διαδικασία ενέχει τον κίνδυνο να μην ευοδωθεί. Εμείς τολμήσαμε και η Ρόδος μπήκε σε αυτό το ταξίδι όχι επειδή είχε ανάγκη τον τίτλο, αλλά επειδή θεωρούσε ότι θα ήταν ένα εργαλείο για να βελτιώσουμε ακόμη και την καθημερινότητα, για να ονειρευτούμε. Κι αυτό ουσιαστικά έγινε. Εμείς τολμήσαμε και θεωρώ ότι ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη γι αυτό που λέμε ‘Πολιτισμός’. Ήταν ένα πολύ μεγάλο στοίχημα το οποίο οφείλουμε να συνεχίσουμε. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος» είπε ο κ. Χατζηιωάννου.
Τελικώς, η αίγλη της Ρόδου ήταν το προτέρημα αλλά και το μειονέκτημά της.
«Εξηγούσαμε ότι σε αυτή την διαδικασία δεν δοκιμάστηκε η καθημερινότητα μια πόλης. Εδώ μετρούσε η προοπτική. Γιατί δεν καταφέραμε… Ηταν τρία διαφορετικά μοντέλα. Τρεις πόλεις που η μία δεν μπορούσε να αντιγράψει την άλλη. Η Ελευσίνα συνέδεσε αυτό το μοντέλο με την μετάβαση, η Καλαμάτα είχε μια πρόταση που συνέδεε τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα μέσα από μια αειφόρα ανάπτυξη και η Ρόδος είχε ένα μοντέλο διασύνδεσης όλων των μεγάλων ανθρωπιστικών ευρωπαϊκών αξιών με την λογική της νησιωτικότητας. Η Επιτροπή αποφάσισε να δοκιμάσει το μοντέλο της Ελευσίνας…» εξήγησε ο αντιδήμαρχος.
Πάντως, ο κ. Χατζηϊωάννου είπε ότι όλοι μπορούν να διαβάσουν την πρόταση που κατατέθηκε για το 2021 η οποία ήταν ‘πολύ καλά δομημένη’.
Η ‘Επόμενη Μέρα’
για την Ρόδο
Τα βλέμματα τώρα, είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα. Μετά από αυτή την διαδικασία, η Ρόδος έμεινε με μια κληρονομιά η οποία μπορεί να προχωρήσει και να αξιοποιηθεί. «Αυτό που πρέπει να βρούμε τώρα είναι το εργαλείο ώστε να αξιοποιήσουμε πολλά από τα προγράμματα που περιλαμβάνει η πρότασή μας -σε ποσοστό 30-36%. Έχουμε όλες τις δυνατότητες να πετύχουμε αυτό το εγχείρημα. Θεωρώ ότι θα ήταν μια πρόκληση για την Ευρώπη να επιλέξει την Ρόδο και από την άποψη της νησιωτικότητας. Δυστυχώς, χάθηκε η ‘χρυσή ευκαιρία’…..» είπε ο αντιδήμαρχος.
Λουκία Αντωνιάδη,
Γενική Συντονίστρια
«Τα συγχαρητήρια μου στην Ελευσίνα και καλή επιτυχία στην υλοποίηση των δράσεων του φακέλου διεκδίκησης της.
Η ομάδα “ΡΟΔΟΣ 2021” δούλεψε σκληρά με επαγγελματισμό και πάθος, μέσα σε λίγο χρόνο και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους μέσα από την καρδιά μου γι αυτό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και φυσικά στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, καθώς και σε όλους όσους συμμετείχαν στο δύσκολο αυτό έργο. Σχεδιάσαμε ένα μακροπρόθεσμο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μια νησιωτική Ευρωπαϊκή περιφέρεια με 18 νησιά, που δίνει τις προϋποθέσεις ανάπτυξής τους μέσω του πολιτισμού με ναυαρχίδα τη Ρόδο μας!! Έχουμε εξασφαλίσει την συνεργασία 250 διεθνών οργανισμών και δικτύων τέχνης για την υλοποίηση των δράσεών μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάθε μια από τις δράσεις αυτές μπορεί αυτόνομα να υποβληθεί στην ΕΕ για επιχορήγηση αφού συμμετέχουν τουλάχιστον 2 Ευρωπαϊκοί και ένας εκτός Ευρώπης οργανισμός/εταίρος. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας και να δημιουργήσουμε τον δικό μας θεσμό που θα λειτουργεί και ως μόνιμος μοχλός ανάπτυξης στην περιοχή.
Ευελπιστούμε και τώρα, χωρίς τον τίτλο, στη συμμετοχή όλων των αρχών, των φορέων και των πολιτών που ήταν στο πλευρό μας μέχρι σήμερα, για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στο φως.
Νίκος Χατζηπαπάς
Καλλιτεχνικός
Δ/ντής «Ρόδος 2021»
«Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεργασία μας, όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του φακέλου υποψηφιότητας “Ρόδος 2021”.
Ιδιαίτερα τον δήμαρχο Ρόδου κύριο Φώτη Χατζηδιάκο, τον αντιδήμαρχο κύριο Τέρη Χατζηιωάννου ο οποίος ήταν η ψυχή της προσπάθειας και όλα τα μέλη της ομάδας: την Λουκία, την Βάσω τον Μιχάλη, τον Μιχάλη, τον Γιάγκο, την Ντόμη, την Εύη, την Μίνα, την Φαίδρα, την Βεατρίκη, την Αποστολία, τον Ντέιλι, τον Γιώργο, τον Νίκο, όλους όσους συνέβαλαν στην διαμόρφωση μιας δυνατής πρότασης. Το ότι η Ρόδος δεν επελέγη τελικά, φυσικά μας στεναχωρεί, αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει το τι έμεινε απ’ αυτή την προσπάθεια. Σημασία έχει τι μπορούμε να κάνουμε, αξιοποιώντας το υλικό και την ανεκτίμητη εμπειρία που αποκτήθηκε με την αφορμή της υποψηφιότητας. Πεποίθησή μου είναι ότι η Ρόδος έχει τεράστιες δυνατότητες. Μπορεί και μόνη της να κάνει σημαντικά πράγματα στον τομέα του πολιτισμού χωρίς να χρειάζεται Τίτλους. Κατά την περίοδο της διαδικασίας της διεκδίκησης, αλλά και στο παρελθόν, πάντα αυτό που ονειρευόμουν, ήταν μια Ρόδος – Αβινιόν, μια Ρόδος – Βενετία στον τομέα των τεχνών, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Η Ρόδος είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη ισάξιας αίγλης μεγάλων πρωτευουσών του κόσμου. Η Ρόδος μας είναι διεθνής. Θεωρώ ότι μπορούμε να την κάνουμε μια πόλη πολιτισμού και τεχνών, αρκεί να το θελήσουμε.
Στο επόμενο διάστημα θα καταθέσω τις προτάσεις μου, πώς κατά την γνώμη μου η εμπειρία της υποψηφιότητας θα αξιοποιηθεί πρακτικά, για να έχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και νόημα για την πόλη μας. Η προσπάθεια που καταβάλαμε, δεν ήταν μόνο για τον τίτλο αλλά για να πετύχουμε ένα ουσιαστικό περιεχόμενο. Πιστεύω ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση και η δύναμη της κοινωνίας και των καλλιτεχνών. Ας είναι λοιπόν το κλείσιμο της υποψηφιότητας της Ρόδου 2021, η αρχή για άλλα πιο σπουδαία ακόμα πράγματα για τον πολιτισμό της Ρόδου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου