Οι επιστολές του Κ. Λαλιώτη στον τύπο τόσο στα ΝΕΑ όσο και στα Παραπολιτικά, αποτελούν το όχημα για να τεθεί επί τάπητος το ερώτημα στο ΠΑΣΟΚ με ποιες δυνάμεις θα συνεργαστεί στο μέλλον, με την ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρωταγωνιστής της νέας αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κόμματος είναι ο Κ. Λαλιώτης, το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο επονομαζόμενος και «θείο βρέφος» από την εποχή της νιότης του που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Αν. Παπανδρέου και βρέθηκε υψηλότερα κλιμάκια του Κινήματος στα 22 τους χρόνια.
Ο Κ. Λαλιώτης αναγκάστηκε να επανεμφανιστεί στα δημόσια πράγματα μετά από αρκετά χρόνια καθώς υποχρεώθηκε από τα δημοσιεύματα να δώσει απαντήσεις. Αρχικά απάντησε αναλυτικά στα ΝΕΑ διαψεύδοντας δημοσίευμα του Χρ. Παπαχρήστου σύμφωνα με το οποίο είχε συναντηθεί με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ υπουργό Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη σε ταβέρνα της Πλάκας όπου εμφανίστηκαν να προχώρησαν σε συμφωνία που θα οδηγούσε σε μελλοντική συνεργασία των δύο κομμάτων.
Στη συμφωνία – σύμφωνα με το δημοσίευμα – περιλαμβάνονταν και η μη υπουργοποίηση στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στον επικείμενο ανασχηματισμό. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ διέψευσε τα περί «αρραβώνα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με κουμπάρο τον ίδιο κάνοντας λόγο για τυχαία συνάντηση με τον Χρήστο Σπίρτζη στην ταβέρνα της Πλάκας.
Μόλις σήμερα δημοσιεύτηκε η επιστολή την οποία έστειλε στα Παραπολιτικά διαψεύδοντας δημοσίευμα της εφημερίδας που ανέφερε ότι ο Κ. Λαλιώτης είχε εισηγηθεί τη διαγραφή Βενιζέλου. «Δεν έχω εισηγηθεί ποτέ είτε στη Φώφη Γεννηματά είτε σε κανέναν άλλον τη διαγραφή του οποιουδήποτε στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο τη διαγραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου» αναφέρει στην επιστολή και συμπληρώνει «Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο αναντίστοιχο με την αλήθεια αλλά θα ήταν και ιστορικό παράδοξο. Είναι γνωστό σε όλους ότι κατά τη δύσκολη συγκυρία και την κρίσιμη καμπή του 1989 είχα καταλυτική συμμετοχή και καθοριστική συμβολή για να αναμιχθεί ενεργά με την πολιτική και για να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ και στην πρώτη γραμμή δράσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος».
Για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Λαλιώτης υποστηρίζει: «Οι θέσεις μου είναι διαχρονικά γνωστές, διαφανείς και σαφέστατες και συνδέονται άρρηκτα με μια ιστορική διαδρομή της Παράταξής μας. Η κατοχύρωση και ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Κεντροαριστεράς ως Δημοκρατικού και Προοδευτικού Πόλου συνδέεται άρρηκτα και αδιαπραγμάτευτα με τον αυτόνομο λόγο του, την αυτοδύναμη στρατηγική του και τον καταλυτικό διακριτό ρόλο του.
Αυτό προϋποθέτει, οριστικά και αμετάκλητα, σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές οριοθετήσεις, σαφείς προγραμματικές θέσεις και αντιπαραθέσεις, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ. Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο με αυτή τη στρατηγική και με αυτόν τον πολιτικό σχεδιασμό το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά θα αποκτήσουν ξανά ευρύτατο και ζωτικό ιδεολογικό, κοινωνικό, πολιτικό και προγραμματικό χώρο», υπογραμμίζει.
Τέλος δείχνει τον Ευ. Βενιζέλο ως στέλεχος που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μοναχική πορεία σημειώνοντας: «Κατά τη γνώμη μου είναι κρίμα τόσα αξιόλογα πρόσωπα να αναλώνουν την ενέργειά τους και την αξία τους σε μοναχικά μονοπάτια, σε αδιέξοδους “μικρομεγαλισμούς”, σε απωθητικούς ναρκισσισμούς με όλες τις συνακόλουθες αυταπάτες».
Ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής του «δείχνει» ξανά τον Ευ. Βενιζέλο αλλά και άλλους βουλευτές και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για «…στελέχη που επιμένουν μέσα από έναν αέναο διαλυτικό κύκλο αποσκιρτήσεων, διαγραφών και διασπάσεων στην άγονη γραμμή των προσωποπαγών Σχηματισμών, των “μικροαρχηγικών” Κινήσεων, των Ομίλων προβληματισμού και δεξαμενών σκέψης, των θνησιγενών μορφωμάτων, των ατελέσφορων προσωπικών πρωτοβουλιών και των θεμιτών αλλά άμετρων φιλοδοξιών “αδικαίωτων” ηγετών».
Η αλήθεια πίσω από τις επιστολές Λαλιώτη
Στην πραγματικότητα πίσω από τις επιστολές Λαλιώτη κρύβεται η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον του κόμματος: με ποιους θα συνεργαστεί στο μέλλον με την ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Έχει προοπτική η γραμμή της αυτόνομης πορείας μπροστά στον νέο δικομματισμό που διαμορφώνεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ; Το ΠΑΣΟΚ έχει χτυπηθεί από το σύνδρομο του μικρού κόμματος που έχει διατελέσει χρόνια στην εξουσία και καλείται να απαντήσει στο ερώτημα της επόμενης μέρας για το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς αφού απομακρύνεται η πιθανότητα συγκρότησης αυτόνομων κυβερνήσεων.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά έκοψε τον ομφάλιο λώρο από τους …παππούδες του ΠΑΣΟΚ, από την ιδρυτική γενιά που στήριξαν την υποψηφιότητά της, ακολουθώντας την γραμμή της αυτόνομης πορείας: ούτε ΝΔ , ούτε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτόνομος πόλος και κυβερνητική συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις: από την μία η ΚΟ του κόμματος που δεν θέλει να ακούει για ΣΥΡΙΖΑ λόγω των επιθέσεων που έχει δεχτεί στο παρελθόν από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Από την άλλη πλευρά ένας αριθμός κομματικών στελεχών τάσσονται εδώ και καιρό υπέρ της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό όρους και προϋποθέσεις προτάσσοντας την αντιδεξιά και αντιμητσοτακική ρητορική που έχει διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του.
Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι γνωστό ότι ο Κ. Λαλιώτης είναι από τους θιασώτες της άποψης ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος σε κατ ιδίαν συζητήσεις με βουλευτές και στελέχη του Κινήματος έχει θέσει το ερώτημα «τελικά με ποιους θέλεις να πάμε; Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τον Μητσοτάκη», προσπαθώντας να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά ανακλαστικά των εναπομεινάντων ΠΑΣΟΚων.
Οι κακές οι γλώσσες στην Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι οι ΠΑΣΟΚογενείς στην κυβέρνηση Τσίπρα και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο το δίλημμα που θέτει ο Κ. Λαλιώτης αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Λαλιώτη και Μαξίμου.
Ο ίδιος δεν κρύβει ότι συνομιλεί με στελέχη και μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς με τους οποίους διατηρεί ιστορικούς δεσμούς από τα χρόνια του Πολυτεχνείου. Οι δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη έχουν προκαλέσει προβληματισμό αλλά και οργή σε ομάδες οπαδών και πρώην στελεχών του κόμματος που ανήκουν στην ιδρυτική του γενιά καθώς αναφέρουν ότι «περιμέναμε από τον Κώστα να μιλήσει το 2009, το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση.
Τότε που το κόμμα έπαιρνε την κάτω βόλτα δεν μίλησε. Γιατί επέλεξε να μιλήσει τώρα για θέματα που πληγώνουν την συνοχή του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει παλαιό ηγετικό στέλεχος από το συνδικαλιστικό τομέα του ΠΑΣΟΚ στο TheTOC.gr.
Στον αντίποδα των απόψεων Λαλιώτη κινείται ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στενοί συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου αναφέρουν ότι θα διαψευστούν όσοι εκτιμούν πως ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μετακομίσει στην ΝΔ ή θα δημιουργήσει δικό του κόμμα.
Ο κ. Βενιζέλος έχει ανοίξει μέτωπα τόσο με την Φ. Γεννηματά όσο και με άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Αν. Λοβέρδος και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος με αφορμή την ψήφιση του ΕΣΡ και των διατάξεων του νέου νόμου για τις άδειες.
Την ίδια περίοδο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Θ. Βερελής, ο Γ. Φλωρίδης και άλλοι που προέρχονται από την πάλαι ποτέ ομάδα των εκσυγχρονιστών φέρονται να είναι σε συζητήσεις για την δημιουργία νέου κόμματος που θα μπορούσε εν δυνάμει να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ.
Στη μέση βρίσκεται η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά η οποία έχει κατακτήσει την εκτίμηση της ΚΟ του κόμματος και υπερασπίζεται την γραμμή της διαμόρφωσης αυτόνομου πόλου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η απάντηση στο δίλημμα «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ» που θα τεθεί εξ ανάγκης στο μέλλον μετά τις εκλογές όποτε και αν γίνουν, θα αποτελέσουν ορόσημο για το Κίνημα και την Φ. Γεννηματά η οποία θα πρέπει να αποφασίσει εάν το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έχουν αυτόνομη πορεία ή θα έχουν το μέλλον των μικρών κομμάτων της Ευρώπης που παίζουν τον ρόλο του κατά περίπτωση κυβερνητικού εταίρου.
Γεννηματά: Δεν τίθεται θέμα διαγραφής του Ευάγγελου Βενιζέλου
«Αυτόνομη Πορεία, Εθνική Γραμμή και Εθνική Συνεννόηση». Αυτό το τρίπτυχο πολιτικής πορείας του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΕΠΤΑ, μιλώντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα της δέχεται επιθέσεις με δημοσιεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια.
«Αυτό που με εξόργισε το προηγούμενο διάστημα ήταν η προσπάθεια να φανεί ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στηρίζεται σε μια «πολιτική συναλλαγή». Είναι πέρα από τις αρχές μου, πέρα από τις αξίες μου, πέρα από τον τρόπο που πολιτεύομαι εδώ και 16 χρόνια. Όσο κι αν μας πιέζουν, όσο κι αν μας χτυπούν θα μείνουμε σταθεροί σε αυτή τη συλλογική μας απόφαση», τόνισε εμφανώς ενοχλημένη.
Αναφερόμενη στις διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι η συζήτηση μέσω επιτροπών, διαβουλεύσεων forum έχει τελειώσει. «Χρόνος για εσωστρέφεια και ομφαλοσκόπηση δεν υπάρχει όσο τα προβλήματα του ελληνικού λαού είναι τόσο μεγάλα. Είναι ώρα μάχης. Είπαμε προχωράμε με όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όποιος το αποδέχεται είναι καλοδεχούμενος, όποιος έχει άλλες βλέψεις ας ακολουθήσει τη διαδρομή του».
Ειδική αναφορά έκανε στα σενάρια περί διαγραφής του Ευάγγελου Βενιζέλου τονίζοντας ότι είναι στο ΠΑΣΟΚ, έχει τιμηθεί από το ΠΑΣΟΚ. «Μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις – στηρίζω άλλωστε την πολυφωνία μέσα στον χώρο και τη Δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων. Είμαστε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή που πρέπει πια όλοι να σεβόμαστε και να στηρίζουμε στον δημόσιο λόγο μας τις συλλογικές αποφάσεις. Τα κόμματα προχωρούν μέσα από αποφάσεις της πλειοψηφίας. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να φύγει γιατί πιστεύω ότι αποδέχεται την πορεία της αυτονομίας, της συνεννόησης και της εθνικής γραμμής», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά. Ταυτόχρονα σχετικά με την συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου και του ΚΙΔΗΣΟ ανέφερε ότι «αν ο κ. Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ αποδέχονται το πλαίσιο το οποίο έχουμε θέσει, έχουν προσκληθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό να συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη».
Κατηγόρησε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ πως μαζί από το 2010 περπάτησαν το δρόμο μνημόνιο – αντιμνημόνιο και η χώρα δεν σηκώνει κεφάλι και επέμεινε στη πρότασή της για τη συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής συνεννόησης και ευθύνης.
«Ζητώ το αυτονόητο. Αυτό που έκαναν όλες οι άλλες χώρες σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι πολιτικές δυνάμεις συνεννοήθηκαν γύρω από ένα σχέδιο, το οποίο και εφαρμόστηκε. Είμαστε η μόνη χώρα που εξακολουθεί να μιλά για μνημόνια » σημείωσε.
thetoc.gr