Χωρίς συγκεκριμένη «πρόοδο» και στερούμενα σαφούς σχεδιασμού για την ολοκληρωτική αντιμετώπισή τους είναι σειρά θεμάτων ευθύνης του Δημοσίου, που εξακολουθούν να έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος για τους πολίτες: πρόκειται για θέματα τα οποία αφορούν είτε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, όπως είναι του Ελληνικού, είτε μετεγκαταστάσεις υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια, είτε και ζητήματα σχετικά με προβληματικές σχέσεις δανειοληπτών ή μικροεπενδυτών με τραπεζικά ιδρύματα. Αυτό προκύπτει από σειρά απαντήσεων που κλήθηκε να δώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ειδικότερα:
Πρώτον, για την επένδυση στο Ελληνικό: «Δεν είναι εύκολο να είσαι σαφής όταν είναι πολλοί οι φορείς που εμπλέκονται» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, όταν ο ερωτών βουλευτής Οδ.Κωνσταντινόπουλος παρατήρησε πως οι απαντήσεις του κ. Τσακαλώτου αναφορικά με το πότε θα αρχίσει να υλοποιείται η επένδυση ήταν εξαιρετικά ασαφείς. «Πότε θα αποδοθεί ο χώρος στον επενδυτή ώστε να λάβει τα πρώτα χρήματα το Δημόσιο και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας;» ρώτησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται» είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Δεν καταλαβαίνω τί σημαίνει «στο άμεσο προσεχές διάστημα». Ενα χρόνο; Ενα μήνα; Περισσότερο;» επέμεινε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι σε όλα τα υπουργεία όλοι εργάζονται σκληρά για να αρχίσει το έργο σε εύλογο χρόνο», έκλεισε τον διάλογο ο υπουργός. Στα αξιοσημείωτα και ενδεικτικά της υπάρχουσας κατάστασης είναι πως λίγη ώρα αργότερα, κατά την διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου αρμοδιότητάς του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ.Σπίρτζης υποστήριξε ότι για τις όποιες καθυστερήσεις στο Ελληνικό δεν ευθύνεται η κυβέρνηση αλλά ο επενδυτής.
Δεύτερον, για τα ενοίκια χρήσης κτιρίων από δημόσιες υπηρεσίες: Συγκυβερνών βουλευτής ο κ. Δημ.Καμμένος έθεσε το από καιρό γνωστό ζήτημα της μετεγκατάστασης υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο Κεράνη, μνημονεύοντας παράλληλα πως υπάρχει και μια λίστα γενικών διευθύνσεων που επρόκειτο να μετεγκατασταθούν, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα γίνει. Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως ως τώρα «μόνο μια υπηρεσία, με 95 υπαλλήλους έχει μεταφερθεί στο συγκεκριμένο κτίριο, προσθέτοντας πως είναι υπό μελέτη ανάλογο σχέδιο που αφορά και άλλα Υπουργεία. Ο κ. Καμμένος επέμεινε λέγοντας πως είναι παράλογο, την ώρα που γίνονται μεγάλες περικοπές σε εισοδήματα να δίνονται υπέρογκα ποσά για ενοίκια, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μόνο το ΣΔΟΕ καταβάλλει κάθε μήνα γι’ αυτό το σκοπό 135 χιλιάδες ευρώ». «Πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες» περιορίστηκε να σημειώσει ο υπουργός Οικονομικών.
Τρίτον, για το ζήτημα των «κόκκινων» αγροτικών και στεγαστικών δανείων της ΑΤΕ, που έθεσε ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Ι. Σαρίδης, καθώς και για την αποζημίωση των μεριδιούχων των Συνεταιριστικών Τραπεζών, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αμφότερα θα τα παρακολουθήσει η κυβέρνηση.
Οχι «εξεταστική» για το χρέος
Τονίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη και όχι κυβερνητική θέση, ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Νικ.Κακλαμάνη (ΝΔ) υπογράμμισε οτι η εξέταση-έρευνα για το πώς η Ελλάδα μπήκε σε Μνημόνια, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο όχι πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά κυρίως επιστημονικής μελέτης.
Συγκεκριμένα, στην επισήμανση του κ. Κακλαμάνη ότι χρειάζεται να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Ολα αυτά τα ζητήματα έχουν ασφαλώς και πολιτική πλευρά. Δεν νομίζω όμως ότι η εξεταστική είναι το καλύτερο πλαίσιο να γίνει αυτή η συζήτηση. Εκτιμώ ότι πρέπει να γίνει μελέτη με επιστημονικό τρόπο και να εξαχθούν συμπεράσματα, αλλά όχι σε συγκρουσιακό κλίμα που δημιουργείται μέσα από μια εξεταστική επιτροπή». «Αυτά τα θέματα δεν μπορούν να μείνουν στο σκοτάδι.
Θα ήταν και όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση και την απομείωση χρέους», σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης, προσθέτοντας ότι βάσει των στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προκύπτει το συμπέρασμα πως δεν ευθύνονται οι κυβερνήσεις Καραμανλή. «Δεν θα μπω σε «διαιτησία» για το ποιά κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, ευθύνεται περισσότερο για το μνημόνιο. Αν θέλουμε να κοιτάξουμε σε βάθος για το «γιατί;» μπήκαμε στο μνημόνιο, να δούμε έσοδα και δαπάνες. Και τα δύο κόμματα έχουν ευθύνες. Κυρίως επειδή είχαν έσοδα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης. Και αυτό κυρίως εξαιτίας της φοροδιαφυγής που υπήρχε για να φτιάχνουν κοινωνικές συμμαχίες», περιορίστηκε να σχολιάσει ο κ. Τσακαλώτος. «Εμείς έχουμε καταθέσει σχετικό αίτημα. Οποτε αποφασίσετε να εξεταστεί η περίοδος Καραμανλή, εδώ είμαστε», παρενέβη στο σύντομο διάλογο ο κ. Κωνσταντινόπουλος, πριν αρχισει να αναπτύσσει την δική του, προαναφερθείσα επίκαιρη ερώτηση.
Καθημερινή